Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην πΓΔΜ
- 17/06/2018, 13:21
- SHARE
Στην πόλη Οτέσοβο βρέθηκαν μετά τη συμφωνία Τσίπρας και Ζάεφ.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την πΓΔΜ. Αμέσως μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, στους Ψαράδες των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ διέσχισαν τη λίμνη με σκάφος του Λιμενικού για να βρεθούν στην πλευρά της πΓΔΜ, στην πόλη Οτέσοβο, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.
Οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν βόλτα και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μπροστά στη λίμνη. Στο Οτέσοβο μετέβησαν επίσης με τον ίδιο τρόπο οι δύο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς επίσης και ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και η εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.
Επισημαίνεται ότι η σημερινή ήταν η τρίτη φορά που πρωθυπουργός της πΓΔΜ επισκέπτεται τις Πρέσπες.
Αλ. Τσίπρας: Πολύ καλό το κλίμα στο γεύμα με τον Ζόραν Ζάεφ στην πλευρά της ΠΓΔΜ, στη Μεγάλη Πρέσπα
«Ήταν πολύ καλό το κλίμα, σχεδόν σαν τραπέζι γάμου» απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι πώς ήταν το κλίμα στο γεύμα που έγινε στην πλευρά της ΠΓΔΜ, στην όχθη της Μεγάλης Πρέσπας, αμέσως μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ στους Ψαράδες.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ και στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αρνήθηκε να πει οτιδήποτε άλλο και περιορίστηκε στο να χαιρετίσει τους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τους Ψαράδες για την Αθήνα.
Μογκερίνι: Πηγή έμπνευσης η συμφωνία για πολλούς στην περιοχή
«Είναι μια πολύ καλή ημέρα και για τις δύο χώρες, την Ε.Ε. και τα Βαλκάνια», δήλωσε από το Οτέσεβο η Υπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι αναφερόμενη στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
«Θυμάμαι πολύ καλά τα πρώτα βήματα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών τους οποίους θέλω να συγχαρώ. Τα καταφέραμε χάρη στην αφοσίωση, τη δέσμευση και την ελπίδα που εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών. Είμαστε εδώ για να ευχαριστήσουμε τις δύο πλευρές, μας έκαναν υπερήφανους καταφέρνοντας να βρουν μια λύση μέσω της διπλωματίας», πρόσθεσε η κ. Μογκερίνι.
Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η συμφωνία, η εκκρεμότητα της οποίας ήταν ένα αγκάθι για την βαλκανική χερσόνησο, θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς στην περιοχή. «Αυτή η συμφωνία μας δείχνει τον δρόμο ότι οποιοδήποτε θέμα μπορεί να επιλυθεί με θετικό τρόπο μέσω της ηγεσίας και του θάρρους. Θα είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε βήμα της εφαρμογής για να στεφθεί με επιτυχία αυτή η διαδικασία. Είναι ιστορική στιγμή για όλους μας», κατέληξε η ύπατη εκπρόσωπος.
FAZ: Ιστορική η συμφωνία
Πρώτο θέμα στη γερμανική FAZ η υπογραφή της συμφωνίας στη λίμνη των Πρεσπών. «Μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, Ελλάδα και πΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού» γράφει η FAZ ,τονίζοντας ότι «οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για τη Βόρεια Μακεδονία να ενταχτεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
«Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία θα πρέπει στο εξής να αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία» γράφει η FAZ.
Η συμφωνία υπογράφηκε από τους υπουργούς Eξωτερικών των δύο γειτονικών κρατών στην παραμεθόρια περιοχή της λίμνης Πρεσπών. Παρέστησαν η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι , ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Η τελετή μεταδόθηκε απευθείας στην τηλεόραση και από τα δύο γειτονικά κράτη”.
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει τη ρήση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «Κάναμε ένα ιστορικό βήμα», καθώς ανοίγει μια νέα εποχή συνεργασίας και σταθερότητας για τις δύο γειτονικές χώρες.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι «πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε προς το μέλλον». Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι “η συμφωνία αυτή αποτελεί πρότυπο για το πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι διαφορές αυτού του είδους” καταλήγει το δημοσίευμα της FAZ .