Η παγκόσμια αεροπορική κίνηση αυξήθηκε 8,6% τον Αύγουστο – Ιστορικό ρεκόρ στην πληρότητα των πτήσεων

Η παγκόσμια αεροπορική κίνηση αυξήθηκε 8,6% τον Αύγουστο – Ιστορικό ρεκόρ στην πληρότητα των πτήσεων
Test and first flight of the Airbus A350-941 China Southend Airlines at Toulouse Blagnac airport, in Toulouse, on 28th July 2023. -- (Photo by Urbanandsport/NurPhoto) (Photo by Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η πληρότητα των πτήσεων παγκοσμίως ήταν ήταν 86,2% (+1,6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2023).

Σημαντική αύξηση στην παγκόσμια αεροπορική κίνηση σημειώθηκε για τον Αύγουστο του 2024, με την πληρότητα να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ για τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, σύμφωνα στοιχεία από την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΙΑΤΑ, η συνολική ζήτηση, μετρούμενη σε επιβατοχιλιόμετρα με έσοδα (RPK), αυξήθηκε κατά 8,6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023. Η συνολική χωρητικότητα, μετρούμενη σε χιλιόμετρα διαθέσιμων θέσεων (ASK), ήταν αυξημένη κατά 6,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο συντελεστής πληρότητας τον Αύγουστο ήταν 86,2% (+1,6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2023), ένα νέο υψηλό ρεκόρ.

Για τις διεθνείς πτήσεις, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 10,6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 10,1% σε ετήσια βάση και ο συντελεστής πληρότητας αυξήθηκε στο 85,7% (+0,4% σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2023).

Ανά γεωγραφική περιοχή, η αεροπορική επιβατική κίνηση αυξήθηκε σε ετήσιο επίπεδο κατά 13,4% στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, κατά 9,6% στην Αφρική, κατά 7,8% στην Ευρώπη, κατά 6,5% στην Λατινική Αμερική, κατά 5% στη Μέση Ανατολή και κατά 4,8% στην Βόρεια Αμερική.

«Η αγορά των αεροπορικών ταξιδιών είναι καυτή και οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν εξαιρετική δουλειά στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για ταξίδια. Η αύξηση της αποδοτικότητας έχει οδηγήσει τους συντελεστές πληρότητας σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ η αύξηση της χωρητικότητας κατά 6,5% αποδεικνύει την ανθεκτικότητα απέναντι στα επίμονα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και τις ελλείψεις των υποδομών», δήλωσε ο Γουίλι Γουόλς, Γενικός Διευθυντής της ΙΑΤΑ.

«Κοιτάζοντας μπροστά, η συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση της ζήτησης σηματοδοτεί ότι θα μπορούσαμε να πλησιάζουμε γρήγορα σε μια κρίση χωρητικότητας των υποδομών που θα περιόριζε τη συνδεσιμότητα και τις επιλογές για τους επιβάτες και τις επιχειρήσεις. Εάν οι κυβερνήσεις θέλουν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη των αερομεταφορών, πρέπει να λάβουν τολμηρές αποφάσεις για να εξασφαλίσουν επαρκή χωρητικότητα υποδομών.

Και, εν τω μεταξύ, τόσο τα αεροδρόμια όσο και οι πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας πρέπει να κάνουν περισσότερα με τους πόρους που διαθέτουν σήμερα. Ειδικότερα, πρέπει να επιλυθεί η διακύμανση της δηλωθείσας χωρητικότητας των αερολιμένων με την ίδια σε γενικές γραμμές υποδομή, με τους αερολιμένες να μιμούνται τους αερολιμένες με τις καλύτερες επιδόσεις. Ο κλάδος δεν έχει την πολυτέλεια να υποαξιοποιεί την υποδομή των αερολιμένων που διαθέτουμε» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της IATA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: