Η πολιτική διάσταση της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και το «Ελλάδα 2027»

Η πολιτική διάσταση της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και το «Ελλάδα 2027»
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου 2024. Την 88η ΔΕΘ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7-15 Σεπτεμβρίου με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Robert Habeck. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η στάση Μητσοτάκη στην άποψη περί κυβερνητικής κόπωσης και το όραμα για την επόμενη τριετία.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είχε, όπως αναμενόταν, έντονο πολιτικό χαρακτήρα σε μια περίοδο στην οποία η κυβέρνηση έχει μεν την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις, αλλά δείχνει να παγιώνει τα ποσοστά αποδοχής της στα επίπεδα των ευρωεκλογών και όχι των εθνικών εκλογών που προηγήθηκαν.

Με μια κατά γενική ομολογία ήπια ομιλία, ο πρωθυπουργός σηματοδότησε μια προσπάθεια ενίσχυσης της κυβερνητικής θέσης, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο. Η ομιλία του επικεντρώθηκε σε πολιτικό επίπεδο στη στρατηγική επιβεβαίωση της σταθερότητας της κυβέρνησης, την προώθηση της ανάπτυξης και τη διαχείριση των κρίσεων, καθώς και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος προς την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Η φετινή ομιλία του Μητσοτάκη έρχεται σε μια περίοδο που η πολιτική σταθερότητα αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, ιδιαίτερα σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις. Με τη Νέα Δημοκρατία να κυβερνά για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία, ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να καταστήσει σαφές ότι η χώρα έχει βρει ρυθμό και προχωρά με ένα ισχυρό αναπτυξιακό πλάνο. Παράλληλα, αναφέρεται στην κυβερνητική συνοχή και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, στοιχείο που ενισχύει την εικόνα αξιοπιστίας και υπευθυνότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του στην αναφορά των κρίσεων που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση (μεταναστευτικό, πανδημία, ενεργειακή και κλιματική κρίση). Ουσιαστικά, επιδίωξε να εδραιώσει την άποψη ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η δύναμη της σταθερότητας, ενώ οι αντίπαλοί της δεν διαθέτουν τη διοικητική ικανότητα να κυβερνήσουν σε συνθήκες κρίσης.

Ανάπτυξη ως πολιτικό αφήγημα

Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις βρέθηκαν στον πυρήνα του πολιτικού αφηγήματος του Κ. Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι η Ελλάδα πέτυχε την επενδυτική βαθμίδα και προσελκύει ξένες επενδύσεις παρουσιάστηκε ως απόδειξη της επιτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να συνδέσει την ανάπτυξη με την κοινωνική ευημερία, αναδεικνύοντας μια προσέγγιση όπου η οικονομική επιτυχία «διαχέεται» στην κοινωνία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και αυξάνοντας τα εισοδήματα.

Αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης και διαχείριση των προσδοκιών

Ο Κ. Μητσοτάκης άσκησε έμμεση κριτική στην αντιπολίτευση, ιδιαίτερα με αναφορές σε «μεμψίμοιρους» και «ψεύτικες εντυπώσεις». Επιχείρησε να αποδομήσει την κριτική για δήθεν «μεταρρυθμιστική κόπωση» ή «αλαζονεία», προβάλλοντας την κυβερνητική συνέχεια και τις διαρκείς μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσίασε την κυβέρνηση ως τη μόνη ικανή να κρατήσει τη χώρα σε σταθερή πορεία, κάνοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους να φαίνονται αναποτελεσματικοί και αποσταθεροποιητικοί.

Κοινωνική συνοχή και πολιτική νομιμοποίηση

Παρά το ότι απευθύνεται σε ένα κατά βάση κεντροδεξιό ακροατήριο, ο Κ. Μητσοτάκης επιδίωξε να διευρύνει την κοινωνική του αποδοχή, παρουσιάζοντας μέτρα που απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες, όπως η αύξηση των συντάξεων, η στήριξη των ευπαθών ομάδων, και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτή η προσέγγιση δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να ενισχύσει τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης και στο κέντρο, τονίζοντας τη διάσταση του «πολιτικού ρεαλισμού» με κοινωνικό πρόσημο.

Ηγετικό προφίλ και ο ορίζοντας του 2027

Στην ομιλία του, ο Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε μόνο στο παρόν, αλλά επιχείρησε να χαράξει τον ορίζοντα για το 2027. Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάστηκε ως ένας μακροπρόθεσμος ηγέτης, ικανός να οδηγήσει τη χώρα σε έναν «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» και να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα μακροχρόνια. Το 2027 δεν είναι απλώς ένα χρονικό ορόσημο, αλλά ένα πολιτικό όραμα που προσδίδει βάθος στη στρατηγική της κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: