Η πειρατεία ανθεί έξω από τις ακτές της Δυτικής Αφρικής παρόλο που ο COVID έχει πλήξει την παγκόσμια ναυτιλία
- 28/11/2020, 20:07
- SHARE
των Katherine Dunn και Jeremy Kahn
Τον περασμένο Αύγουστο, οι τελευταίοι όμηροι που κρατούνταν από Σομαλούς πειρατές απελευθερώθηκαν ύστερα από μια μακρά περίοδο αιχμαλωσίας.
Οι ακτές της Ανατολικής Αφρικής όπου πήγαν οι πειρατές τους ομήρους το 2015 ήταν κάποτε ο φόβος και ο τρόμος των ναυτικών εξαιτίας των πειρατειών με ταχέα σκάφη. Αλλά ξαφνικά τα πράγματα ησύχασαν εκεί. Από το 2018, δεν έχουν υπάρξει καταγεγραμμένες επιθέσεις στην περιοχή.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η πειρατεία εξαφανίστηκε. Απλώς, το σημείο εστίασης των πειρατών μεταφέρθηκε στα δυτικά.
Από την αρχή του Νοεμβρίου, τουλάχιστον οχτώ πλοία έχουν αποτελέσει στόχο επίθεσης πειρατών στον Κόλπο της Γουϊνέας, μια σημαντική περιοχή για το θαλάσσιο εμπόριο καθώς βρίσκεται κοντά στη Νιγηρία, τη Γκάνα, το Μπενίν και άλλες μεγάλες οικονομίες της Δυτικής Αφρικής.
Ευρύτερα, η χρονιά δεν έχει πάει καλά για τη μάχη κατά της πειρατείας, βάζοντας ένα τέλος σε μια ολόκληρη δεκαετία μείωσης του αριθμού των επιθέσεων. Πέρυσι, τα κρούσματα πειρατείας και απόπειρας πειρατείας άγγιξαν το χαμηλότερό τους επίπεδο των τελευταίων 25 ετών.
Φέτος, όμως, τουλάχιστον στη Δυτική Αφρική οι επιθέσεις αυξάνονται, παρόλο που ο COVID-19 έχει επιβραδύνει τις θαλάσσιες μεταφορές. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι οι προσεγγίσεις σε λιμάνια μειώθηκαν κατά 8,5% σε ετήσια βάση το πρώτο μισό του έτους. (Τώρα, η κίνηση φαίνεται να επανέρχεται σταδιακά).
Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο, καταγράφηκαν 132 επιθέσεις στον Κόλπο της Γουϊνέας, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Αναφορών Πειρατείας IMB που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο. Τη συγκεκριμένη περίοδο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πειρατείες αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019.
Κάποιοι πιστεύουν ότι η αύξηση στις επιθέσεις σχετίζεται με τον οικονομικό αντίκτυπο του COVID-19.
«Η οικονομική κρίση και η κρίση δημόσιας υγείας από την πανδημία του κορονοϊού συνιστούν τεράστιες προκλήσεις για χώρες με ελάχιστους πόρους και αδύναμες κυβερνήσεις» σημειώνει ο Brandon Prins, ειδικός σε ζητήματα πειρατείας στο Πανεπιστήμιο του Τεννεσί. «Οι χώρες της Δυτικής Αφρικής και της Νότιας Αμερικής ήδη συναντούν μεγάλες δυσκολίες στο να αστυνομεύσουν τα χωρικά τους ύδατα».
Τα μειωμένα έσοδα από το εμπόριο που βρίσκεται σε πτώση ίσως επηρεάζουν αρνητικά και τη δυνατότητα των εφοπλιστικών εταιρειών να παράσχουν αυξημένα επίπεδα ασφάλειας στα πλοία τους, ενώ σοβαροί περιορισμοί έχουν προκύψει και με την επάνδρωση των πληρωμάτων εξαιτίας της πανδημίας, καταλήγει ο Prins.