Οι προκλήσεις της οικονομίας και οι στόχοι για την επιστροφή στην ανάκαμψη στη συνάντηση Μητσοτάκη-Κόρμαν
- 02/07/2021, 15:56
- SHARE
Η παγκόσμια ανάκαμψη οφείλει να συνδυαστεί με τον περιορισμό της ανισότητας, αλλά και την αύξηση της διεθνούς αλληλεγγύης με πρώτο στόχο τον παγκόσμιο εμβολιασμό τόνισε με έμφαση, αναφερόμενος στην επόμενη μέρα μετά την πανδημία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Γ. Γ. του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η παγκόσμια ανάκαμψη πρέπει επίσης να συνδυαστεί με την τόνωση της εργασίας σε όλες τις χώρες, αλλά και με άλλα “παγκόσμιας πρόκλησης” -όπως είπε- ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης αποτελεί και η Συμφωνία για μία νέα αρχιτεκτονική στη διεθνή φορολόγηση, που επιτεύχθηκε χθες, με βάση τις εισηγήσεις του ΟΟΣΑ, την οποία χαρακτήρισε μεγάλη νίκη της οικονομικής διπλωματίας.
“Γιατί προϋπόθεση μιας βιώσιμης ανάπτυξης των χωρών είναι μέρος του πλούτου να παραμένει στις χώρες όπου αυτός παράγεται. Ώστε η πρόοδος να μην αφορά μόνο τους εταιρικούς κολοσσούς. Αλλά και όλους τους λαούς” είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Τέλος ο πρωθυπουργός κάλεσε τον ΟΟΣΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για διεθνή συντονισμό, ώστε τα εμβόλια να φτάσουν σε χώρες που δεν έχουν οι ίδιες τις δυνατότητες να τα προμηθευτούν, ενώ σημείωσε την εφαρμογή από 1η Ιουλίου του «Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid-19» για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
“Ήταν μια ελληνική ιδέα η οποία έγινε πράξη μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και βέβαια η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που, ήδη, είχε σπεύσει να ενταχθεί σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα, το οποίο διασφαλίζει εντός της Ε.Ε. την ελεύθερη και απρόσκοπτη κυκλοφορία των πολιτών μας” είπε.
Από την πλευρά του ο ΓΓ. του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν εξήρε στις δηλώσεις του την “πολύ καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση” είπε ότι τα στελέχη του Οργανισμού είναι εντυπωσιασμένα με τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
“Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ καλή δουλειά όσον αφορά την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιούργησε η πανδημία -και η κρίση που προκάλεσε η πανδημία- προκειμένου να προωθήσει έναν βαθύ, θετικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, οικοδομώντας μία μοντέρνα, ψηφιακή, πράσινη οικονομία που δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες προόδου για τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, τα χρόνια που έρχονται” είπε ο ΓΓ του ΟΟΣΑ.
Ο κ. Κόρμαν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη εμβολιασμού και είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν, ενώ τόνισε ότι “κάνετε εξαιρετική δουλειά σε αυτό το μέτωπο στην Ελλάδα. Καινοτόμο δουλειά”, και χαρακτήρισε σημαντικό για οικονομίες, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου, να συνεισφέρουν στην επιστροφή της διεθνούς κινητικότητας με τρόπο που θα είναι ασφαλής έναντι του κορωνοϊού.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Πρέσβης Γεώργιος Πρεβελάκης.