Οι προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών ενόψει της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης
- 30/04/2017, 12:28
- SHARE
Η χρηματοδότηση της οικονομίας, η επιστροφή καταθέσεων και η αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων οι βασικές προκλήσεις των εγχώριων τραπεζών.
Η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η επιστροφή καταθέσεων και η αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί είναι οι βασικές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εγχώριες τράπεζες, ενόψει και της διαφαινόμενης επιτυχούς ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί καθοριστικό παράγοντα θα έχει η εμπιστοσύνη των συναλλασσομένων προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις προοπτικές τους.
Οι απόψεις διοικητικών στελεχών των συστημικών τραπεζών στην έκδοση Σαββάτου-Κυριακής της Καθημερινής είναι χαρακτηριστικές.
Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η επιστροφή και θεμελίωση της κερδοφορίας είναι η βασική προτεραιότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς θα είναι η αποτίμηση των προσπαθειών των τραπεζών στα κύρια ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Αναφέρει επίσης ότι η σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει ανάγκη επιπλέον προβλέψεων, αλλά που δυνητικά θα αντιστρέψει τις προβλέψεις των τελευταίων ετών. Επιπλέον, η πιστωτική επέκταση για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, όχι μόνο θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά θα επανενεργοποιήσει και τις ροές εσόδων στις τράπεζες.
Επισημαίνει ότι η επίτευξη ισχυρής και επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας όμως δεν είναι μόνο αυτοσκοπός αλλά θα αποτελέσει εργαλείο για τη βελτίωση όχι μόνο του ύψους αλλά και της ποιότητας των κεφαλαίων των τραπεζών ενώ θα σηματοδοτήσει στις αγορές την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος, απαραίτητο συστατικό για την επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών σε μία υγιή οικονομία.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Μεγάλου, διευθύνοντα σύμβουλο Τράπεζας Πειραιώς, οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Η ανάκαμψη θα επιτευχθεί μέσα από δράσεις και επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα. Για να το πετύχουν αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να αποκτήσουν ρευστότητα, πρόσβαση σε κεφάλαια και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, με κοινωνική ευαισθησία, το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών, των επιχειρήσεων, των επενδυτών και της κοινωνίας στις προοπτικές της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα επιτρέψει την επιστροφή καταθέσεων από το εσωτερικό και το εξωτερικό, η οποία θα ενισχύσει τη ρευστότητα και θα υποστηρίξει την επενδυτική δραστηριότητα και το επιχειρείν, αναφέρει ο Χρήστος Μεγάλου.
Ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος Eurobank αναφέρει ότι δρομολόγηση της συμφωνίας για την αξιολόγηση κλείνει τον κύκλο της αβεβαιότητας. Για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, πρέπει όλες οι προσπάθειες να έχουν στόχο μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να έχει ρόλο καταλύτη στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ταχεία ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων θα συνοδευτεί από επενδύσεις που έχει ιδιαίτερη ανάγκη η χώρα μας, θα στηρίξει τα δημόσια οικονομικά και θα βοηθήσει στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για τους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, αναφέρει κ. Καραβίας.
Επιπλέον τονίζει ότι, θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για την εισροή και άλλων εγχώριων και ξένων κεφαλαίων, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, κατοχυρώνοντας τον ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πέρα από την ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για τη δανειοδότηση των πελατών μας με τους καλύτερους δυνατούς όρους, επισημαίνει επίσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ