Οι πλειστηριασμοί στην ατζέντα του πρωθυπουργού

Οι πλειστηριασμοί στην ατζέντα του πρωθυπουργού

Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου για το φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών εν μέσω κύματος αντιδράσεων.

Συνάντηση για το φλέγον ζήτημα της άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών α’ κατοικίας θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Άσμουσεν.

Ο πρωθυπουργός, που χθες δέχθηκε τα πυρά βουλευτών της αντιπολίτευσης που απαιτούσαν να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του πάνω στο ζήτημα το οποίο έχει δηλώσει πως θα χειριστεί ο ίδιος, αναμένεται να λάβει οριστικές αποφάσεις από κοινού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αν και όχι στη σημερινή προκαταρκτική συνάντηση.

Το πιθανότερο σενάριο είναι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος να συζητήσουν για το πως θα διαχειριστούν τους βουλευτές που έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους πάνω στο ζήτημα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Εδώ και μέρες βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία προειδοποιούν το Μέγαρο Μαξίμου ακόμη και με «πολιτικό ατύχημα», απειλώντας να καταψηφίσουν τη ρύθμιση. Γι’ αυτόν τον λόγο οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να αρχίσουν άμεσα τις επαφές με τους διαφωνούντες, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να πειστούν ότι οι όποιες αποφάσεις δεν πρόκειται να πλήξουν τους οικονομικά ασθενέστερους.

«Αυτές τις ανησυχίες τις συμμεριζόμαστε. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα και θα πρέπει να βρεθεί η καλύτερη λύση με πρώτο γνώμονα την προστασία των ευαίσθητων ομάδων», δήλωσε μιλώντας στο Mega χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Ένταση στη Βουλή
Τα πυρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης δέχθηκε χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για το θέμα των πλειστηριασμών, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε για το ζήτημα αυτό με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.

«Μας ενόχλησε πάρα πολύ, ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ, η αναφορά του υπουργού Οικονομικών περί κατάρρευσης των τραπεζών εάν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί. Πρώτα απ’ όλα απαιτείται ιδιαίτερος σεβασμός στους Έλληνες πολίτες που πληρώνουν τα δεκάδες δισεκατομμύρια που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, συμπληρώνοντας: «Απαιτείται σεβασμός στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που μόνη της σήκωσε τα προηγούμενα τρία χρόνια το βάρος για την ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και υπέστη τα πάνδεινα και αποδεκατίστηκε με την αφετηρία την ψήφο που είχε δώσει μόνη της η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τον Αύγουστο του 2011. Δεν δεχόμαστε υποδείξεις ούτε από τον υπουργό Οικονομικών ούτε από κανέναν».

«Θέλετε να βάλετε κοινωνικά κριτήρια για το ξεσπίτωμα ανθρώπων. Η απόλυτη βαρβαρότητα. Στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους θέλετε να προσθέσετε χιλιάδες αστέγους, για να διασώσετε υποτίθεται τις τράπεζες», είπε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.