Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου φτάνει στο αποκορύφωμά της – Τι σημαίνει αυτό για τις αγορές

Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου φτάνει στο αποκορύφωμά της – Τι σημαίνει αυτό για τις αγορές
Photo: pixabay.com
Η ζήτηση για πετρέλαιο πλησιάζει στο αποκορύφωμά της, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επιταχύνεται.

Με την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας να αναμένεται να μειωθεί έως το 2030, η Bank of America εκτιμά ότι η ζήτηση για πετρέλαιο πλησιάζει στο αποκορύφωμά της και ακόμη και η μαζική εξάπλωση των ενεργοβόρων υποδομών τεχνητής νοημοσύνης (AI) δεν θα μπορέσει να ανακόψει αυτή την τάση.

“Η ζήτηση για αργό πετρέλαιο κρέμεται από μία κλωστή,” ανέφερε η τράπεζα σε σημείωμά της την Τρίτη. “Παρά τον ενθουσιασμό γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τα data centers, πιστεύουμε ότι η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας θα αυξάνεται με ρυθμό κάτω του 3% ετησίως έως το 2030. Αντίστοιχα, η χρήση πετρελαίου ενδέχεται να δυσκολευτεί να ξεπεράσει το 1% ετησίως.”

Σύμφωνα με την έρευνα, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 2000, με τον ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ να μειώνεται από τον μέσο όρο του 6,5% στο 4,9% αυτή τη δεκαετία. Τα επόμενα χρόνια, οι διαρθρωτικές προκλήσεις στην Κίνα και την Ευρώπη θα διατηρήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη μεταξύ 3%-3,5%.

Όταν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, είναι φυσικό να μειώνεται και η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας, σημείωσε η BofA. Η τράπεζα αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης για αργό πετρέλαιο θα μειωθεί αισθητά έως το 2030, πέφτοντας από 1,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2025 σε 400.000 βαρέλια ημερησίως στο τέλος της δεκαετίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εικόνα της ενεργειακής κατανάλωσης στις ΗΠΑ μπορεί να διαφέρει, καθώς η οικονομία αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, ενώ η ανάπτυξη των ενεργοβόρων AI data centers εκτιμάται ότι θα ωθήσει την περιφερειακή ζήτηση ενέργειας σε υψηλά επίπεδα δύο δεκαετιών.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα ανακάμψει. Αντίθετα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να καλύψουν μεγαλύτερο μερίδιο της ενεργειακής κατανάλωσης στις ΗΠΑ, με την ηλιακή ενέργεια να εκτιμάται ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ενεργειακή πηγή για το 2024.

Σε διεθνές επίπεδο, η στροφή προς την πράσινη ενέργεια θα παραμείνει βασικός παράγοντας μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου, σύμφωνα με την BofA. Ακόμη κι αν μια ενδεχόμενη διοίκηση του Trump καταφέρει να περιορίσει πολιτικές που προωθούν τα ηλεκτρικά οχήματα ή την αιολική ενέργεια, η δυναμική της ενεργειακής μετάβασης είναι ισχυρή σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Οι επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση παραμένουν σε υψηλά επίπεδα,” ανέφερε η τράπεζα. “Ακόμη και η Σαουδική Αραβία κινείται πλέον γρήγορα προς την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, μειώνοντας δραστικά την κατανάλωση αργού πετρελαίου και μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ζήτηση για άλλα καύσιμα είναι επίσης περιορισμένη.”

Η BofA δεν είναι ο πρώτος οργανισμός που προβλέπει κορύφωση στη ζήτηση πετρελαίου. Παρόμοιες εκτιμήσεις αποτελούν βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Ο IEA αναμένει ότι η ζήτηση για αργό πετρέλαιο θα κορυφωθεί πριν το 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: