Η Ουγγαρία θα επιτρέψει σε πυρηνικό σταθμό να ανεβάζει τη θερμοκρασία του νερού στον Δούναβη

Η Ουγγαρία θα επιτρέψει σε πυρηνικό σταθμό να ανεβάζει τη θερμοκρασία του νερού στον Δούναβη
Photo: pixabay.com
Η Ουγγαρία σχεδιάζει να επεκτείνει το εργοστάσιο, με τη ρωσική Rosatom να κατασκευάζει δύο αντιδραστήρες.

Η Ουγγαρία σχεδιάζει να επιτρέψει την υπέρβαση του ορίου θερμοκρασίας για ένα τμήμα του Δούναβη που δέχεται νερό ψύξης από τον πυρηνικό σταθμό του Πακς για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

Οι τέσσερις αντιδραστήρες του εργοστασίου λειτουργούν χρησιμοποιώντας το νερό του Δούναβη για την ψύξη των λειτουργιών του. Επί του παρόντος, σύμφωνα με τον κανονισμό, ο ποταμός δεν μπορεί να λάβει νερό εάν η θερμοκρασία του υπερβαίνει τους 30 βαθμούς Κελσίου, οπότε ο φορέας εκμετάλλευσης πρέπει να μειώσει την παραγωγή και να περιμένει να κρυώσει ο ποταμός κάτω από το όριο.

«Λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι καιρικές συνθήκες ενδέχεται να οδηγούν όλο και περισσότερο στην επίτευξη του ορίου το καλοκαίρι, ιδίως σε χαμηλές στάθμες νερού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το προτεινόμενο σχέδιο του υπουργείου Ενέργειας θα διατηρούσε το όριο αυτό σε ισχύ, αλλά θα επέτρεπε στον φορέα εκμετάλλευσης να το υπερβαίνει κατά περίπτωση με την άδεια του υπουργού Ενέργειας, εάν αυτό είναι αναπόφευκτο για την ασφάλεια του εφοδιασμού.

«Ο περιορισμός της παραγωγής του Πακς θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή τροφοδοσία των εγχώριων καταναλωτών σε μια σφιχτή αγορά ενέργειας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Πέραν των περιβαλλοντικών εκτιμήσεων, μπορεί επομένως να δικαιολογείται η υπέρβαση της οριακής τιμής κατά περίπτωση, εάν αυτό είναι αναπόφευκτο για λόγους ασφάλειας του εφοδιασμού».

Ο σταθμός  διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες VVER 440 ρωσικής κατασκευής με συνδυασμένη ισχύ περίπου 2.000 μεγαβάτ. Οι αντιδραστήρες τέθηκαν σε λειτουργία μεταξύ 1982 και 1987 και προβλέπεται να αποσυρθούν το 2032-2037.

Η Ουγγαρία σχεδιάζει να επεκτείνει το εργοστάσιο, με τη ρωσική Rosatom να κατασκευάζει δύο αντιδραστήρες VVER δυναμικότητας 1,2 γιγαβάτ ο καθένας, επιπλέον των τεσσάρων αντιδραστήρων που λειτουργούν σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com