Η πρώτη απάντηση Ομπάμα για την εκλογή Τραμπ ήρθε από την Αθήνα
- 15/11/2016, 19:49
- SHARE
Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε δημόσια για τους λόγους της νίκης του Ρεπουμπλικάνου και την πορεία μετάβασης της εξουσίας.
Την πρώτη ολοκληρωμένη δημόσια τοποθέτηση μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα.
Σε ερώτηση για τον αν αισθάνεται υπεύθυνος για την εκλογή Τραμπ, αν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι «εξεπλάγην από το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ» και πρόσθεσε: «Ακόμα και σήμερα δεν νιώθω υπεύθυνος για τις δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου, για το τι λέει και τι κάνει. Ως πρόεδρος των ΗΠΑ οφείλω να διασφαλίσω την ομαλή μετάβαση και να καταθέσω στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο και στον αμερικανικό λαό τις καλύτερες ιδέες μου για το πώς μπορούμε προχωρήσουμε προς τα εμπρός».
«Θα ορθώσω τη φωνή μου και επί των θεμάτων που πιστεύω ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν έχει δίκιο. Όμως θα συνεργαστώ με τον νεοκλεγέντα πρόεδρο και πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε στον τομέα της ασφάλειας, της δικαιοσύνης, της ευημερίας, για μια Αμερική χωρίς αποκλεισμούς», τόνισε ο Μπάρακ Ομπάμα και σημείωσε ότι «το να συγκρίνουμε την Τερέζα Μέι με τη Μαρίν Λεπέν είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η κατάσταση σε κάθε μία από αυτές τις χώρες είναι επίσης διαφορετική. Πιστεύω ότι η ιστορία δεν είναι μια γραμμική διαδικασία. Υπάρχουν εποχές σημαντικών πιέσεων, ο κόσμος κάτι αναζητά, χωρίς να ξέρει ενδεχομένως τι αναζητά. Θέλει αλλαγή, χωρίς να ξέρει η επερχόμενη αλλαγή τι θα φέρει», απάντησε ο κ. Ομπάμα και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι μια ισχυρή πλειοψηφία του αμερικανικού λαού συμφωνεί με εμένα. Βέβαια το ερώτημα πώς εξελέγη ο Τραμπ εκκρεμεί, όμως πολλές φορές ίσως ο κόσμος έχει την ανάγκη να δοκιμάσει κάτι άλλο, διαφορετικό, μήπως αυτό φέρει κάτι καλύτερο. Αυτό το φαινόμενο επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών».
Τόνισε εξάλλου ότι «πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στις ακρότητες και τον εθνικισμό, στον υπερβολικό φυλετισμό, στο “εμείς εναντίον των άλλων”. Το μέλλον θα οριστεί από τα κοινά μας και όχι από αυτά που μας χωρίζουν. Δείτε την Ευρώπη. Ο 20ος αιώνας ήταν γεμάτος αιματοχυσίες για την Ευρώπη. Παρά την αίσθηση της αποτυχίας, παρά τις απογοητεύσεις στην προσπάθεια οικοδόμησης μιας ενωμένης Ευρώπης, οι τελευταίες πέντε δεκαετίες ήταν ειρήνης και ευημερίας για την Ευρώπη. Και στις ΗΠΑ ξέρουμε τι σημαίνει φυλετικός διχασμός και διχασμός γύρω από διαφορετικές θρησκείες. Είναι επικίνδυνο όχι μόνο για τις μειονότητες, αλλά γιατί έτσι χάνουμε από το βλέμμα μας τις δυνατότητες που έχουμε ως έθνος, ως χώρα. Αν δεν ενωθούμε και αν δεν οικοδομήσουμε μαζί το αμερικανικό όνειρο δεν πάμε πουθενά. Οπότε το όραμά μου είναι σωστό επί του συγκεκριμένου. Μπορεί να μην κερδίζουμε πάντα, αλλά είμαι βέβαιος ότι μακροπρόθεσμα θα βγούμε κερδισμένοι, διότι οι κοινωνίες ενώνονται γύρω από αξίες και ιδανικά. Αυτές οι κοινωνίες θα είναι και οι πιο επιτυχημένες σε σύγκριση με τις άλλες», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο ίδιο ερώτημα τόνισε: «Από τον Ντόναλντ Τραμπ γνωρίζω λίγα πράγματα. Κάποιοι μου είχαν πει ότι έπρεπε να είχα διαβάσει το βιβλίο του πριν πάω να διαπραγματευτώ στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, πρέπει να σας επισημάνω ότι είναι άλλο πράγμα τι ξέραμε για τον Ντόναλντ Τραμπ όταν διεκδικούσε το χρίσμα, άλλο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και άλλο- πράγμα αυτό που περιμένουμε να δούμε- τώρα, ως νέος πρόεδρος, ως ασκών τα καθήκοντα της διακυβέρνησης μιας χώρας που παίζει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια σφαίρα. Γι’ αυτό και εγώ δεν έσπευσα -σε αντίθεση με κάποιους ομολόγους μου στην Ευρώπη- να επαναλάβω στοιχεία της κριτικής, που στην προεκλογική περίοδο πολλοί ασκήσαμε στον Τραμπ. Ακόμα και αν κάποιος ήθελε να αλλάξει την εξωτερική πολιτική άρδην, μιας χώρας όπως οι ΗΠΑ, είναι πολύ δύσκολο. Από την άλλη πλευρά και στην Ευρώπη φοβόμαστε ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Αυτό που έχουμε να κάνουμε τώρα είναι να ορθώσουμε γέφυρες και όχι τείχη. Διότι είμαστε λαοί που πορευόμαστε με κοινές αξίες και που έχουμε πολλά να κερδίσουμε από τη συνεργασία και να αντιμετωπίσουμε μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ και Ελλάδος. Είναι σχέσεις που έχουν σφυραλατηθεί κάτω από δύσκολες συνθήκες και έχουν σφυραλατηθεί πάνω στις κοινές αξίες που πρεσβεύουν οι λαοί μας».