Οι πέντε σταθμοί μέχρι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης
- 03/01/2018, 09:20
- SHARE
Του Τάσου Δασόπουλου
Το ημερολόγιο του 2018 για το ΥΠΟΙΚ ξεκινά με τα ανοιχτά προαπαιτούμενα της αξιολόγησης αφού κανείς δεν θέλει να χάσει τις κρίσιμες προθεσμίες μέχρι και το Eurogroup στις 22 του μήνα.
Με την επιστροφή στα γραφεία τους τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχει ήδη ξεκινήσει ο συντονισμός των υπουργείων όχι μόνο για τα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετηθούν αλλά και για αυτά που θα πρέπει να εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις.
Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί ως την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου και θα έχει και «εύκολα» αλλά και «δύσκολα» θέματα. Για παράδειγμα εκτός από τον νέο τρόπο υπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων θα έχει και την διάταξη για τις απεργίες που είχε κατατεθεί στις αρχές Δεκεμβρίου και αποσύρθηκε εν μέσω αντιδράσεων.
Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει δευτερεύουσα νομοθεσία για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων τη Δικαιοσύνη την Υγεία και χωροταξία..
Από εκεί υπάρχουν άλλο τέσσερις σταθμοί
– Στις 11 Ιανουαρίου ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης θα πρέπει να παρουσιάσει στην συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωομάδας ( Euro Working Group ) επαρκή πρόοδο για δύο λόγους
Ο πρώτος είναι προφανής : Αν τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης βρίσκονται σε φάση υλοποίησης η εισήγηση των ευρωπαίων τεχνοκρατών προς τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι θετική .
Ο δεύτερος είναι ότι στην συνεδρίαση θα έχουμε αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του οργάνου. Παρόν στις Βρυξέλλες θα είναι και ο διάδοχος του νυν προέδρου του EWG κ. Τόμας Βίζερ , ο Ολλανδός κ. Χανς Φλάιμπριφ ο οποίος μεταξύ άλλων θα αναλάβει και το θέμα της Ελλάδας σε ένα πολύ κρίσιμο χρονικό σημείο.
– Ως τις 16 Ιανουαρίου η Ελλάδα θα πρέπει να έχει υλοποιήσει περίπου τα 70 προαπαιτούμενα που είχαν μείνει ανοιχτά με το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας στις αρχές Δεκεμβρίου .
– Στις 18 του μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ολοκληρώσει την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας στα συνολικά 110 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης . Το στοίχημα είναι να μην εκκρεμούν μέχρι τότε κρίσιμα θέματα και αν κάποια – μάλλον επουσιώδη – θα αναβληθούν για την 4η αξιολόγηση θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί εκ των προτέρων . Με δύο λόγια το κείμενο δεν θα πρέπει να έχει κενά.
– Στις 22 Ιανουαρίου, αν όλα πάνε καλά μέχρι τότε, στο Eurogroup, οι υπουργοί οικονομικών με βάση την θετική εισήγηση του EWG και την έκθεση συμμόρφωσης θα πιστοποιήσουν το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και θα αποφασίσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης . Σε ότι αφορά στο ύψος της θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν εκείνη την ημέρα . Κατ αρχήν έχει συμφωνηθεί ένα ποσό της τάξης των 5,5 – 6 δισ. ευρώ αλλά είναι ενδεχόμενο να εκταμιευτεί μια μεγαλύτερη δόση κοντά στα 10 δις ευρώ ώστε να αρχίσει να διαμορφώνεται από τώρα το μαξιλάρι ασφαλείας των 17-18 δις για μετά το τέλος του προγράμματος.
Η επόμενη έξοδος στις αγορές
Στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης είναι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να γίνει μια απόπειρα εξόδου στις αγορές με στόχο να εκμεταλλευτούν την θετική συγκυρία που θα υπάρχει και τότε για την ελληνική οικονομία και υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες στην αγορά θα είναι ευνοϊκή . Συγκεκριμένα σχεδιάζεται η έκδοση ενός νέου επταετούς ομολόγου αναφοράς ώστε το υπουργείο οικονομικών να «τεστάρει» σε πραγματικές συνθήκες τις διαθέσεις των θεσμικών επενδυτών.