Η παγκόσμια οικονομία το 2020 στηρίχθηκε ακόμη περισσότερο στις ΑΠΕ- Και αυτοί οι ρυθμοί θα συνεχιστούν

Η παγκόσμια οικονομία το 2020 στηρίχθηκε ακόμη περισσότερο στις ΑΠΕ- Και αυτοί οι ρυθμοί θα συνεχιστούν
pexels
Η Κίνα αντιπροσώπευε το ήμισυ της νέας εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συνδέθηκε στο δίκτυο το 2020 και θα αντιπροσωπεύει το 45% φέτος και το 58% το 2022.

της Sophie Mellor

Πέρυσι, η νέα εγκατεστημένη ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε κατά 45% στα 280 gigawatts- πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1999, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Παρόμοια επίπεδα ανάπτυξης αναμένονται για το τρέχον έτος και το επόμενο. Οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΟΕ προβλέπουν ότι νέα εγκατεστημένη ισχύς 270GW θα συνδεθεί στο δίκτυο το 2021 και περίπου 280GW το 2022. Τα στοιχεία είναι αναθεωρημένα κατά περίπου 25% προς τα πάνω σε σχέση με τις προβλέψεις που έγιναν τον Νοέμβριο.

Η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος υποστηρίζεται από την ανάπτυξη στην Κίνα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπου οι κυβερνήσεις δημοπρατούν μεγάλες συμβάσεις για παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι εταιρείες υπογράφουν τεράστιες συμφωνίες αγοράς ενέργειας από καθαρές πηγές.

Συνολικά, πέρυσι δημοπρατήθηκε συνολική ισχύς 75GW από υπεράκτιους και χερσαίους αιολικούς σταθμούς, ηλιακούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς και σταθμούς βιοενέργειας- κατά 20% υψηλότερη από το 2019. Αυτό επέτρεψε στην εγκατεστημένη ισχύ της αιολικής ενέργειας να διπλασιαστεί και της ηλιακής ενέργειας να αυξηθεί κατά 50% πέρυσι.

Η Κίνα αντιπροσώπευε το ήμισυ της νέας εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συνδέθηκε στο δίκτυο το 2020 και θα αντιπροσωπεύει το 45% φέτος και το 58% το 2022. Όμως, ενώ αυξάνει την πράσινη ενέργεια, η Κίνα προσέθεσε επίσης 38,4GW νέας εγκατεστημένης ισχύος με καύση άνθρακα το 2020.

Ο πρόεδρος Xi Jinping έχει δεσμευτεί ότι η Κίνα θα γίνει ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα έως το 2060. Ωστόσο, ο ΔΟΕ αναμένει επίσης ότι η εγκατεστημένη ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Κίνας θα μειωθεί κατά ένα τέταρτο το 2021 από το προηγούμενο έτος καθώς η κυβέρνηση σταδιακά καταργεί επιδοτήσεις για αιολικά και ηλιακά φωτοβολταϊκά έργα από το τέλος του 2020.

Παρ ‘όλα αυτά, ο ΔΟΕ είναι πεπεισμένος ότι η ζήτηση για καθαρή ενέργεια που καθοδηγείται από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα διατηρήσει την παγκόσμια ετήσια ανάπτυξή της κοντά στο επίπεδο του προηγούμενου έτους.

Οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΟΕ δεν λαμβάνουν υπόψη τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden να μειώσει τις εκπομπές της χώρας κατά το ήμισυ τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτή η κίνηση αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πηγή: Fortune