Οι πρώτες παρενέργειες από το μέτωπο στην Ουκρανία - Η Rocket αποχωρεί αιφνιδίως από Ελλάδα και Ευρώπη | Fortunegreece.com

Οι πρώτες παρενέργειες από το μέτωπο στην Ουκρανία – Η Rocket αποχωρεί αιφνιδίως από Ελλάδα και Ευρώπη

Οι πρώτες παρενέργειες από το μέτωπο στην Ουκρανία – Η Rocket αποχωρεί αιφνιδίως από Ελλάδα και Ευρώπη
Η αποχώρηση της Rocket από την Ελλάδα και την Ευρώπη και οι ανησυχίες στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία.

Η κλιμάκωση της ουκρανο-ρωσικής κρίσης συντηρεί το φόβο και την ανησυχία στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα και δοκιμάζει Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Ουκρανία και Έλληνες επιχειρηματίες που  διατηρούν δραστηριότητα στην περιοχή ενώ οι πρώτες παρενέργειες της έντασης γίνονται εμφανείς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη.

Ας σημειωθεί ότι για σήμερα το βράδυ έχει προγραμματιστεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συνεδριάσουν δια ζώσης για την κρίση στην Ουκρανία και τις ραγδαίες εξελίξεις μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ από τη Ρωσία.

Εντωμεταξύ, η αιφνιδιαστική αποχώρηση της Rocket από την Ευρώπη έχει αποτύπωμα στην Ελλάδα. Η ουκρανική πλατφόρμα delivery επιβεβαίωσε χθες με ένα μήνυμα δύο συνιδρυτών της, Oleksiy Yukhimchuk και Stanislav Dmytryk, την απόφασή της να διακόψει τη δραστηριότητά της στην Ευρώπη, προκειμένου να εστιάσει στην στήριξη της ουκρανικής εταιρείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας εκ των βασικών μετόχων της απέσυρε τη συμμετοχή του, με αποτέλεσμα αδυναμία χρηματοδότησης της ανάπτυξης σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρώπης στις οποίες η Rocket είχε τοποθετηθεί. Στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν μέσω email, ενώ αιφνιδιάστηκε και το ελληνικό management από τις εξελίξεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε συνέχεια των πρόσφατων γεγονότων, μια μερίδα της ουκρανικής ελίτ, κυρίως Ρώσοι ολιγάρχες που απειλούνται με κυρώσεις, όπως σημειώνουν τοπικές πηγές, σήκωσαν κεφάλαια από τη χώρα και αποχώρησαν με αεροπλάνα για ασφαλέστερο περιβάλλον. Παρόλαυτά η τοπική αγορά και οι ομογενείς συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα χωρίς προς το παρόν ηχηρές αποχωρήσεις. Για το κλίμα που επικρατεί ο Ιωάννης Δερμεντζόγλου, υπεύθυνος γραφείου ΟΕΥ, της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο σημειώνει στο Fortune Greece ότι η ένταση στην περιοχή δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ημερών. «Από το 2013 και μετά έχουμε τέτοια περιστατικά. Φόβος και ανησυχία υπάρχει αλλά δεν παρατηρείται -ειδικά στο ελληνικό στοιχείο- κάποια τάση αποχώρησης», ανέφερε σχετικά εκφράζοντας την ελπίδα να μην κλιμακωθεί η ένταση. Επισήμανε ότι σήμερα περίπου 45 ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία.

Το γραφείο του απέχει περίπου 800 χιλμ. από την “εμπόλεμη ζώνη”, την κατηλημένη περιοχή, που αντιστοιχεί περίπου στο 30% της έκτασης της χώρας. Το άλλο 70% είναι σε ουκρανικά χέρια. Για την ελληνική μειονότητα υπάρχει προξενείο, που λαμβάνει μηνύματα ανησυχίας παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις.

font