Οι πρώτες 100 μέρες του Ντόναλντ Τραμπ

Οι πρώτες 100 μέρες του Ντόναλντ Τραμπ

Μια ανασκόπηση των 100 πρώτων ημερών της θητείας Τραμπ.

Χρήστος Δεμέτης

Ένας βομβαρδισμός στη Συρία, ένα τείχος που ακόμη δεν έχει χτιστεί, ένα Obamacare που αποσύρθηκε αλλά στην ουσία παρέμεινε, μπόλικοι λεονταρισμοί ανοιχτά της Κορέας και παραδειγματική συνέπεια στα εμπρηστικά tweets παρά την προεδρία. Αυτές είναι οι πρώτες 100 μέρες του 45ου πλανητάρχη.

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ σόκαρε τον πλανήτη όταν τον Νοέμβριο του 2016 κέρδισε τη Χίλαρι Κλίντον όντας επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές. Ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας επικράτησε λόγω περισσότερων εκλεκτόρων, αν και είχε 2,3% λιγότερες ψήφους και έγινε ο γηραιότερος και πλουσιότερος πρόεδρος στην εθνική ιστορία της χώρας.

Στις 20 Ιανουαρίου ορκίστηκε εν μέσω αντιδράσεων και ανέλαβε να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του για αλλαγή πολιτικής, κυρίως στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα της χώρας, αλλά και έναντι του μεταναστευτικού που είχε γίνει σημαία της προεκλογικής του καμπάνιας.

Εκμεταλλευόμενος τη σκληρή επίθεση που δέχθηκε πριν εκλεχθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, κατάφερε να επενδύσει στον λαϊκισμό, αλλά όπως φαίνεται αναγκάζεται σταδιακά να “παραδοθεί” στον πολιτικό ρεαλισμό.

Obamacare

Στις 20 Ιανουαρίου, μόλις έφτασε στον Λευκό Οίκο, η πρώτη πολιτική πράξη του Ντόναλντ Τραμπ ήταν να υπογράψει συμβολικά την κατάργηση του Obamacare. Ωστόσο, στις 23 Μαρτίου, το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου έκρινε ότι το σχέδιο Τραμπ θα αυξήσει κατά 24 εκατομμύρια τους ανασφάλιστους Αμερικανούς πολίτες, θα περικόψει την κρατική βοήθεια κατά ένα τέταρτο και θα μειώσει τα προνόμια των ηλικιωμένων, την ώρα που προωθείται μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή για τους πλούσιους των Πολιτειών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άλλωστε έχει συνδέσει τις προσδοκίες μεγάλων φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις με το γενναίο ψαλίδισμα στις δαπάνες Υγείας.

Οι κοινωνικές περικοπές του Τραμπ έπεσαν πάνω σε αντιδράσεις και προοδευτικών Ρεπουμπλικανών και έτσι οι συζητήσεις για το νέο σχέδιο υγείας, συνεχίζονται με το επιτελείο του πλανητάρχη να ψάχνει για ένα επικαιροποιημένο πλάνο που θα πείσει.

Η μάχη με τους Ινδιάνους

“Απαντώντας” για άλλη μια φορά στα πεπραγμένα του προκατόχου του, ο 45ος πλανητάρχης αποφάσισε να δώσει το ΟΚ για να προχωρήσει ο αγωγός πετρελαίου “Dakota Access and Keystone XL” που περνά από τη γη των Ινδιάνων της φυλής Σιού.

Το σχέδιο για τον αγωγό προβλέπει ότι αυτός θα περνά σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από το όριο της αυτοδιοικούμενης περιοχής Standing Rock. Ωστόσο ο αγωγός σε ορισμένα σημεία θα εφάπτεται με τον ποταμό Μεγάλο Σιού – παραπόταμο του Μιζούρι – γεγονός που σύμφωνα με τους αυτόχθονες εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία.

Ο αγώνας των Σιού και οι κινητοποιήσεις τους στην περιοχή, συνεχίζονται.

Η νύχτα των διαταγμάτων και οι αμβλώσεις

Ήταν 23 Ιανουαρίου όταν ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που βάζει τέλος στη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού, TPP, τη συνθήκη ελευθέρου εμπορίου που διαπραγματευόταν επί σειρά ετών η κυβέρνηση του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα.

Στην ίδια τελετή, ο Τραμπ υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο παγώνουν οι προσλήψεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο και μια οδηγία που απαγορεύει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σε διεθνείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων. Η απόφαση προκάλεσε την έντονη και εύλογη αντίδραση των αμερικανικών οργανώσεων οικογενειακού προγραμματισμού και εκείνων που προασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών.

 

Αντιμεταναστευτικό διάταγμα

Η πρώτη “ηχηρή” κίνηση του Τραμπ που έγινε πρώτη είδηση σε όλο τον πλανήτη, έλαβε χώρα στις 27 Ιανουαρίου, μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του. Ήταν το πρώτο διάταγμα του Αμερικανού προέδρου για τη μετανάστευση, που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή καθώς κατηγορήθηκε για διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων. Με την απόφαση του απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ οποιουδήποτε υπηκόου επτά χωρών με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό για 90 ημέρες, όλων των προσφύγων για 120 ημέρες και των Σύρων προσφύγων μόνιμα.

Ο Τραμπ υπέστη δύο δικαστικές ήττες όταν η εφαρμογή του διατάγματος του ανεστάλη από δικαστή του Σιάτλ την 3η Φεβρουαρίου και όταν εφετείο του Σαν Φρανσίσκο επικύρωσε την αναστολή της ισχύος του την 9η Φεβρουαρίου.

Εν συνεχεία, ο πλανητάρχης υπέγραψε μια νέα, τροποποιημένη εκδοχή του αντιμεταναστευτικού διατάγματός του, το οποίο απορρίφθηκε από τα αμερικανικά δικαστήρια. Στον νέο κατάλογο περιλαμβάνονταν έξι από τις επτά χώρες που υπήρχαν και στο πρώτο διάταγμα: το Ιράν, η Λιβύη, η Σομαλία, το Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη. Οι υπήκοοι του Ιράκ εξαιρέθηκαν από την απαγόρευση, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα προστατευθούν όσοι έχουν πράσινη κάρτα και όσοι διαθέτουν έγκυρη βίζα, καθώς θα μπορούν να ταξιδεύουν απρόσκοπτα στις ΗΠΑ.

Συνολικά 16 εισαγγελείς ανά πολιτεία δήλωσαν ότι το διάταγμα είναι αντισυνταγματικό, ενώ αρκετοί ομοσπονδιακοί δικαστές έχουν προσωρινά παγώσει τις απελάσεις για μετανάστες – κατόχους βίζας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr