Η προστασία των πληρωμών στην ταξιδιωτική βιομηχανία: Προκλήσεις, κανονιστικό πλαίσιο και στρατηγικές αντιμετώπισης

Η προστασία των πληρωμών στην ταξιδιωτική βιομηχανία: Προκλήσεις, κανονιστικό πλαίσιο και στρατηγικές αντιμετώπισης
Female traveler passenger walking with a yellow suitcase at the modern Airport Terminal, Back view of woman on her way to flight boarding gate, Ready for travel or vacation journey Photo: Shutterstock
Οι προκλήσεις, η συνένωση δυνάμεων και το κανονιστικό πλαίσιο από την ΕΕ.

Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και ραγδαίες αλλαγές, η παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία καλείται να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της και να προετοιμαστεί επαρκώς για την επόμενη μέρα. Οι προκλήσεις είναι πολλές και διαφορετικής φύσεως και απαιτείται στοχευμένη στρατηγική.

Οικονομικές πιέσεις λόγω πληθωρισμού, ανάγκη για υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, γρήγορες τεχνολογικές εξελίξεις που απαιτούν πολυδάπανες επενδύσεις, έλλειψη καταρτισμένου εργατικού δυναμικού, μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών για εξατομικευμένες εμπειρίες, αλλά και η γεωπολιτική αστάθεια που μπορεί να διαταράξει τα ταξιδιωτικά σχέδια, είναι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Η πανευρωπαϊκή Ένωση Τουριστικών Γραφείων και Διοργανωτών Οργανωμένων Ταξιδιών ECTAA διοργάνωσε με επιτυχία την Σύνοδο Κορυφής για την Ταξιδιωτική Προστασία 2025, στην οποία έδωσαν το παρών περισσότεροι από 140 επαγγελματίες του ταξιδιωτικού κλάδου, οικονομικοί εμπειρογνώμονες, πολιτικοί, θεσμικοί και εκπρόσωποι τεχνολογικών παρόχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να ενισχύσουν άμεσα τις στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου σε ένα ολοένα πιο περίπλοκο ρυθμιστικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον, ζήτησε από τις επιχειρήσεις του κλάδου, ο Eric Drésin, γενικός γραμματέας της ECTAA, δίνοντας τροφή για σκέψη αναφορικά με το πώς η ταξιδιωτική βιομηχανία μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ασφάλεια, τη συμμόρφωση και την προστασία των καταναλωτών, διατηρώντας παράλληλα σε υψηλά επίπεδα την ανταγωνιστικότητά της.

Στην εκδήλωση απηύθυνε μήνυμα και ο Επίτροπος της ΕΕ, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τόνισε ότι η ανθεκτικότητα και η ανταγωνιστικότητα στον ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα της ΕΕ πρέπει να συμβαδίζουν με τη βελτιωμένη προστασία των επιβατών και των ταξιδιωτών.

Η διαδικτυακή απάτη και η «τρύπα» στα έσοδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ravelin, ηγέτιδα εταιρεία στην πρόληψη απάτης και τη βελτιστοποίηση πληρωμών, το 53% των εταιρειών του ταξιδιωτικού τομέα ανέφερε τον Νοέμβριο του 2024 ότι η διαδικτυακή απάτη τους κοστίζει πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Μάλιστα οι ειδικοί εκτιμούν ότι το εν λόγω ποσοστό θα αυξηθεί σε 79% μέσα το 2025, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους επαγγελματίες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την ενίσχυση της προστασίας των επιβατών και της ανθεκτικότητας της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της Οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια και πιθανώς της αναθεώρησης του κανονισμού για τις αεροπορικές υπηρεσίες για την καλύτερη προστασία των επιβατών από αφερεγγυότητες αεροπορικών εταιρειών.

Οι δε ταξιδιωτικοί πράκτορες αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά τη διασφάλιση της ασφαλούς επεξεργασίας πληρωμών, τη συμμόρφωση με κανονισμούς όπως η συμμόρφωση με το PCI-DSS και την εφαρμογή Ισχυρού ελέγχου ταυτότητας πελατών (SCA) σύμφωνα με την Οδηγία Υπηρεσιών Πληρωμών 2 (PSD2).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Σύνοδο Κορυφής της ECTAA, η προστασία των πληρωμών βρέθηκε, όπως ήταν φυσικό, στο επίκεντρο, με τις ομιλίες των ειδικών να ρίχνουν φως στο μοντέλο των τεσσάρων μερών (cardholder, issuer, acquirer, and merchant) και στον κρίσιμο ρόλο του στη διαχείριση των οικονομικών κινδύνων. Σε αυτό το εξαιρετικά περίπλοκο περιβάλλον, οι συμμετέχοντες στα πάνελ εξέτασαν τις διαφορές μεταξύ των μοντέλων του πράκτορα και του εμπόρου, τονίζοντας τα πλεονεκτήματα των εικονικών καρτών στην ενίσχυση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των πληρωμών Β2Β στα ταξίδια. Ωστόσο, αναγνωρίστηκε επίσης ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει για την εκπαίδευση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας σχετικά με τους κινδύνους στις πληρωμές και την σχετική προστασία.

Εκτός όμως από την ασφάλεια των πληρωμών, επί τάπητος τέθηκε και ο αντίκτυπος της νομοθεσίας της ΕΕ και των πρόσφατων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμόσουν τους μηχανισμούς προστασίας τους. Οι ομιλητές τόνισαν πώς οι ρυθμιστικές αλλαγές αναγκάζουν τις εταιρείες να επαναξιολογούν τις στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου, ιδιαίτερα στην κατακερματισμένη αγορά ταξιδιωτικής ασφάλισης B2B, όπου η εξασφάλιση αποτελεσματικών λύσεων σε πολλές δικαιοδοσίες παραμένει σημαντική πρόκληση.

Τέλος, η Αντιπρόεδρος της ECTAA, Heli Mäki-Fränti, υπενθύμισε τη σημασία της συνεχούς συνεργασίας μεταξύ τουριστικών γραφείων, διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ρυθμιστικών αρχών, ενώ αποκάλυψε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής “ECTAA Travel Distribution”, θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες, το διήμερο 10-11 Φεβρουαρίου 2026.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: