Οι πρώτες ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης
- 29/03/2015, 18:13
- SHARE
Όπως αναφέρει η WSJ μετά την πώληση του ΟΛΠ θα ακολουθήσουν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.
Τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ αναμένει από την πώληση του ΟΛΠ η κυβέρνηση, όπως ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος στη Wall Street Journal. H εφημερίδα αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ παρά τις αντιδράσεις, ενώ θα ακολουθήσουν και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και το αμερικανικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, σύμφωνα με το οποίο η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ κατέχει περίοπτη θέση στη λίστα των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα στις Βρυξέλλες.
«Η κυβέρνηση είπε στους δανειστές ότι αναμένει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από την ιδιωτικοποίησή του» αναφέρει χαρακτηριστικά το DJ, επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους.
«Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης (του ΟΛΠ) ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενο, και οι πολιτικοί στη νέα κυβέρνηση της οποίας ηγούνται οι αριστεριστές έχουν εκπέμψει δημοσίως αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το αν θα προχωρήσει, προκαλώντας φόβους στους πιστωτές. Ιδιωτικά, ωστόσο, ανώτεροι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι η διαγωνιστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Προσέθεσε πως η Cosco, η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό και θεωρείται από πολλές πλευρές το φαβορί, «μπορεί να καταθέσει μια πολύ ανταγωνιστική προσφορά». Μιλώντας στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, απέδωσε την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 67,7% των μετοχών της ΟΛΠ στις αλλαγές που έγιναν στο ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει σε σχετικό σημερινό της δημοσίευμα της η εφημερίδα “Καθημερινή”, ο Γ. Δραγασάκης, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την επίσημη θέση του Πεκίνου, χαρακτήρισε την υπάρχουσα συνεργασία του OΛΠ με την Cosco στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ «παράδειγμα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών και «μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα» εξαιτίας της καθοριστικής της σημασίας στην ανάπτυξη του λιμανιού. Ανέφερε επίσης πως η Αθήνα έχει υιοθετήσει ένα τριετές αναπτυξιακό πλάνο που καλύπτει όλα τα projects κινεζικού ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένου του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου, στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του οποίου επίσης συμμετέχει η Cosco. Επίσης ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης κάλεσε περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε ελληνικά έργα όπως η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο της Κρήτης ενώ κατέδειξε τους τομείς της ναυτιλίας, των logistics, του τουρισμού, του εμπορίου, της αγροτικής παραγωγής, τις υποδομές και τον πολιτισμό ως πεδία στα οποία η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία.