Οι πρώτες αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου στις εξαγγελίες Μητσοτάκη στην ΔΕΘ
- 11/09/2022, 12:36
- SHARE
«Η επιχειρηματικότητα χαιρετίζει την ισχυρή ένεση κινητικότητας στην κυκλική οικονομία, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και κάθε μέτρο που δίνει αναπτυξιακή προοπτική στην ελληνική αγορά» σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην 86η ΔΕΘ.
Αναλυτικά ο κ. Κορκίδης δήλωσε:
«Συνηθίζεται να λέγεται ότι “ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται” και δεν έχουν άδικο όσοι θεωρούν ότι μετά τη γεωπολιτική φουρτούνα, το μεταναστευτικό, την πανδημία, έρχεται ο ενεργειακός τυφώνας, που δοκιμάζει την συνοχή των χωρών της ΕΕ. Οι ανακοινώσεις δια στόματος πρωθυπουργού αποδεικνύουν ότι “το πηδάλιο της χώρας κρατείται στιβαρά στην σωστή ρότα”. Τα όσα εξήγγειλε στην ΔΕΘ, επιβεβαιώνουν μια πολιτική με ισχυρό και θετικό πρόσημο για την κοινωνία και το επιχειρείν στη λογική ότι η λελογισμένη και κοστολογημένη οικονομική πολιτική δεν θέτει σε κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, αλλά τουναντίον υπόσχεται να ωθήσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.
Το τρίπτυχο “συνέπεια – συνέχεια – σταθερότητα” για νοικοκυριά και επιχειρήσεις διασφαλίζεται με 21 νέα οικονομικά μέτρα, 12 αλλαγές και ένα πρόγραμμα στέγασης 6 σημείων, που συνολικά κοστολογούνται σε 5,5 δισ. ευρώ. Οι θετικοί δείκτες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως περιεγράφηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ δεν πρέπει να μείνουν απλώς ως αισιόδοξο μήνυμα, αλλά να γίνει κυβερνητικός στόχος να περάσουν στη καθημερινότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Να τονώσουν την πραγματική οικονομία να δώσουν αυτοπεποίθηση στη κοινωνία σε μια ιδιαίτερη συγκυρία όπου η διατήρηση των κεκτημένων, του τρόπου και του κόστους ζωής, θα δοκιμαστούν τον φετινό χειμώνα. Είναι σίγουρο ότι, όταν η κοινωνία λαμβάνει από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, τα σωστά μηνύματα, τη σωστή στιγμή, χωρίς περιστροφές και δυσνόητες έννοιες, χωρίς στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις, αντιδρά θετικά. Η επιχειρηματικότητα χαιρετίζει την ισχυρή ένεση κινητικότητας στην κυκλική οικονομία, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και κάθε μέτρο που δίνει αναπτυξιακή προοπτική στην ελληνική αγορά».
Χατζηθεοδοσίου: Πρώτη φορά που σε ΔΕΘ δεν ανακοινώθηκαν μέτρα για τους μικρομεσαίους
Κάθε παρέμβαση που στοχεύει στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών είναι θετική διότι δημιουργεί ελπίδα για μία βελτίωση της εικόνας της αγοράς, ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, καθώς για πρώτη φορά σε ΔΕΘ δεν ακούστηκαν ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη τους.
Αυτό σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου:
Από το περιεχόμενο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού φάνηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τους πιο ευάλωτους.
Κάθε παρέμβαση που στοχεύει στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών είναι οπωσδήποτε θετική. Δημιουργεί ελπίδα για μία βελτίωση της εικόνας της αγοράς και αυτό γιατί εκτιμούμε ότι ένα μέρος της ενίσχυσης προς τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, γενικότερα προς τα φτωχότερα νοικοκυριά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αύξηση της κατανάλωσης.
Στον αντίποδα όμως, υπάρχει έντονος προβληματισμός των μικρομεσαίων καθώς για πρώτη φορά σε ΔΕΘ δεν ακούστηκαν ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη τους. Δεν είδαμε δηλαδή να εφαρμόζεται στην πράξη η δέσμευση που είχε δώσει η κυβέρνηση, τόσο προεκλογικά όσο και αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης.
Περιμέναμε παρεμβάσεις ενεργειακής υποστήριξης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αγωνίζονται να παραμείνουν σε λειτουργία. Μία συνολική ρύθμιση για τις οφειλές που διαρκώς αυξάνονται εξαιτίας της ακρίβειας και του περιορισμού της κατανάλωσης. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενός μνημονιακού μέτρου που λειτουργεί ως «χαράτσι» για τους επαγγελματίες. Γενικότερα δεν ακούσαμε μέτρα που έχουν ως στόχευση τη διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πρώτο χρόνο και την ανάπτυξη τους σε δεύτερο.
Εφόσον δεν ληφθούν -έστω και τώρα- αποφάσεις για πιο γενναίες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσουν προοπτικές βιωσιμότητας χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι για αυτές απλώς δύσκολος αλλά ο τελευταίος που θα λειτουργήσουν. Και αυτή η εξέλιξη δεν επηρεάζει μόνο τους ίδιους τους επιχειρηματίες αλλά όλη την κοινωνία καθώς θα πληγεί η απασχόληση αλλά και η πορεία των δημοσίων εσόδων.
Διαβάστε ακόμη: Τα έκτακτα και τα μόνιμα μέτρα των 5,5 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ