Η πανδημία έφερε «εξάρτηση» των Ελλήνων στο κινητό τους
- 15/01/2021, 16:00
- SHARE
Δεύτερη φύση των Ελλήνων έχει καταστεί το κινητό τους τηλέφωνο αφού ο αριθμός που περνούν μπροστά από την οθόνη του, καταναλώνοντας έτοιμο περιεχόμενο ή για να επικοινωνήσουν με άλλους ανθρώπους μέσω των social media, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Η καραντίνα και ο εγκλεισμός ενίσχυσαν δε ακόμη περισσότερο αυτή την τάση κάτι που υπογραμμίζεται και από την ανοδική πορεία της χρήσης των data.
Η έκρηξη δεδομένων, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε η Tefficient, πραγματοποιήθηκε στο α’ εξάμηνο του 2020, κατά τη διάρκεια δηλαδή του πρώτου, πιο αυστηρού, lockdown που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ήταν κλειδαμπαρωμένο στα σπίτια του. Μερικοί μάλιστα απέκτησαν άπλετο χρόνο στη διάθεσή τους αφού για κάποιους μήνες βγήκαν σε αναστολή και σταμάτησαν να εργάζονται.
Εντυπωσιακό και συνάμα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέλαβε τη 2η θέση στη λίστα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης της κατανάλωσης mobile data, μεταξύ 44 χωρών, ένα βήμα πίσω από την Κροατία που βρέθηκε στην κορυφή. Ειδικότερα, στη χώρα μας η χρήση gigabytes ανά κάρτα SIM αυξήθηκε κατά 86% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ποσοστό που ίσως θα έπρεπε να μας βάλει σε σκέψεις και προβληματισμό αναφορικά με το βαθμό εξάρτησής μας από τις ηλεκτρονικές συσκευές τύπου tablet, smartphones, καθώς και από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα στοιχεία αυτά λειτουργούν ως τροφή για σκέψη έτσι ώστε τον πολύτιμο προσωπικό χρόνο να τον αξιοποιήσουμε ορθά διοχετεύοντας την ενέργειά μας σε εποικοδομητικές δραστηριότητες.
Για τους Κροάτες πάντως το κινητό μέσα στην πανδημία αποτέλεσε προέκταση του χεριού τους, με τη χρήση δεδομένων να εκτινάσσεται στο 128%. Το top3 συμπληρώνει η Σιγκαπούρη. Εδώ η αύξηση mobile data άγγιξε το 79%. Ακολουθούν η Λιθουανία και το Περού με άνοδο 67% και 65% αντίστοιχα, ενώ στα ίδια επίπεδα κινήθηκαν η γειτονική Ιταλία (63%) και η Ισπανία (65%).
Αρκετά εγκρατείς και προσεκτικοί ως προς το χρόνο που περνούν στο κινητό τους τηλέφωνο ήταν οι Ολλανδοί. Εδώ η αύξηση ήταν μόλις της τάξης του 16%.
Ωστόσο, παρά την αύξηση στη χρήση δεδομένων που σημειώθηκε κατά την περσινή χρονιά στη χώρα μας, η Tefficient υπογραμμίζει πως η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η μέση μηνιαία κατανάλωση gigabytes ανά κάρτα SIM ήταν 2,3 gigabytes, επίδοση που τοποθετεί την Ελλάδα στην 40η θέση μεταξύ των 44 κρατών ανά τον κόσμο, που εξετάστηκαν. Τα σκήπτρα κρατούν οι Φινλανδοί και οι Ταϊβανέζοι με 22,4 και 21,5 gigabytes και την τετράδα των “σκληροπυρηνικών” συμπληρώνουν το Μπαχρέιν και η Λετονία με μέση μηνιαία χρήση mobile data ανά κάρτα SIM 18,1 GB και 15,4GB αντίστοιχα.
4,6 δισ. ώρες ξόδεψαν στο κινητό τους οι Έλληνες το 2020
Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την χρήση των κινητών τηλεφώνων στη χώρα μας επιχειρεί να δώσει ξεχωριστή έρευνα της App Annie, εταιρείας που δραστηριοποιείται στο πεδίο της ανάλυσης δεδομένων στην αγορά κινητής τηλεφωνίας. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, οι Έλληνες τη χρονιά που πέρασε ξόδεψαν περισσότερες από 4,6 δισ. ώρες συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο από το κινητό τους τηλέφωνο. Μάλιστα το μέγεθος είναι αρκετά μεγαλύτερο καθώς στο εξεταζόμενο δείγμα περιλαμβάνονται μόνοι οι Android συσκευές και όχι οι iOS, δηλαδή τα iΡhone που λαμβάνουν και αυτά ένα σημαντικό μερίδιο στην ελληνική αγορά.
Να προστεθεί ότι το 2020 στην Ελλάδα δαπανήθηκαν περί τα 124 εκατ. ευρώ για την αγορά εφαρμογών μέσω του Google App Store, ενώ ο αριθμός των downloads ανήλθε σε 250 εκατομμύρια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζήτηση για νέες εφαρμογές και παιχνίδια αυξήθηκε κατά 7%, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη ενισχύθηκε κατά 20%, στα 340 δισ. ευρώ.