Η πολυτέλεια σε κρίση: Πώς οι δασμοί Τραμπ εκτροχιάζουν την ανάκαμψη της LVMH

Η πολυτέλεια σε κρίση: Πώς οι δασμοί Τραμπ εκτροχιάζουν την ανάκαμψη της LVMH
epa000432481 Bernard Arnault, chairman of LVMH the world's leading luxury products group, on the podium after speaking at the group's annual shareholders' meeting in Paris, Thursday 12 May 2005. EPA/LAURENT CHAMUSSY FRANCE OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι δασμοί, η αβεβαιότητα και η ψυχολογία των καταναλωτών δημιουργούν έναν επικίνδυνο συνδυασμό για τον κλάδο της πολυτέλειας.

Το ξεκίνημα του 2024 για τις ευρωπαϊκές μετοχές πολυτελείας ήταν εντυπωσιακό, όμως η αισιοδοξία αποδείχθηκε πρόσκαιρη. Οι επενδυτές εστιάζουν τώρα στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της LVMH, υπό τη σκιά των επιθετικών εμπορικών πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ και της επιβράδυνσης στη ζήτηση στις ΗΠΑ. Ο δείκτης πολυτελών μετοχών της Goldman Sachs έχει χάσει πάνω από 200 δισ. δολάρια από την κορύφωσή του τον Φεβρουάριο, ενώ οι ελπίδες για κινεζική στήριξη εξασθενούν.

Η Barclays προβλέπει περαιτέρω κάμψη στον τομέα μόδας και δερμάτινων ειδών της LVMH, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζει πλέον σε τρεις λέξεις-κλειδιά: δασμοί, ζήτηση και περιθώρια κέρδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η LVMH έχασε πρόσφατα τον τίτλο της πολυτιμότερης ευρωπαϊκής μετοχής, με τη SAP να την ξεπερνά. Παράλληλα, τα νέα εμπορικά μέτρα –με δασμούς έως 145% στα κινεζικά προϊόντα και 10% στα ευρωπαϊκά– πυροδότησαν sell-off στα πιο ριψοκίνδυνα assets, οδηγώντας τον δείκτη πολυτελείας σε πτώση 12%, τη μεγαλύτερη από το 2018.

Η Jelena Sokolova (Morningstar) προειδοποιεί ότι η επιδείνωση μπορεί να συνεχιστεί, με τους καταναλωτές να «παγώνουν» τις αγορές λόγω μειωμένης εμπιστοσύνης και επενδυτικής αστάθειας. Όπως σημειώνει ο Erwan Rambourg (HSBC), «η πολυτέλεια δεν αφορά μόνο τον πλούτο, αλλά και την ψυχολογία – όταν αυτή κλονίζεται, μειώνονται και οι σαμπάνιες που ανοίγονται».

Η Deutsche Bank προβλέπει αυξήσεις τιμών στις ΗΠΑ, με φειδωλές εκτιμήσεις για την υπόλοιπη χρονιά. Η UBS παρατηρεί ότι οι μετοχές του κλάδου διαπραγματεύονται κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο 15ετίας, χωρίς αυτό να αρκεί – προς το παρόν – για να αναζωογονήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Οι αναθεωρήσεις είναι έντονες: η HSBC πλέον δεν βλέπει καμία ανάπτυξη για το 2025 (από +5%), η Bernstein προβλέπει πτώση 2% παγκοσμίως (από +5%), ενώ η GAM UK Ltd. εκτιμά μηδενική ανάπτυξη φέτος.

Ο Flavio Cereda (GAM) συνοψίζει: «Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε την επίδραση των δασμών όταν δεν ξέρουμε πού θα βρίσκονται σε τρεις μήνες». Η LVMH, που άλλοτε όριζε τον ρυθμό της αγοράς, βρίσκεται τώρα στο σταυροδρόμι μιας νέας, πιο αβέβαιης εποχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: