Οι πολιτικοί σκόπελοι της συμφωνίας

Οι πολιτικοί σκόπελοι της συμφωνίας
Ï ðñùèõðïõñãüò ÁëÝîçò Ôóßðñáò óôç óõæÞôçóç ôïõ íïìïó÷åäßïõ ãéá ôçí «ÄéáðñáãìÜôåõóç êáé Óýíáøç ÄáíåéáêÞò Óýìâáóçò ìå ôïí Åõñùðáúêü Ìç÷áíéóìü Óôáèåñüôçôáò (ESM)», óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò , ÓÜââáôï 11 Éïõëßïõ 2015. Åãêñßèçêå ôï ó÷Ýäéï íüìïõ ãéá ôç äéáðñáãìÜôåõóç ôçò êõâÝñíçóçò ìå 251 «íáé», 32 «ü÷é» êáé 8 «ðáñþí». ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÃÉÁÍÍÇÓ ÊÏËÅÓÉÄÇÓ

Το πολιτικό σκάκι για την εξασφάλιση της κυβερνητικής συνοχής.

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, έφερε ανάσες ανακούφισης, καθώς, όπως φαίνεται αποφύγαμε -για την ώρα- το μοιραίο.

Ωστόσο, τα δύσκολα τώρα ξεκινούν, αφού για να ανοίξει η στρόφιγγα του δανεισμού από τους εταίρους, απαιτείται η ψήφιση της συμφωνίας, των προαπαιτούμενων, αλλά και στη συνέχεια σειράς εφαρμοστικών νόμων.

Η εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας για να περάσουν τα μέτρα δεν θεωρείται πρόβλημα, ακόμη κι αν υπάρξουν απώλειες στον κυβερνητικό συνασπισμό. Όμως, τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα εάν οι απώλειες είναι τέτοιας έκτασης, που να υποχρεώσουν τον Πρωθυπουργό σε παραίτηση. Από εκεί και πέρα, η χώρα θα μπει είτε στη διαδικασία του σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού, είτε σε νέες εκλογές.

Το δεύτερο ενδεχόμενο θέτει ευθέως εν αμφιβόλω τη συμφωνία, αφού το κλειδί για τη σταδιακή εκταμίευση των δόσεων είναι η εφαρμογή. Μια νέα καθυστέρηση θα δημιουργούσε νέους κλυδωνισμούς στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Μεγάλο στοίχημα είναι και η αντιμετώπιση όλων των οργανωμένων συμφερόντων, που θα αντιδράσουν σφοδρά στο άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, όπως η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, το γάλα των επτά ημερών κλπ. Ήδη, οι φαρμακοποιοί εξήγγειλαν κινητοποιήσεις, ενώ όλοι θυμόμαστε τις σκηνές με τους συνδικαλιστές που εμπόδιζαν τους πελάτες να ψωνίσουν από τα καταστήματα, ανάμεσά τους και νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλο καυτό πεδίο σύγκρουσης του Δημοσίου, οι αλλαγές που φέρνει το νέο Μνημόνιο, στο μισθολόγιο, την αξιολόγηση, αλλά και η υποχρέωση να απολυθούν όσοι επαναπροσλήφθηκαν μονομερώς μετά την 20η Φεβρουαρίου (ΕΡΤ, καθαρίστριες) θα πυροδοτήσει αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.

Είναι μερικά μόνο από τα πεδία σύγκρουσης με τα οποία θα έρθει αντιμέτωπη η κυβέρνηση. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ακόμη τους αγρότες, τους συνδικαλιστές, τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους. Θα απαιτηθεί, λοιπόν, ευρεία πλειοψηφία, αλλά και μία ισχυρή κυβέρνηση που θα είναι διατεθειμένη να αγνοήσει το πολιτικό κόστος και να προχωρήσει σε βαθιά μεταρρύθμιση του κράτους.

Το εάν θα μπορέσει να το πετύχει αυτό ο Αλέξης Τσίπρας μόνο με τη στήριξη των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή με μια διακομματική στήριξη θα φανεί τις επόμενες ημέρες.