Οι προβλέψεις της JP Morgan για τις ελληνικές εκλογές
- 17/09/2015, 19:17
- SHARE
Τι βλέπει η επενδυτική τράπεζα για την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα;
Τις δικές της προβλέψεις για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα κάνει η η επενδυτική τράπεζα JP Morgan, λίγες μόλις ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει στην ανάλυση που δημοσίευσε την Πέμπτη, αναμένεται να υπάρξει συμμαχία ενός εκ των μικρότερων κεντρώων κομμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όποιος κερδίσει τις εκλογές είναι πιθανό να χρειαστεί να την υποστήριξη από μικρότερα κεντρώα κόμματα που τάσσονται υπέρ του ευρώ (δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, και την Ένωση Κεντρώων).
Για το ντέρμπι των εκλογών, η JP Morgan αναφέρει πως οι δημοσκοπήσεις έως τις 15 Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, με το ΣΥΡΙΖΑ ίσως να έχει ένα οριακό προβάδισμα. Λαμβάνοντας υπόψη το δυνητικό σφάλμα σε αυτές τις δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι ακόμη αβέβαιο.
Οι προβλέψεις τείνουν να καταδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει περίπου 135 έδρες, η Νέα Δημοκρατία περί τις 80 έδρες, ενώ τα τρία μικρότερα κεντρώα κόμματα μαζί θα εξασφαλίσουν περίπου 40 έδρες.
Τα σενάρια
Η JP Morgan αναφέρει πως είναι απίθανο να υπάρξει συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Λαϊκής Ενότητας λόγω της διαφοράς που έχουν στα προγράμματά τους. Όπως σημειώνει, η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί, επίσης, να είναι δεδομένη, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταφέρουν να πιάσουν το όριο του 3%.
Ο Τσίπρας έχει, στο μεταξύ, προτείνει ότι σε περίπτωση που αυτός αποτύχει να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία, θα επιδιώξει να σχηματίσει μια κυβέρνηση που βασίζεται στην υποστήριξη από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.
Αν και αυτά τα μικρότερα κόμματα έχουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, θα αισθάνονται πίεση από το εθνικό συμφέρον για να το πράξουν.
Όπως παρατηρεί η τράπεζα, θα πρέπει καρδίσει την πρώτη θέση η Νέα Δημοκρατία, ώστε να καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποστηρίξει ότι οι πολιτικές διαφορές τους είναι πολύ μεγάλες για μια τέτοια συμμαχία. Ως εκ τούτου, μια κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία, θα είναι επίσης πιθανό να εξαρτάται από την υποστήριξη μικρότερων κομμάτων.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα και η συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές
Κατά την JP Morgan, η προθεσμία του Οκτωβρίου για την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος θα είναι δύσκολο να τηρηθεί, αλλά αναμένεται να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους του επίσημου τομέα η οποία θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2016.
Στο μεταξύ η εκτέλεση του προϋπολογισμού φαίνεται ότι θα υποχρεώσει έναν πιθανό κυβερνητικό συνασπισμό υπό το ΣΥΡΙΖΑ να ανεχθεί ένα τρίτο πρόγραμμα ή τον πιθανό συνασπισμό υπό τη ΝΔ να είναι σαφώς πιο συνεργάσιμος με τους πιστωτές.
Όποιος αναλάβει την κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα έχει το άμεσο και επείγον καθήκον της έγκρισης της νομοθεσίας για να διευκολυνθεί η θετική αναθεώρηση του προγράμματος, το οποίο με τη σειρά του θα ξεκλειδώσει την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Τα μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής είναι σε μεγάλο βαθμό εμπροσθοβαρές, με την πρώτη αναθεώρηση να έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.
Η προθεσμία του Οκτωβρίου για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αντικατοπτρίζει την επιθυμία των πιστωτών για ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες μεταρρύθμισης, παράλληλα με τον ελληνικό ενθουσιασμό να υπάρξει η αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν είναι σαφές αν η καθυστέρηση πέρα από τον Οκτώβριο θα είναι ιδιαίτερα προβληματική υπό την προϋπόθεση όμως οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της να παραμείνουν εποικοδομητικές. Ωστόσο, μια πιο σταθερή προθεσμία έχει οριστεί για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το τέλος του έτους.
Η Ελλάδα έχει περάσει τη νομοθεσία για την εφαρμογή του νέου καθεστώτος εξυγίανσης των τραπεζών.
Για να αποφευχθεί η ανάγκη για κούρεμα των καταθέσεων όμως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του 2015.
Οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων
Όσον αφορά την ελληνική αγορά ομολόγων, η JP Morgan έκλεισε τις θέσεις long στα 4ετή ομόλογα, γυρνώντας σε ουδετερότητα, λόγω απροθυμίας ανάληψης κινδύνων γύρω από τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Ελλάδα.
Η JP Morgan όμως παραμένει θετική στη μεσοπρόθεσμη προοπτική των ελληνικών τίτλων, καθώς τα περισσότερα από τα εκλογικά σενάρια που συζητήθηκαν παραπάνω θα οδηγήσουν σε κάποια κεντρώα κυβέρνηση, η οποία θα ξεκινήσει την εφαρμογή της συμφωνίας διάσωσης που τελικά οδηγεί στην επιλεξιμότητα των ελληνικών τίτλων στο QE της ΕΚΤ.