Οι «πέντε δράκοι» που εμποδίζουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα
- 08/02/2018, 16:00
- SHARE
Η διαΝΕΟσις ερευνά και αναλύει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ξεπεράσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος.
Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα εκδήλωση της διαΝΕΟσις με θέμα «ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΔΡΑΚΟΙ – Τι εμποδίζει την ανάπτυξη;». Στην εκδήλωση της διαΝΕΟσις, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 700 συμμετέχοντες, παρουσιάστηκαν μια σειρά από ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις για την αντιμετώπιση πέντε κρίσιμων και συνεχώς διογκούμενων προβλημάτων – πέντε δράκων – και κατ’ επέκταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.
Οι πέντε δράκοι περιλαμβάνουν το μεγάλο δημόσιο χρέος, το προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα, το δυσλειτουργικό φορολογικό σύστημα, το δίδυμο πρόβλημα της πολυνομίας και της κακονομίας και τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.
Την έναρξη της εκδήλωσης χαιρέτισε ο ιδρυτής και πρόεδρος της διαΝΕΟσις Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας με άρση των μεγάλων θεσμικών εμποδίων και απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων μέσα σε ένα περιβάλλον καινοτομίας, εξωστρέφειας και πολιτικής σταθερότητας. Αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημά μας από εδώ και πέρα, αυτή είναι η κύρια ευθύνη των πολιτικών, αυτό είναι το διακύβευμα για την κοινωνία μας».
Τον λόγο έλαβε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει από το πλαίσιο εντός του οποίου καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις. Θα συμφωνήσουμε ότι η παρατεταμένη κρίση έχει εξαντλήσει τα περιθώρια και τα όρια του ελληνικού λαού σε όλα τα επίπεδα και προφανώς η ανάγκη αλλαγών και βελτιώσεων είναι επιτακτική. Αυτή όμως έχει κι έναν κίνδυνο να μας ωθήσει στο να θέλουμε να ακούσουμε πράγματα ευχάριστα.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι έχουμε τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης για την υπέρβαση της κρίσης και μια θετική πορεία. Το τρίτο και σημαντικό είναι ότι έχουμε ακόμα επτά μήνες μπροστά μας μέχρι την τυπική λήξη του προγράμματος, κατά τους οποίους πρέπει να διαχειριστούμε καθοριστικά για το μέλλον θέματα. Ελλοχεύει ένας κίνδυνος να θεωρούμε άκαιρα ότι τελειώσαμε με το πρόγραμμα και έχουμε πια περάσει σε μια νέα περίοδο.
Μέχρι τον Αύγουστο, εκκρεμούν πολύ σημαντικά ζητήματα. Εκκρεμούν η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών, η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μέχρι το 2022 στο οποίο θα πρέπει προφανώς να συμπεριληφθούν και όσα είχαν ήδη συμφωνηθεί προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση τον Ιούνιο του 2017. Εκκρεμεί η δρομολόγηση των τελικών ρυθμίσεων για το χρέος και η διαπραγμάτευση του μετα-μνημονιακού καθεστώτος στο οποίο θα βρίσκεται η χώρα. Ένα πακέτο που θα καθορίσει και τις επόμενες κινήσεις».
Για το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης μίλησε η Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία διατύπωσε κάποιες σκέψεις για μία σύγχρονη και αποτελεσματική δικαιοσύνη και συμπερασματικά κατέληξε: «Τα προβλήματα της δικαιοσύνης συνδέονται άρρηκτα με τις παθογένειες του ελληνικού κράτους. Όσοι νομίζουν ότι έχουν έτοιμες λύσεις αυταπατώνται και κινούνται στα όρια του λαϊκισμού. Οι λύσεις χρειάζονται μελέτη, συνεργασία των φορέων και φυσικά τη σύμπραξη των δικαστών. Δεν πρέπει να εισάγονται ρυθμίσεις ερήμην των ολομελειών των δικαστηρίων, ενώ οι δικαστικές ενώσεις, στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, πρέπει να λειτουργούν προς το συμφέρον της δικαιοσύνης μακριά από συντεχνιακές λογικές. Ο δημόσιος διάλογος για τη δικαιοσύνη χρειάζεται νηφαλιότητα και τεχνοκρατική προσέγγιση».
Τον λόγο στη συνέχεια έλαβαν ο Καθηγητής ΟΠΑ και π. Υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης και ο Αναπλ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος, οι οποίοι είναι και οι συγγραφείς της έρευνας – τριπλής πρότασης της διαΝΕΟσις για την αντιμετώπιση του τριπλού προβλήματος: Δημόσιο Χρέος, Φορολογικό και Ασφαλιστικό.
Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στο δημόσιο χρέος και πώς αυτό επιδρά στην ανάπτυξη, αλλά και στους τρόπους για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις τις οποίες έχει προκαλέσει. Χαρακτηριστικά τόνισε «Για τη χώρα μας πρέπει να υπάρξουν γενναιόδωρες ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις όταν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας υπερβαίνει αυτόν της Ευρωζώνης. Μόνο έτσι θα μπορέσει να πειθαρχήσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα, στο να κυνηγήσει μεταρρυθμίσεις, αλλαγές, διορθώσεις , πρωτοβουλίες, να περάσει επενδύσεις και να πετύχει έναν ρυθμό ανάπτυξης άνω της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα είναι καιρός να περάσει σε μια πιο επιθετική διεκδίκηση, έχοντας κατά νου μια αναπτυξιακή απογείωση, μια αναβάθμιση της παραγωγικής της ικανότητας που μπορεί να της δώσεις ασφάλεια και κάνει το χρέος της βιώσιμο και διαχειρίσιμο».
Αναφερόμενος στο πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος, στην επίδρασή του στην αναπτυξιακή διαδικασία και στο πώς αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος ανέφερε ότι «αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι επενδύσεις, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι η μόνη ελπίδα που έχει αυτή η χώρα να αρχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς γύρω στο 3,5-4%. Διαφορετικά πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι για ένα αιώνιο τέλμα με ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 1,3% και 1,5%».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε ένα φορολογικό σύστημα που ενοποιεί και μειώνει τους συντελεστές και οδηγεί – μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών – στη διοικητική απλοποίηση και ελάφρυνση του γραφειοκρατικού βάρους με στόχο την ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων. Τόνισε πως η πρόταση απλοποίησης, ωφελεί το Δημόσιο, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ, χωρίς να ενισχύεται η λιτότητα, οι μειώσεις συντελεστών ενισχύουν τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Αναπλ. Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ενός εκ των επιστημονικών υπευθύνων της έρευνας της διαΝΕΟσις για το διπλό πολύπλοκο πρόβλημα της πολυνομίας- κακονομίας Δημήτρη Σωτηρόπουλου. Ο κ. Σωτηρόπουλος αναφερόμενες στις αρνητικές συνέπειες της πολυνομίας – κακονομίας υπογράμμισε «Η πολυνομία και η κακονομία προσθέτουν στα διοικητικά βάρη. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί οδηγεί σε καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την πραγμάτωση των δημόσιων πολιτικών και επίσης οδηγεί σε αυξημένες πιθανότητες για δικαστικές εμπλοκές. Αυτό που συμβαίνει σε επίπεδο κουλτούρας είναι αυτό που ονομάζεται νομικός φορμαλισμός – δίνουμε έμφαση στο γράμμα του νόμου, δεν δίνουμε έμφαση στο τι σημαίνει ο νόμος και πώς ειδικά εφαρμόζεται. Και βεβαίως αυτό οδηγεί τελικά το κράτος να έχει έναν ρόλο διεκπεραιωτή της νομοθεσίας».
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Σοφία Δήμτσα, ενώ στο κοινό παρευρέθηκαν προσωπικότητες από τον πολιτικό, τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό χώρο, αλλά και από τον χώρο της δικαιοσύνης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρεμβάσεις έκαναν ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Ευστράτιος Ζαφείρης και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.