Η προσοχή του Eurogroup στο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ – «Πρόοδος» αλλά και μεγάλες διαφωνίες
- 07/11/2023, 18:41
- SHARE
Στο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εστιάζει η συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, με τα μέλη της ΕΕ να προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές που τα χωρίζουν, με κυρικυρίαρχηή του χρέους.
Το Reuters υπενθυμίζει πως το Eurogroup συνεδριάζει καθώς οι χώρες της Ένωσης θέλουν να επαναφέρουν τους δημοσιονομικούς κανόνες που «πάγωσαν» από το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊου, με στόχο την επαναφορά του δημοσιονομικού πλαισίου το 2024.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας περιορίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάθε χώρας έως το 3% επί του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος έως το 60% επί του ΑΕΠ.
Εάν ένα από τα δύο υπερβαίνει το όριο, υπάρχουν πειθαρχικά μέτρα για όσους δεν μειώσουν την υπέρβαση αρκετά γρήγορα.
Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια του ελλείμματος και του χρέους τώρα και ταυτόχρονα πρέπει να επενδύσουν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό εστιάζει τις συζητήσεις σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της μείωσης του χρέους και των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων.
Ακόμα, το Eurogroup «ζυγίσει» την ισορροπία που διαμορφώνεται μεταξύ των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ και της Κομισιόν και για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν αποτελεσματικά οι κανόνες που θα συμφωνηθούν στο τέλος.
Οι διαφορές Γερμανίας – Γαλλίας
Το Reuters σημειώνει πως ο ρυθμός μείωσης του δημοσίου χρέους εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο, με τη Γερμανία να θέλει όλες οι χώρες της ΕΕ να είναι υποχρεωμένες να μειώνουν το δημόσιο χρέος κατά τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ ετησίως.
Η Κομισιόν και η Γαλλία πιστεύουν ότι οποιαδήποτε περικοπή χρέους σε διάστημα 4 ετών θα ήταν ενδεδειγμένη, ενώ αυτό το διάστηα θα μπορούσε ακόμη και να παραταθεί σε επτά έτη, εάν μια κυβέρνηση επενδύσει σε τομείς που η ΕΕ θεωρεί τομείς προτεραιότητας, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η Γαλλία θα ήταν επίσης έτοιμη να αποδεχθεί έναν αριθμητικό στόχο για την περικοπή του χρέους που απαιτεί το Βερολίνο, εάν αυτός υπολογιζόταν κατά μέσο όρο για τα τέσσερα έως επτά έτη, ώστε να επιτρέπονται οι ετήσιες διακυμάνσεις.
Η Ισπανία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και ως εκ τούτου είναι υπεύθυνη για την εξεύρεση συμβιβασμού, ήθελε να προετοιμάσει ένα επίσημο προσχέδιο, αλλά οι διαφωνίες ήταν πολύ μεγάλες και η Μαδρίτη πρότεινε μόνο μια μείωση των διαφορών που ονομάζεται «ζώνη προσγείωσης» (landing zone) στην ορολογία της ΕΕ.
«Όσον αφορά τα σημεία αναφοράς (για τη μείωση του χρέους), δεν υπάρχουν αριθμοί στη ζώνη προσγείωσης, αλλά συζητούνται συγκεκριμένοι αριθμοί (για παράδειγμα, οι προτάσεις της Γερμανίας και της Δανίας)», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που συμμετέχει στις συνομιλίες.
«Υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε» σημείωσε ο ίδιος.
Οι αξιωματούχοι διχάζονται επίσης σχετικά με μια ισπανική πρόταση να δοθεί περισσότερος χρόνος για την απομείωση του χρέους, εάν μια χώρα απλώς υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στο σχέδιο ανάκαμψης μετά την πανδημία του κορονοϊού -επικεντρώνεται στο να καταστήσει την οικονομία πιο πράσινη και ψηφιακή- και το οποίο αποτελεί τη βάση για να λάβει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Πολλές κυβερνήσεις πιστεύουν ότι η απλή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ανάκαμψης, οι οποίες ήδη χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, είναι πολύ λίγες για να τους χορηγηθούν επιπλέον τρία χρόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών ζητά ο Στουρνάρας – «Η χώρα έχει ανάγκη από έσοδα»
- Αυτά είναι τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους – Τι ισχύει για κοινωνικό τιμολόγιο και Πρόγραμμα «Απόλλων»
Πηγή: reuters.com