Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία σπρώχνει στα “ύψη” τις αποδόσεις των ομολόγων
- 30/07/2022, 17:04
- SHARE
Η πολιτική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η Ιταλία μετά την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι και η αβεβαιότητα που περιβάλλει το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών του Σεπτεμβρίου αντανακλώνται στο κόστος δανεισμού της γειτονικής χώρας που παραμένει σε επίπεδα ανάλογα με εκείνα της κρίσης χρέους.
Το δεκαετές έφτασε την Πέμπτη σε επίπεδα ανάλογα εκείνου του 2014, με την απόδοση να ανέρχεται στο 3,46%.
Σε δημοπρασία δεκαετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου το κόστος του δανεισμού της Ιταλίας ήταν την Πέμπτη ανάλογο εκείνου του 2014, καθώς άντλησε κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ με την απόδοση να ανέρχεται στο 3,46%. Παράλληλα, εξέδωσε πενταετή ομόλογα αξίας 2,75 δισ. ευρώ με απόδοση 2,82%, την υψηλότερη που έχει καταβάλει γι’ αυτή την κατηγορία ομολόγων από το 2013 και την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Όπως υπογραμμίζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, το κόστος του δανεισμού για την Ιταλία έρχεται για μια ακόμη φορά σε οξεία αντίθεση με το κόστος δανεισμού της Γερμανίας που υποχώρησε εκ νέου τις τελευταίες εβδομάδες. Μία ημέρα πριν από τη δημοπρασία της Ιταλίας, το Βερολίνο εξέδωσε δεκαετή ομόλογα με απόδοση 0,94%, δηλαδή σαφώς μικρότερη από εκείνη του 1,22% αντίστοιχης δημοπρασίας στις αρχές Ιουλίου. Η διεύρυνση της διαφοράς ανάμεσα στο κόστος δανεισμού των δύο χωρών, το κοινώς γνωστό ως spread, αντανακλά την απαίτηση των επενδυτών για περισσότερο κέρδος προκειμένου να αναλάβουν το ρίσκο που συνεπάγεται η αγορά των ιταλικών ομολόγων, δηλαδή προκειμένου να δανείσουν το ιταλικό κράτος. Ακόμη και πριν από την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι, η Ιταλία αγωνιζόταν να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων και των καυσίμων και να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση στην οποία έχει εκλείψει η άκρως αναπτυξιακή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και προπαντός το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Αυτή τη στιγμή αναλυτές και επενδυτές ανησυχούν πως οι πρόωρες εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου ενδέχεται να φέρουν στο τιμόνι της Ιταλίας μια κυβέρνηση που δεν θα υλοποιήσει όσες μεταρρυθμίσεις έχει δεσμευθεί να προωθήσει η Ιταλία, προκειμένου να έχει πρόσβαση στα 200 δισ. ευρώ που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και γενικότερα θεωρούνται αναγκαίες για την τόνωση της χρόνια στάσιμης οικονομίας της. Μιλώντας για το θέμα στους Financial Times, ο Σάιμον Φρέισενετ, αναλυτής της Goldman Sachs, τόνισε πως διαφαίνονται στον ορίζοντα πολλά προβλήματα για τα ιταλικά ομόλογα. Ο εν λόγω επενδυτικός κολοσσός προέβλεψε μέσα στην εβδομάδα ότι το spread των ιταλικών ομολόγων θα διευρυνθεί στις 2,5 εκατοστιαίες μονάδες προς τα τέλη του έτους, εξαιτίας «του συνδυασμού αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας και πιθανού ρήγματος στη συνέχεια της πολιτικής σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη συγκυρία».
Με το βλέμμα στην Ιταλία, άλλωστε, εκπόνησε η ΕΚΤ το νέο εργαλείο για τον έλεγχο των αποδόσεων που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα. Αυτό προβλέπει τη χρήση των κερδών από τα ομόλογα των χωρών του Βορρά με υψηλή βαθμολογία πιστοληπτικής αξιολόγησης για την αγορά ομολόγων των ευάλωτων χωρών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Τα στελέχη της ΕΚΤ είχαν εκφράσει φόβους πως με τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης θα εκτοξευόταν το κόστος δανεισμού των χωρών της περιφέρειας. Σύμφωνα, πάντως, με τις εξαγγελίες της τράπεζας, το νέο εργαλείο δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει τη θέση χωρών που φέρουν οι ίδιες την ευθύνη για τυχόν εκτόξευση των αποδόσεών τους μέσα από πολιτικές κρίσεις και αστάθεια.