Οι προκλήσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το ακριβό ρεύμα
- 26/10/2021, 10:16
- SHARE
Με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν εξαπλασιαστεί εκτοξεύοντας την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, οι προκλήσεις είναι μεγάλες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Όπως ανέφερε η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε ημερίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ, κάποιες ημέρες τον Οκτώβριο οι τιμές έφτασαν στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον Ιανουάριο ήταν 51 ευρώ. Ως αποτέλεσμα το κόστος μετακυλίεται στους καταναλωτές. Πάντως η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση, με πακέτο στήριξης 500 εκατ. ευρώ, αν και όχι αρκετή για να επιλύσει το πρόβλημα που επιδεινώνεται εν μέσω διεθνούς κρίσης. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την κ. Σδούκου, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα παρέμβει περαιτέρω αν χρειαστεί.
Στην χθεσινή ημερίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ, που έλαβε χώρα υπό την αιγίδα της ΡΑΕ με θέμα «Τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας και προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών», αναδείχθηκε το πρόβλημα από την φρενήρη αύξηση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, το οποίο οδηγεί παράγοντες της αγοράς σε προβλέψεις για περαιτέρω μέτρα, σε συνέχεια της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση είναι 9 ευρώ για τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου και αυξάνεται σε 18 ευρώ για τις καταναλώσεις Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου ενώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου η επιδότηση ανέρχεται στα 24 ευρώ.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών, οι αυξήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί είναι από 30 έως 170%. Σύμφωνα με την ίδια, οι καταγγελίες για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί, με τα παράπονα καταναλωτών για θέματα ενέργειας από την 6η θέση που βρίσκονταν στην κατάταξη το 2017 να έχουν αναρριχηθεί πλέον στη 2η θέση.
Στην ίδια εκδήλωση ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης, προέβλεψε «βαρύ» χειμώνα για τους καταναλωτές, ενώ εξέφρασε την προσδοκία λήψης πρόσθετων μέτρων από την κυβέρνηση, ειδικά για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, στο 10μηνο του 2021, μέχρι 20/10, οι αναφορές για τον τομέα ενέργειας ήταν αυξημένες κατά 44,5% σε σχέση με πέρυσι αφορώντας κυρίως τις χρεώσεις προμήθειας, τις ρήτρες αναπροσαρμογής και τις οχλήσεις για ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ενημέρωση των καταναλωτών για τις πρακτικές που είναι αντίθετες στο νόμο και νοθεύουν τον ανταγωνισμό με τους συνεπείς προμηθευτές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από τους καταναλωτές, οι αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα πλήττουν και τις επιχειρήσεις, που οδηγούνται σε γενικευμένες αυξήσεις τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) που δείχνουν ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους φέρνει αύξηση του κόστους παραγωγής, οδηγώντας το 68% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυξήσεις τιμών των προϊόντων τους. Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν, ότι οι τιμές των προϊόντων τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% προβλέπει αυξήσεις ακόμη και πάνω από 30%.
Εξάλλου και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους με τους οποίους είναι αντιμέτωπες οι ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά οι εξαγωγικές εξαιτίας του υψηλού κόστους ενέργειας.
Διαβάστε ακόμα:
ΡΑΕ: Οι τρεις κατηγορίες τιμολογίων ρεύματος ανάλογα με το «ρίσκο»