Η Ουκρανία βρήκε έναν άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο να ενισχυθεί στον πόλεμο με την Ρωσία: Τα κρυπτονομίσματα

Η Ουκρανία βρήκε έναν άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο να ενισχυθεί στον πόλεμο με την Ρωσία: Τα κρυπτονομίσματα
A man walks past a cryptocurrency exchange point in the center of Kyiv, Ukraine on 24 January 2022. Bitcoin dropped below $34 000, to six-month low, as fears of war in Ukraine shake stock markets, according to media. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η ρωσική εισβολή λειτούργησε ως επιταχυντής εξελίξεων στην παγκόσμια κοινότητα κρυπτογράφησης...

Παρότι ακούγεται παράδοξο, η απρόκλητη επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας κατέδειξε ξεκάθαρα την πραγματική αξία και τις δυνατότητες του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων: ταχύτητα και ασφάλεια των διασυνοριακών συναλλαγών, απουσία μεσαζόντων και δυνατότητα να ξεπεραστούν τα εμπόδια των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών συστημάτων.

Κάπως έτσι, ο πόλεμος λειτούργησε ως ένας σημαντικός καταλύτης αλλαγής στην παγκόσμια κοινότητα κρυπτογράφησης, η οποία, σε συνδυασμό με το ουκρανικό κράτος, βοήθησε να αυξηθεί η υποστήριξη στον ουκρανικό στρατό και στους πρόσφυγες. Ο πόλεμος «έθεσε μια νέα τάση» που ήρθε στον «κόσμο» των κρυπτονομισμάτων από τον «κόσμο» της φιλανθρωπίας – ένα ταμείο κρυπτογράφησης, που έγινε ένας νέος εξαιρετικά αποτελεσματικός χρηματοδοτικός μηχανισμός για διεθνείς οργανισμούς που συγκεντρώνουν κεφάλαια για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Επιπλέον, η κρυπτογράφηση έγινε σανίδα σωτηρίας για εκατομμύρια Ουκρανούς που επλήγησαν. Αλλά προτού εμβαθύνουμε στο πώς ακριβώς ο πόλεμος αποκαλύπτει τις πραγματικές δυνατότητες και την αξία των κρυπτονομισμάτων, ας θυμηθούμε πώς ξεκίνησαν όλα.

Οι δωρεές σε cryptos αυξάνονται ως απάντηση στους περιορισμούς που προκαλούνται από τον στρατιωτικό νόμο. Στις 26 Φεβρουαρίου 2022, ο επίσημος λογαριασμός της Ουκρανίας στο Twitter ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμος να δεχτεί δωρεές σε BTC και ETH.

Αυτή η είδηση ​​οδήγησε σε μια σχεδόν άμεση αύξηση των δωρεών: Την επόμενη κιόλας μέρα, ένας ανώνυμος δωρητής κατέθεσε ποσό από Bitcoins που ισοδυναμούσε με 1 εκατομμύριο δολάρια στο πορτοφόλι κρυπτογράφησης της ουκρανικής κυβέρνησης.

Την 1η Μαρτίου, η Ουκρανία άνοιξε το πορτοφόλι Polkadot (DOT) ως απάντηση σε ένα tweet του ιδρυτή της Gavin Wood, που υποσχέθηκε να δωρίσει 5 εκατομμύρια δολάρια εάν υπήρχε διαθέσιμη διεύθυνση DOT. Ο Wood κράτησε την υπόσχεσή του: μετέφερε 298+ DOT αξίας 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μέχρι τις 11 Μαρτίου, η Ουκρανία είχε λάβει δωρεές 63,8 εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 54,4 εκατομμύρια δολάρια προέρχονταν από διευθύνσεις Bitcoin, Ethereum, TRON, Polkadot, Dogecoin και Solana. Εκτός από την κρυπτογράφηση, άνθρωποι και οργανισμοί δώρισαν NFT, το καθένα αξίας περίπου 300 δολαρίων.

Η πλατφόρμα Everstake συγκέντρωσε κρυπτονομίσματα 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού, εκ των οποίων τα 3,4 εκατομμύρια δολάρια πήγαν στο ταμείο Aid for Ukraine και χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά κιτ πρώτων βοηθειών, κιτ τροφίμων, drones, και καυσίμων. Τα υπόλοιπα 6,6 εκατομμύρια δολάρια διανεμήθηκαν μεταξύ άλλων εθελοντικών οργανώσεων.

Αυτά τα κεφάλαια συνήθως χρησιμεύουν για την αγορά καμερών θερμικής απεικόνισης, τεθωρακισμένων οχημάτων και drones, καθώς και για να βοηθήσουν Ουκρανούς πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του πολέμου, το Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, οι εθελοντές και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες συγκέντρωσαν 125 εκατομμυρίων δολαρίων από δωρεές για την Ουκρανία.

Πρακτικές εθελοντισμού

Οι πρακτικές εθελοντισμού έδειξαν ότι τα cryptos ήταν ο ταχύτερος και πιο βολικός τρόπος για συναλλαγές στο εξωτερικό. Αυτό έδωσε τεράστια ώθηση στη φιλανθρωπική κρυπτογράφηση: πολλοί τοπικοί και διεθνείς οργανισμοί πείστηκαν για τα πλεονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων έναντι του fiat χρήματος και έσπευσαν να ανοίξουν τα δικά τους πορτοφόλια.

Ο Ερυθρός Σταυρός άρχισε να δέχεται δωρεές σε κρυπτονομίσματα και η UNICEF ίδρυσε ένα ταμείο. Αυτό που είναι επίσης ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι περισσότερες από τις μισές δωρεές που έλαβαν τα ουκρανικά ιδρύματα δαπανήθηκαν μέσω κρυπτονομισμάτων. 

Η κρυπτοφιλανθρωπία είναι προς το παρόν επωφελής για την Ουκρανία από δύο απόψεις: Πρώτον, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι που αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα έναντι του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος. Δεύτερον, η ευκολία και η διαφάνεια της δωρεάς και η απουσία τρίτων κατά την εκτέλεση συναλλαγών από αποκεντρωμένα πορτοφόλια ενθαρρύνουν τους πελάτες να βοηθήσουν την Ουκρανία να πολεμήσει τον επιτιθέμενο. Το ψηφιακό νόμισμα είναι πλέον κάτι περισσότερο από ένα περιουσιακό στοιχείο. Επί του παρόντος, αυτός είναι ο ταχύτερος και πιο εγγυημένος τρόπος να σωθούν ζωές.

Έγκλημα…

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με έκθεση της Chainalysis, η Ανατολική Ευρώπη έχει μετατραπεί από καιρό μια από τις μεγαλύτερες αγορές για κρυπτονομίσματα. Ειδικότερα, ως συνιστώσα του παγκόσμιου δείκτη υιοθέτησης του 2022, η Chainalysis διαπίστωσε ότι η Ανατολική Ευρώπη είναι αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας δραστηριότητας συναλλαγών από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022 (5η θέση στην παγκόσμια κλίμακα). 

Πάντως, η ευρεία υιοθέτηση έχει και άλλη μία συνιστώσα, λέει η Chainalysis. Το έγκλημα που βασίζεται σε κρυπτονομίσματα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υιοθέτησή τους στην Ανατολική Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη Ρωσία, με την τάση να είναι αυξητική. Τα ανταλλακτήρια υψηλού κινδύνου αντιπροσωπεύουν το 6,1% της δραστηριότητας συναλλαγών στην Ανατολική Ευρώπη, έναντι 1,2% για την επόμενη πλησιέστερη περιοχή.

Όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να επιβάλουν κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες και συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν, πολλοί άρχισαν να αναζητούν τρόπους για τη διενέργεια συναλλαγών. Τα δεδομένα της Chainalysis δείχνουν ότι η επισκεψιμότητα ρωσικών υπηρεσιών σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γεωργία και η Τουρκία αυξήθηκε μετά την έναρξη του πολέμου.

Από την άλλη, ο όγκος συναλλαγών συρρικνώθηκε στη Ρωσία μετά την εισβολή, πιθανότατα επηρεασμένος από περιορισμούς ανταλλακτηρίων όπως η Binance, η οποία απαγορεύει σε ρωσικούς λογαριασμούς με πάνω από 10.000 ευρώ να κάνουν νέες καταθέσεις ή να συναλλάσσονται.

Στην Ουκρανία, ωστόσο, ο όγκος των συναλλαγών αυξήθηκε σταθερά από την αρχή του πολέμου έως τον Ιούνιο, τον τελευταίο μήνα που αναλύεται στην έκθεση. Όπως είπε στο Fortune η διευθύντρια έρευνας της Chainalysis, Kimberly Grauer, η Ουκρανία έχει με τεχνολογικές γνώσεις τεχνολογίας και ακμαία startup σκηνή.  

Η Tatiana Dmytrenko, υψηλόβαθμη σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας και μέλος της ειδικής ομάδας ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, είπε ότι οι Ουκρανοί μπορεί να έψαχναν να ανταλλάξουν hryvnia με κρυπτονομίσματα μετά από περιορισμούς από την ουκρανική κεντρική τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτούργησε ως επιταχυντής εξελίξεων στην παγκόσμια κοινότητα κρυπτογράφησης.