Η πρώτη έξοδος στις αγορές, για το 2025, με 10ετές ομόλογο – Ξεπέρασε τα 33 δισ. ευρώ η ζήτηση

Η πρώτη έξοδος στις αγορές, για το 2025, με 10ετές ομόλογο – Ξεπέρασε τα 33 δισ. ευρώ η ζήτηση
Photo: Shutterstock
Η στρατηγική και οι στόχοι για μείωση του δημόσιου χρέους.

Ξεπέρασε τα 33 δισ. ευρώ η ζήτηση για το νέο 10ετές του ελληνικού δημοσίου, περίπου μία ώρα μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. Η εκτίμηση για το επιτόκιο είναι τώρα στις 102 μονάδες βάσης πάνω από το mid-swap, δηλαδή περίπου στο 3,6%.

Με τη νέα έκδοση εγκαινιάζεται σήμερα το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας για το 2025, με στόχο την άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από τα 8 δισ. ευρώ συνολικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό για το τρέχον έτος που έχει σχεδιάσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Αναμένεται ισχυρή ζήτηση στην πρώτη έκδοση του έτους τροφοδοτούμενη από την καλή πορεία των οικονομικών μεγεθών αλλά και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, που συντηρεί ακόμη το θετικό κλίμα. Σημειώνεται επίσης η σημαντική πτώση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων και η υπεραπόδοση έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών ως αποτέλεσμα της τάσης μείωσης του κινδύνου. Ενδεικτικά, σε συνέχεια της εντολής του ΟΔΔΗΧ σε BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Εθνική Τράπεζα και Societe Generale για έκδοση 10ετούς τίτλου με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2035, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,5% ενώ η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου ήταν κάτω από 2,6%.

Σημειώνεται ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2024 το περιθώριο (spread) των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, κάτω από τα επίπεδα του 2008.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντωμεταξύ, η απόφαση για την συγκυρία της πρώτης έκδοσης της νέας χρονιάς στάθμισε μια σειρά από διεθνείς εξελίξεις συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Το γεγονός αυτό, της επόμενης Δευτέρας 20 Ιανουαρίου, θα συνοδευτεί με εξαγγελίες που θα έχουν αντίκτυπο στις αγορές.

Αναφορικά με τον σχεδιασμό για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, σημειώνεται ότι η αποκλιμάκωση που πετυχαίνει η χώρα εμφανίζει ταχύτερο ρυθμό από άλλες χώρες της ευρωζώνης αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος παραμένει το μεγαλύτερο, αν και το 2025 αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 150% διαφοροποιώντας οριακά την κατάταξη. Στόχος είναι η σταδιακή εξάλειψη του μνημονιακού χρέους ενόψει του 2032. Μέχρι τότε η χώρα δεν πληρώνει τόκους για τα δάνεια που έχει λάβει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το 2013 αλλά μετά, οι τόκοι θα συνυπολογιστούν στο χρέος.

Στο πλαίσιο αυτό την τελευταία πενταετία η Ελλάδα αποπληρώνει τρέχοντα χρέη και δόσεις επομένων ετών διαγράφοντας χρέη προς τους Ευρωπαίους δανειστές ενώ έχει προχωρήσει στην πλήρη εξόφληση των μνημονιακών οφειλών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Έτσι η πρώτη έκδοση του 2025 αποκτά ειδικό βάρος καθώς θα καλύψει πάνω από το 30% του ετήσιου δανεισμού για να προχωρήσουν πρόωρες αποπληρωμές δόσεων δανείων της περιόδου 2033-2042, που θα “ελαφρύνουν” το χρέος της επίμαχης περιόδου μετά το 2032.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: