Οι πλούσιοι αυτού του κόσμου φοβούνται ότι δεν θα επιβιώσουν άλλης μιας πανδημίας

Οι πλούσιοι αυτού του κόσμου φοβούνται ότι δεν θα επιβιώσουν άλλης μιας πανδημίας
Photo: pixabay.com
Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες σε μια έρευνα γνώμης επενδυτών πλούτου από την UBS Group AG ανέφεραν ότι φοβούνται πως δεν θα έχουν επαρκή ρευστότητα στην περίπτωση έλευσης μιας άλλης πανδημίας.

του Devon Pendleton, Bloomberg

Η κρίση του κορωνοϊού έχει γεμίσει με φόβο τους πλούσιους του πλανήτη, με την πλειοψηφία τους να σχεδιάζουν τον περιορισμό των ταξιδιών τους και τη σύσφιξη των σχέσεων με τις οικογένειές τους, σε έναν κόσμο που οι ίδιοι θεωρούν ότι έχει αλλάξει για πάντα από την πανδημία.

Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες σε μια έρευνα γνώμης επενδυτών πλούτου από την UBS Group AG ανέφεραν ότι φοβούνται πως δεν θα έχουν επαρκή ρευστότητα στην περίπτωση έλευσης μιας άλλης πανδημίας. Και ένα παρόμοιο ποσοστό εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι δεν θα έχουν αρκετά χρήματα για να αφήσουν στους κληρονόμους τους.

Η κρίση «έχει μια πολύ προσωπική αίσθηση» λέει η Bonnie Park, επικεφαλής σχεδιασμού πλούτου στη UBS για τη Βόρεια και Νότια Αμερική. «Ειδικά στις ΗΠΑ, 82% των επενδυτών αισθάνονται ότι οι ζωές τους έχουν αλλάξει μια για πάντα».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τη …νύφη της οικονομικής καταστροφής από τον Covid-19 την έχουν πληρώσει οι φτωχοί και η εργατική τάξη. Ο κορωνοϊός οδήγησε στη χειρότερη οικονομική συρρίκνωση από τη Μεγάλη Ύφεση και σε δεκάδες εκατομμύρια απολύσεις.

Από τους πλούσιους επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα, 70% είπαν ότι επηρεάστηκαν οικονομικά από την πανδημία, ενώ 36% περιέγραψαν την επίδραση της κρίσης του κορονοϊού ως «σημαντική».

Οι νεότεροι επενδυτές φαίνεται ότι επηρεάστηκαν περισσότερο από την αναταραχή που έφερε ο Covid-19. Πάνω από 70% των πλούσιων millennials είπαν ότι τα οικονομικά τους επηρεάστηκαν από την πανδημία και ένα αντίστοιχο ποσοστό ανέφεραν ότι θα πρέπει να δουλέψουν περισσότερο για να αντισταθμίσουν τις απώλειες. Το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των μελών της γενιάς των Baby Boomers είναι μόλις 34%.

Επίσης, οι millennials έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν επεκτείνει την οικονομική τους υποστήριξη προς συγγενείς και φίλους, σε σχέση με τους Baby Boomers.

Πάντως, παρά το όποιο πλήγμα στην περιουσία τους, οι περισσότεροι επενδυτές θεωρούν ότι η πρόσφατη αστάθεια στα χρηματιστήρια είναι μια ευκαιρία για αγορά.

«Κάποιοι επενδυτές εγκατέλειψαν τις μετοχές και το 60% το έχει μετανιώσει» παρατηρεί ο Jeff Scott, επικεφαλής έρευνας πελατών της UBS. «Καλύτερα να επιμένεις στο σχέδιό σου παρά να λειτουργείς αντιδραστικά προς την αγορά».