«Η πιο διασκεδαστική τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο»: Ο Έλον Μασκ διαφημίζει μη λογοκριμένες AI εικόνες στο Grok και διχάζει

«Η πιο διασκεδαστική τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο»: Ο Έλον Μασκ διαφημίζει μη λογοκριμένες AI εικόνες στο Grok και διχάζει
ANKARA, TURKIYE - NOVEMBER 7: In this photo illustration, Elon Musk's photo is displayed in front of Grok logo on a phone screen, in Ankara, Turkiye on November 7, 2023. Muhammed Selim Korkutata / Anadolu (Photo by Muhammed Selim Korkutata / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Το καύχημά του φαίνεται να βασίζεται στη σκόπιμη έλλειψη ουσιαστικών δικλείδων ασφαλείας που να είναι ενσωματωμένες στο Grok-2.

Από την Sharon Goldman

Ο Musk είναι θετικά προκατειλημμένος φυσικά: Το Grok είναι το chatbot τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από τη startup X.AI και προσφέρεται στους premium συνδρομητές του X, της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων που κατέχει ο ίδιος. Όσο διασκεδαστικό και να το θεωρεί, όμως, το καύχημα του Musk φαίνεται να βασίζεται στη σκόπιμη έλλειψη ουσιαστικών δικλείδων ασφαλείας που να είναι ενσωματωμένες στο Grok-2, την τελευταία έκδοση του προϊόντος.

Το νέο Grok διαθέτει ένα πιο προηγμένο LLM για συνομιλίες κειμένου και χάρη σε μια συνεργασία με μια εταιρεία που ονομάζεται Black Forest Labs και το μοντέλο της που ονομάζεται Flux, προσφέρει τώρα για πρώτη φορά δυνατότητες δημιουργίας εικόνας. Για να κρίνουμε από τις εικόνες που μοιράζονται οι θαυμαστές του Musk στο X και τα θετικά σχόλια που συνοδεύουν τις εικόνες, η προσέγγιση της έλλειψης προστατευτικών δικλείδων φαίνεται να είναι κομβικής σημασίας για την ελκυστικότητα του προϊόντος.

Το νέο Grok μπορεί να ρυθμιστεί σε λειτουργία “fun”, η οποία φαίνεται να επιτρέπει στο μοντέλο να είναι «δημιουργικό» και να ξεπερνά τα όρια. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι οι χρήστες του X έχουν μια μηχανή που δημιουργεί εικόνες της Kamala Harris ως dominatrix που στέκεται πάνω από τον Joe Biden, τον Donald Trump ως Ράμπο και τον Μίκυ Μάους να οδηγεί ένα Tesla. Ένας θαυμαστής θεώρησε το Grok-2 το «κορυφαίο μοντέλο χωρίς λογοκρισία της κατηγορίας του» και επαίνεσε τον Musk για τη «διασφάλιση της ελευθερίας του λόγου τόσο για ανθρώπους όσο και για μηχανές». Τα τρολ στράφηκαν αμέσως και προς τον Musk, απεικονίζοντάς τον να συμμετέχει σε πυροβολισμούς σε σχολείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή η θετική αντίδραση του κοινού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το εργαλείο δημιουργίας εικόνων Gemini της Google, το οποίο σταμάτησε τον Μάρτιο αφότου οι προστατευτικές δικλείδες που προορίζονταν να ενισχύσουν τη διαφορετικότητα οδήγησαν σε παραδείγματα ιστορικά ανακριβών εικόνων, όπως μερικές που απεικόνιζαν τους Ιδρυτές Πατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών ως μαύρους. Για τους θαυμαστές του Musk, το Grok αντιπροσωπεύει μια αντι-woke αντίδραση στο δημιούργημα της Google.

Άλλοι, ωστόσο, δεν βρίσκουν και πολύ διασκεδαστική αυτή την εξέλιξη, και ειδικά όσοι ανησυχούν για την πολιτική παραπληροφόρηση και το τρολάρισμα που σχετίζεται με τις εκλογές. Η Alejandra Caraballo, Αμερικανίδα δικηγόρος πολιτικών δικαιωμάτων και καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, χαρακτήρισε στο X τη νέα μηχανή δημιουργίας εικόνων «απερίσκεπτη» και «ανεύθυνη».

Μόλις τρεις μήνες απομένουν μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ, η απειλή των μαζικών deepfakes είναι πραγματική και δεν έρχεται μόνο σε μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικών μέσων για πολιτικό περιεχόμενο, αλλά και στην πλατφόρμα με έναν δισεκατομμυριούχο διευθύνοντα σύμβουλο που κάνει εκστρατεία υπέρ του Donald Trump. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Musk επικρίθηκε για το Grok που διέσπειρε προεκλογική παραπληροφόρηση σε απαντήσεις κειμένου και πριν από δύο ημέρες ο Donald Trump υποστήριξε ψευδώς ότι φωτογραφίες από μεγάλα πλήθη σε συγκέντρωση της Kamala Harris δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη. Είναι εύκολο να φανταστούμε πώς οι ψευδείς ειδήσεις για τις εκλογές θα μπορούσαν να διαδοθούν ευρέως τόσο μέσω κειμένων όσο και μέσω εικόνων με το νέο μοντέλο Grok.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com