Η περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων έφτασε τα 14 τρισεκατομμύρια δολάρια – Αύξηση 121% σε 10 χρόνια
- 05/12/2024, 09:51
- SHARE
«Ζαλίσουν» τα νούμερα για τον πλούτο που έχουν συγκεντρώσει οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου, καθώς σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της UBS ο συνολικός πλούτος που κατέχουν οι δισεκατομμυριούχοι ανά την υφήλιο έφτασε τα 14 τρισ. δολάρια για το 2024, κατά 2 τρισ. υψηλότερος από το 2023.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα στοιχεία του UBS Billionaire Ambitions Report καταγράφουν την περιουσία περισσότερων από 2.500 δισεκατομμυριούχων.
Μεταξύ 2015 και 2024, ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 121% παγκοσμίως από 6,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 14 τρισεκατομμύρια δολάρια. Συγκριτικά, ο δείκτης MSCI AC World Index των παγκόσμιων μετοχών αυξήθηκε κατά 73%. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε από 1.757 σε 2.682. Το μέγιστο έφτασε το 2021 με 2.686 δισεκατομμυριούχους. Έκτοτε, παρέμεινε αμετάβλητος.
Από το 2015 έως το 2020, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε παγκοσμίως με ετήσιο ρυθμό 10%. Από το 2020, η αύξηση έχει σταματήσει στο 1%. Αλλά ο αριθμός αυτός κρύβει συνεχή επέκταση στις ΗΠΑ, την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA) και σε τμήματα της Ασίας, κυρίως στην Ινδία.
Ανά χώρα
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε σε 835 από 751, με επικεφαλής τους μεγιστάνες της βιομηχανίας και της τεχνολογίας, ενώ ο συνολικός τους πλούτος ανήλθε σε 5,8 τρισεκατομμύρια δολάρια από 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων μειώθηκε σε 427 από 520 και ο πλούτος τους σε 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια από 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.Το 2021, υπήρχαν 626 στην ηπειρωτική Κίνα, με συνολική αξία άνω των 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία της UBS.
Ο Μπέντζαμιν Καβάλι, επικεφαλής στρατηγικών πελατών στην παγκόσμια διαχείριση πλούτου της UBS, δήλωσε ότι η μείωση αντανακλά τις απώλειες στις αγορές ακινήτων και την πτώση της αξίας των εταιρειών που ανήκουν σε ορισμένους από τους πλουσιότερους της Κίνας εν μέσω μιας λιγότερο βέβαιης οικονομικής προοπτικής.
Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων της Ινδίας αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο σε 185 και ο πλούτος τους κατά περισσότερο από 40% σε σχεδόν 906 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε η UBS.
Στη Δυτική Ευρώπη, η Ελβετία ξεπέρασε τη Βρετανία για να γίνει η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων μετά τη Γερμανία, αυξάνοντας το σύνολό της κατά 10 σε 85.
Η Γαλλία, με 46 (+12), η Γερμανία με 117 (+8), η Ιταλία με 62 (+6) και η Ισπανία με 27 (+3), κέρδισαν δισεκατομμυριούχους, ενώ ο συνολικός αριθμός των Βρετανών μειώθηκε κατά έναν σε 82, ανέφερε η UBS. Ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων της Γαλλίας ήταν ο υψηλότερος μεταξύ των Ευρωπαίων.
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί
Ενώ τα τελευταία 10 χρόνια έχουν εμφανιστεί περιφερειακές διαφορές, οι επιχειρηματίες τεχνολογίας διαδραματίζουν σταθερά αυξανόμενο ρόλο σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας να αυξάνεται ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλο τομέα, τριπλασιάζοντας από 788,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 σε 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024.
Τα προηγούμενα χρόνια, οι νέοι δισεκατομμυριούχοι εμπορευματοποίησαν το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα social media και τις ψηφιακές πληρωμές- πιο πρόσφατα δημιούργησαν την έκρηξη της γενεσιουργού τεχνητής νοημοσύνης, ενώ παράλληλα ανέπτυξαν την κυβερνοασφάλεια, τη χρηματοοικονομική τεχνολογία, την τρισδιάστατη εκτύπωση και τη ρομποτική.
Οι δισεκατομμυριούχοι της βιομηχανίας αύξησαν τον πλούτο τους από 480,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθώς τα έθνη επένδυσαν για να οξύνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, ιδίως στην πράσινη οικονομία, να αντιμετωπίσουν τις δημογραφικές προκλήσεις και να υποστηρίξουν την οικονομική τάση του reshoring.
Οι παρεμβάσεις βιομηχανικής πολιτικής ωφελούν τεχνολογικά προηγμένες επιχειρήσεις όπως η αεροδιαστημική, η άμυνα και τα ηλεκτρικά οχήματα.
Ο τομέας που υστερεί σε όλους τους άλλους είναι ο τομέας των ακινήτων.
Οι δισεκατομμυριούχοι των ακινήτων σημείωσαν επιδόσεις σύμφωνες με το ευρύ σύμπαν μέχρι το 2017, αλλά έκτοτε υστερούν, πιθανώς λόγω του συνδυασμού της διόρθωσης των ακινήτων στην Κίνα, της αναταραχής που προκάλεσε το Covid-19 σε τμήματα των εμπορικών ακινήτων και των υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Μετοχές, ακίνητα και χρυσός
Οι απόψεις των δισεκατομμυριούχων για τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων μεταβάλλονται σε μια εποχή που τα επιτόκια φαίνεται να ξεκινούν έναν κύκλο χαλάρωσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο οποίος μπορεί να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.
Κατά τους επόμενους 12 μήνες, το 43% των δισεκατομμυριούχων σκοπεύει να αυξήσει την έκθεσή του σε ακίνητα και το 42% σε μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών. Ταυτόχρονα, όμως, αυξάνουν τις επενδύσεις σε θεωρούμενα ασφαλή καταφύγια. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 40% σκοπεύει να αυξήσει την έκθεση σε χρυσό / πολύτιμα μέταλλα σε διάστημα 12 μηνών και το 31% σε μετρητά.Αυτό θα μπορούσε να αντανακλά τους φόβους για τον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο και τις αποτιμήσεις της αγοράς μετοχών.
Όσον αφορά τα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, οι δισεκατομμυριούχοι συνεχίζουν να επενδύουν – πιθανότατα για λόγους διαφοροποίησης – αλλά με κάποιες αλλαγές.
Ενώ το 38% εξακολουθεί να σκοπεύει να αυξήσει τις άμεσες συμμετοχές του σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, μόνο το 28% σχεδιάζει να αυξήσει τις συμμετοχές του σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, ενώ το 34% σχεδιάζει να τις μειώσει. Το 26% σκοπεύει να αυξήσει τις επενδύσεις σε υποδομές και περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) σε ιδιωτικό χρέος.
Ταυτόχρονα, τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου φαίνονται λιγότερο δημοφιλή, με το 27% να σκοπεύει να μειώσει τις επενδύσεις και το 23% να τις αυξήσει. Το 32% των δισεκατομμυριούχων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να αυξήσουν την έκθεσή τους σε τέχνες και αντίκες. Αυτό συγκρίνεται με το 11% το προηγούμενο έτος.
Μετακινήσεις
Η πανδημία του Covid-19 ήταν μια κλήση αφύπνισης για πολλούς ανθρώπους και τους οδήγησε να επανεκτιμήσουν τη ζωή τους.
Οι δισεκατομμυριούχοι δεν αποτέλεσαν εξαίρεση.
Με σπίτια, οικογένειες και επιχειρήσεις διασκορπισμένες σε διάφορες χώρες, οι δισεκατομμυριούχοι πάντα μετακινούνταν. Ωστόσο, από το 2020 και μετά, μετακομίζουν πιο συχνά, με 176 να έχουν μετακομίσει από έναν συνολικό πληθυσμό 2.682 ατόμων τον Απρίλιο του 2024. Δηλαδή ένας στους 15.
Μετακινούνται σε χώρες όπως η Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σιγκαπούρη και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Συνολικά, δισεκατομμυριούχοι που έχουν περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν μεταναστεύσει μέσα σε τέσσερα χρόνια.