Οι πυρκαγιές στην Αττική από τις πιο φονικές του 21ου αιώνα

Οι πυρκαγιές στην Αττική από τις πιο φονικές του 21ου αιώνα
Κόκκινα σύννεφα έχουν καλύψει τον ουρανό πάνω από τον Λυκαβηττό από την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε πευκόφυτη περιοχή στα Γεράνεια Όρη, στην Κινέτα Αττικής, Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 25 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι πυρκαγιές της Αττικής κατατάσσονται μεταξύ αυτών με τα περισσότερα θύματα, όπως αυτή της Πορτογαλίας το 2017.

Οι πυρκαγιές στην Αττική, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων, είναι από τις πιο φονικές στην Ευρώπη από τις αρχές του 21ου αιώνα μαζί με εκείνες στην Πορτογαλία το 2017 και στην Ελλάδα, πάλι, το 2007, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη διάρκεια του 20ού αιώνα φονική δασική πυρκαγιά είχε ξεπάσει το 1949 στη Γαλλία, σημειώνει το AFP.

Η Πορτογαλία το 2017

Εξήντα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 250 τραυματίστηκαν στη διάρκεια μιας τεράστιας δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 17 Ιουνίου 2017 στο Πεντρογκάο Γκράντε, στο κέντρο της χώρας, η οποία επεκτάθηκε στη συνέχεια σε γειτονικές περιοχές.

Ένα μεγάλο μέρος των θυμάτων πέθαναν μέσα στα αυτοκίνητά τους, που είχαν εγκλωβιστεί στις φλόγες. Μέσα σε πέντε ημέρες, η φωτιά κατακαίει περίπου 460.000 στρέμματα δάσους και θάμνων.

Η Πορτογαλία είχε πληγεί και το 2003 από τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονταν για εβδομάδες στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών προκαλώντας 20 θανάτους. Σχεδόν 4.250.000 στρέμματα έγιναν στάχτη.

Το 1966, πυρκαγιά στο δάσος της Σίντρα, δυτικά της Λισαβόνας, προκάλεσε τον θάνατο 25 στρατιωτικών που προσπαθούσαν χωρίς επιτυχία να κατασβέσουν την πυρκαγιά.

Η Ρωσία το 2015 και το 2010

Το 2015, 34 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται στα μέσα Απριλίου σε έκταση 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Σιβηρία. Ξεκινώντας από την Χακάσια (στο νότιο τμήμα της Σιβηρίας) οι πυρκαγιές κατέστρεψαν 2.000 σπίτια, και έφθασαν μέχρι τη Μογγολία, περίπου 200 χλμ. νότια, όπου συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο μέχρι τα σύνορα με την Κίνα, σύμφωνα με το ρωσικό τμήμα της Greenpeace.

Πέντε χρόνια πριν, το 2010, το δυτικό τμήμα της χώρας, που αντιμετώπιζε πρωτοφανή καύσωνα και ξηρασία, είχε καταστραφεί από πυρκαγιές που προκάλεσαν τον θάνατο περίπου 60 ανθρώπων από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου. Περισσότερα από δέκα εκατομμύρια στρέμματα δάσους, βάλτων και θάμνων καταστράφηκαν και ολόκληρα χωριά κάηκαν.

Η Ελλάδα το 2007

Εβδομήντα επτά άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στα τέλη Αυγούστου στις πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές που καταστρέφουν 2.500.000 στρέμματα στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια.

Πολλά θύματα πεθαίνουν στην προσπάθεια να φύγουν μέσα στον πανικό από χωριά που έχουν περικυκλωθεί από τις φλόγες, ενώ απειλείται η περιοχή της Ολυμπίας.

Το 2012, πέντε άνθρωποι καταδικάστηκαν ως υπαίτιοι για τις πυρκαγιές αυτές σε φυλάκιση δέκα χρόνων με αναστολή από δικαστήριο της Πελοποννήσου: ένας αντινομάρχης, ένας πρώην δήμαρχος, ο επικεφαλής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας, ένας εποχικός πυροσβέστης και μια γυναίκα που κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε πυρκαγιά ενώ μαγείρευε.

Η Γαλλία το 1949

Τον Αύγουστο του 1949, στα νοτιοδυτικά, στις Λαντ, 82 διασώστες έχασαν τη ζωή τους σε δασική πυρκαγιά. Τα θύματα, πυροσβέστες, εθελοντές και 23 στρατιωτικοί, εγκλωβίστηκαν κυριολεκτικά σε ένα σύννεφο καπνού που προκάλεσε μια απότομη αλλαγή της κατεύθυνσης και της έντασης των ανέμων.