Η παραπληροφόρηση για το κλίμα “καλπάζει” ακόμα στα social media
- 24/12/2021, 18:00
- SHARE
της Marianna Cerini
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας της COP26 στη Γλασκώβη, το Δίκτυο Συνειδητής Διαφήμισης (CAN) – ένας συνασπισμός περισσότερων από 70 οργανώσεων – εξέδωσε ανοιχτή επιστολή προς την προεδρία της συνόδου κορυφής, τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) και τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιρειών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Google, Meta, Reddit, TikTok και Twitter.
Η επιστολή ζητούσε την υιοθέτηση ενός σαφούς, καθολικού ορισμού για το τι συνιστά παραπληροφόρηση για το κλίμα, καθώς και για τον τρόπο εντοπισμού και αντιμετώπισής της. Την επιστολή υπέγραψαν εμπειρογνώμονες σε θέματα κλίματος και παραπληροφόρησης, καθώς και περίπου 250 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων οι SSE, Sky, British Gas, Virgin Media O2 και Havas Media.
Αυτή η έκκληση και η ευρεία προσπάθεια έρχεται σε μια εποχή που ο δημόσιος διάλογος σχετικά με την εμβέλεια των τεχνολογικών πλατφορμών και τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης για το κλίμα συγκλίνουν ολοένα και περισσότερο.
Έτσι, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η πρωτοβουλία δεν απευθυνόταν μόνο σε κυβερνήσεις και θεσμικά όργανα, αλλά και σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης: Τα τελευταία χρόνια, αποτελούν τον κινητήριο μοχλό πίσω από τη σταθερή άνοδο της διαδικτυακής παραπληροφόρησης για το κλίμα.
«Για να επιτύχουμε πραγματικά μια συστημική αλλαγή, πρέπει να ξεκινήσουμε από τις πλατφόρμες», δήλωσε η Jennie King, ανώτερη υπεύθυνη πολιτικής στο Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου (ISD), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Λονδίνο και μία από τις υπογράφουσες την επιστολή.
Ενώ οι τελευταίες δεσμεύσεις από τον κόσμο της τεχνολογίας καταδεικνύουν μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση του ρόλου που αυτός διαδραματίζει στη διάδοση ψευδών στοιχείων και δυνητικά επιβλαβών ισχυρισμών, οι αναλυτές λένε ότι ο κλάδος εξακολουθεί να υπολείπεται σε ουσιαστικές αλλαγές για την πρόληψη της παραπληροφόρησης για το κλίμα – σε μια εποχή που η κατανόηση της κλιματικής αλλαγής από το κοινό είναι ζωτικής σημασίας.
Η συμφωνία πάνω σε έναν ορισμό για το τι συνιστά παραπληροφόρηση για το κλίμα είναι το πρώτο βήμα για την ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος.
«Η αναγνώριση μιας κοινής γλώσσας είναι απολύτως κρίσιμη για να έχουμε οποιουδήποτε είδους διαρκή ή ενιαία δράση γύρω από την παραπληροφόρηση για το κλίμα», σημείωσε η King. «Χωρίς αυτό, θα είναι πολύ δύσκολο για τις εταιρείες να προβούν σε αλλαγές και να έχουν ουσιαστική επιβολή καλύτερων κοινοτικών προτύπων, επειδή θα φοβούνται πολύ μήπως κατηγορηθούν ότι λογοκρίνουν εναλλακτικές φωνές».
Ο Jake Dubbins, συνιδρυτής και συμπρόεδρος του CAN, συμφωνεί. «Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν πολιτικές για τα πάντα, από τη ρητορική μίσους μέχρι την πειρατεία, την ευημερία των παιδιών και την παραπληροφόρηση για τον COVID-19, αλλά τίποτα ειδικά για το κλίμα», δήλωσε. «Η σκιαγράφηση ενός σαφούς ορισμού μπορεί να τις βοηθήσει να στοχεύσουν στο θέμα με πιο αποτελεσματικό τρόπο».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ