Η Πολωνία «οχυρώνει» με 2,2 δισ. ευρώ τα σύνορα με Ρωσία και Λευκορωσία

Η Πολωνία «οχυρώνει» με 2,2 δισ. ευρώ τα σύνορα με Ρωσία και Λευκορωσία
«Για να καταστήσουμε τα σύνορα της Πολωνίας ασφαλή σε καιρό ειρήνης και αδιαπέραστα για έναν εχθρό σε καιρό πολέμου» είπε ο Ντόναλτ Τουσκ.

Η Πολωνία επενδύει περίπου 2,2 δισ. ευρώ για να αυξήσει την ασφάλεια και την αποτροπή κατά μήκος των συνόρων της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Τουσκ αποκάλυψε ότι το έργο Shield-East, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή στρατιωτικών οχυρώσεων, έχει ήδη ξεκινήσει.Τονίζοντας τη στρατηγική θέση της Πολωνίας στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τουσκ υπογράμμισε την ευθύνη της χώρας για την ασφάλεια της Ευρώπης, όπως μετέδωσε το Euro News.

«Πήραμε την απόφαση να επενδύσουμε στην ασφάλειά μας και, πρώτα απ’ όλα, σε ασφαλή ανατολικά σύνορα, περίπου 10 δισεκατομμύρια ζλότυ ( 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ)», δήλωσε ο Τουσκ.

Εξήγησε ότι το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός οχυρωμένου και περιβαλλοντικά τροποποιημένου συνόρου, ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι αδιαπέραστο από πιθανούς εχθρούς.«Ξεκινήσαμε αυτά τα έργα, για να καταστήσουμε τα σύνορα της Πολωνίας ασφαλή σε καιρό ειρήνης και αδιαπέραστα για έναν εχθρό σε καιρό πολέμου», πρόσθεσε.

Ο Τουσκ απευθύνθηκε σε πολωνικά στρατεύματα στην Κρακοβία, με αφορμή την 80ή επέτειο της νίκης των Συμμάχων στη μάχη του Μόντε Κασίνο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση στην Πολωνία κατασκεύασε τείχος ύψους 367 εκατομμυρίων ευρώ κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία για να περιορίσει τη μαζική εισροή μεταναστών το 2021.

Ωστόσο, η σημερινή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση πιστεύει ότι απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση.

Η Πολωνία συνεχίζει να είναι ισχυρός σύμμαχος της Ουκρανίας στην άμυνά της κατά της εισβολής της Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: