Η προκλήσεις του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και η συμφωνία με τους δανειστές
- 14/05/2015, 17:15
- SHARE
Στην αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους στάθηκαν τραπεζικά στελέχη στο συνέδριο του Economist.
Στην αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους προκειμένου να επιτευχθεί η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και να ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία αναφέρθηκαν τα τραπεζικά στελέχη που μίλησαν σήμερα στο συνέδριο του Economist.
Τα τραπεζικά στελέχη αναφέρθηκαν στην μεγάλη πρόκληση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και στην στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων μέσω των δανειοδοτήσεων.
Αναφέρθηκαν επίσης στις περιοριστικές συνθήκες ρευστότητας που δημιουργεί τόσο η καθυστέρηση της συμφωνίας όσο και η μαζική φυγή καταθέσεων, οι οποίες από το 2009 μέχρι σήμερα φτάνουν τα 91 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην πρόκληση της διαχείρισης και αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Άνθιμος Θωμόπουλος τόνισε ότι η επισφάλειες θα φθαρούν στην κορύφωσή τους στο τέλος του 2015, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα φύγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης της τελευταίας πενταετίας.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκε στα πλάνα αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών και στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, επισημαίνοντας ότι η αντιμετώπισή των στεγαστικών είναι πιο δύσκολη καθώς αποτελούν ένα κοινωνικό ζήτημα και επεσήμανε την ανάγκη της επίσπευσης όσον αφορά το χρονικό διάστημα της επίλυσης των υποθέσεων στα δικαστήρια.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Αλέξανδρος Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που παίζουν οι μεσαίες και μικρές τράπεζες σε μια οικονομία, η ύπαρξη των οποίων είναι απαραίτητη καθώς μπορούν να τονώσουν τον ανταγωνισμό και να ενισχύσουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τομείς όπως ο εξαγωγικός, ο πρωτογενής, ο τουρισμός και τα μεσαία και μεγάλα έργα.
Προσέθεσε επίσης ότι η Attica Bank θα διαδραματίσει ρόλο στη στήριξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.