Η πρόωρη Μεγάλη Εβδομάδα μετά την ψυχρολουσία της Ουάσινγκτον
- 18/04/2016, 19:47
- SHARE
Η κυβέρνηση αναζητεί πολιτική διέξοδο μετά το αίτημα εγγυήσεων ύψους 3 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ.
Τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί πολιτικά τη νέα κρίση στις σχέσεις με τους δανειστές αναζητεί η κυβέρνηση, μετά την ψυχρολουσία των πρόσθετων μέτρων 3 δισ. ευρώ, που ζητούν από τώρα ως εγγύηση Ευρωπαίοι και ΔΝΤ.
Η επόμενη ημέρα της Ουάσινγκτον, όπου το οικονομικό επιτελείο μετέβη για να «ελαφρύνει» το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ και κατέληξε να επιστρέφει με 5,4 + 3 δισ. ευρώ, δημιουργεί «μαύρα σύννεφα» πάνω από την αξιολόγηση, αφού ο σχεδιασμός να κλείσει η συμφωνία πριν από το Πάσχα φαίνεται πλέον ανέφικτος.
Οι επικεφαλής του κουαρτέτου επιστρέφουν την Τρίτη, ωστόσο, το κλίμα θα είναι βαρύ και η δυσκολία που ήδη υπήρχε για να κλείσει το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, τώρα πολλαπλασιάζεται.
Ήδη, η Κομισιόν αρνείται να δώσει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τον Αντιπρόεδρο Γίρκι Κατάινεν να στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση να πάρει όλα τα επώδυνα μέτρα, αν θέλει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη σχέση της με τους θεσμούς.
Την ίδια ώρα και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δείχνει ξεκάθαρα ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις θέσεις του για σκληρά μέτρα ή μείωση χρέους, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, με τη χαρακτηριστική φράση «θέλουμε πραγματικά μέτρα και όχι φανταστικές υποθέσεις».
Πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση εκτιμούν ότι «θα πρόκειται για μια δύσκολη εβδομάδα», καθώς από τη μια ο χρόνος μετράει αντίστροφα και τα κρατικά ταμεία αδειάζουν, από την άλλη η κυβέρνηση που κατανοεί πλήρως ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν θα είναι τίποτε άλλο από μια υπόσχεση, δεν θα μπορέσει να της δώσει ένα επικοινωνιακό αντεπιχείρημα.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως ακόμη κι εάν δεν ψηφίσουν τώρα τα πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ, αρκεί η περιγραφή τους και μόνο στο κείμενο της συμφωνίας, για να της καταλογιστεί το πολιτικό κόστος. Για το λόγο αυτό και κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει ότι μια τέτοια συμφωνία θα φθάσει τελικά στη Βουλή προς ψήφιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.