Η περιουσία στο… χέρι σας: Ψηφιακές ταυτότητες ακινήτων μέσω Gov.gr

Η περιουσία στο… χέρι σας: Ψηφιακές ταυτότητες ακινήτων μέσω Gov.gr
Top down view of the roads with cars, traffic and bulding terraces. Panoramic aerial view from a drone of the urban environment of the Greek capital, Athens. Apartments, buildings and roads in central Athens near Ampelikipi and Zografou residential neighborhood area. Athens, Greece on May 20, 2023 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η ακίνητη περιουσία αποκτά νέα, ψηφιακή ταυτότητα, με τους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των ακινήτων τους από την εφαρμογή Wallet του Gov.gr.

Η ακίνητη περιουσία σας γίνεται πιο προσβάσιμη και διαφανής από ποτέ, καθώς το κράτος εισάγει την ψηφιακή ταυτότητα ακινήτων. Μέσω της εφαρμογής Wallet που παρέχεται στο Gov.gr, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να βλέπουν όλες τις πληροφορίες των ακινήτων τους απευθείας στο κινητό ή το tablet τους. Σύντομα, στοιχεία όπως το εμβαδόν, η περίμετρος, η χρήση γης, και άλλα κρίσιμα δεδομένα θα αποθηκεύονται ψηφιακά στο πορτοφόλι σας, καθιστώντας την διαχείριση της περιουσίας πιο εύκολη και άμεση.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της αστυνομικής ταυτότητας, της άδειας οδήγησης, της κάρτας ανεργίας και της ασφαλιστικής ικανότητας, τα ακίνητα θα ενταχθούν στην εφαρμογή Wallet. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ιδιοκτήτες, αλλά και άλλοι εμπλεκόμενοι όπως συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και δικηγόροι, θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να έχουν πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα ακίνητα, χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω διασταυρώσεις.

Η νέα υπηρεσία προσφέρει μια ενιαία και ακριβή εικόνα των ακινήτων, κάτι που θα επιτρέψει στους πολίτες να έχουν άμεση γνώση και έλεγχο της περιουσίας τους. Μέχρι σήμερα, τα ίδια ακίνητα μπορεί να εμφανίζονται διαφορετικά σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, όπως η εφορία, η πολεοδομία και ο δήμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την ψηφιακή ταυτότητα, τα προβλήματα αυτά θα ξεπεραστούν, προσφέροντας μια σαφή και ενιαία εικόνα για κάθε ακίνητο.

Οι πολίτες θα μπορούν μέσω του Wallet να δίνουν έγκριση σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για να αντλούν τα απαραίτητα στοιχεία και να ολοκληρώνουν συναλλαγές όπως μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και άλλες νομικές πράξεις που αφορούν στην ακίνητη περιουσία. Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο πώς είναι καταγεγραμμένα τα ακίνητά τους, συμπεριλαμβανομένων των τετραγωνικών μέτρων, της περιμέτρου και της χρήσης γης.

Μέσω της ενίσχυσης της λειτουργίας του maps.gov.gr, οι πολίτες θα μπορούν για πρώτη φορά να βλέπουν τα όρια της περιουσίας τους σε χάρτη, ανεξαρτήτως της φάσης κτηματογράφησης. Αυτή η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν και χωρίς διαβαθμισμένη πρόσβαση, ενώ είναι πλέον διαθέσιμη και από κινητές συσκευές, καθιστώντας την πλοήγηση πιο φιλική και εύχρηστη. Η νέα πλατφόρμα έχει εμπλουτιστεί με τα δεδομένα των γεωτεμαχίων του Κτηματολογίου, επιτρέποντας στους χρήστες να βλέπουν τα όρια κάθε οικοπέδου και τον αντίστοιχο Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).

Επιπλέον, θα διατίθενται πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για την πορεία του Κτηματολογίου και την ευρύτερη κτηματαγορά, δίνοντας έτσι στους πολίτες και τους επαγγελματίες του κλάδου μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: