Η πτώση των McDonald’s και το… γαλατικό χωριό

Η πτώση των McDonald’s και το… γαλατικό χωριό
epa07741655 (FILE) - View of the logo of the McDonald's chain in a restaurant closed, in Caracas, Venezuela, 03 September 2018 (reissued 26 July 2019). McDonalds is to release their 2nd quarter 2019 earnings report on 26 July 2019. EPA/Cristian Hernández Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εν αντιθέσει με το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή, στην Ελλάδα η Premier Capital Ελλάς, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα καταστήματα McDonald's πέτυχε ρεκόρ πωλήσεων πέρυσι.

Ούτε η McDonald’s δεν κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση που πλήττει φέτος τις εταιρείες καταναλωτικών ειδών. Μετά τη Nestle, τη Unilever, τη Stellantis που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του ομίλου PSA και της Fiat Chrysler Automobiles, αλλά και γνωστά brands πολυτελείας και η McDonald’s ανακοίνωσε υποχώρηση των παγκόσμιων πωλήσεών της το δεύτερο τρίμηνο του έτους, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια. Ο λόγος; Οι καταναλωτές είτε περιόρισαν την εκτός σπιτιού εστίαση ή επέλεξαν φθηνότερες λύσεις. Μάλιστα η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει ότι οι πωλήσεις των ίδιων καταστημάτων θα είναι μειωμένες για τα επόμενα τρίμηνα και εργάζεται για διορθώσεις όπως προσφορές γευμάτων και νέα είδη μενού. Με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της McDonald’s Chris Kempczinski να δηλώνει κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές: «Εργαζόμαστε για να το διορθώσουμε αυτό με ρυθμό».

Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις μειώθηκαν σχεδόν 1% λόγω των αυξήσεων των τιμών. Ο Kempczinski υπερασπίστηκε τις υψηλότερες τιμές του μενού, λέγοντας ότι το κόστος για το χαρτί, τα τρόφιμα και την εργασία αυξήθηκε έως και 40% σε ορισμένες αγορές τα τελευταία χρόνια. Εκτός από τις πωλήσεις τα καθαρά κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν κατά 12% σε 2 δισ. δολάρια.

Και οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Ο David Portalatin, σύμβουλος της Circana στον κλάδο των τροφίμων, αναμένει ότι ο υψηλός πληθωρισμός και το αυξανόμενο χρέος των καταναλωτών θα πλήξουν επίσης την κατανάλωση το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Εκτός από τις ΗΠΑ, την έδρα της παγκόσμιας αλυσίδας εστίασης, χαμηλότερη ήταν κίνηση στη Γαλλία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η McDonald’s προειδοποίησε τον Απρίλιο ότι όλο και περισσότεροι από τους πελάτες της, που είναι κουρασμένοι από τον πληθωρισμό, αναζητούν καλύτερη αξία και προσιτή τιμή. Η εταιρεία εισήγαγε μια προσφορά γεύματος αξίας 5 δολαρίων στα εστιατόρια των ΗΠΑ στις 25 Ιουνίου. Μια προσφορά που έχει αποδοχή μεταξύ των καταναλωτών με χαμηλότερο εισόδημα. Ήδη το 93% των δικαιοδόχων της McDonald’s έχουν συμφωνήσει να τρέξουν την προωθητική ενέργεια μέχρι τον Αύγουστο.

Εν αντιθέσει πάντως με το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή, στην Ελλάδα η Premier Capital Ελλάς, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα καταστήματα McDonald’s πέτυχε ρεκόρ πωλήσεων πέρυσι τάση που σύμφωνα με πληροφορίες διατηρείται και τη φετινή χρονιά. Πέρυσι οι πωλήσεις της ετιαρείας αυξήθηκαν στα 102,54 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών ήταν αυξημένος κατά 26% έναντι των 81,63 εκατ. ευρώ το 2022, κυρίως λόγω των ενεργειών της διοίκησης για επέκταση του δικτύου της μέσω της δημιουργίας νέων εστιατορίων. Τα μικτά κέρδη εκμετάλλευσης διαμορφώθηκαν στα 39,58 εκατ. ευρώ έναντι 30,96 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ η διοίκηση διαβεβαιώνει πως η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει θέματα κεφαλαιακής επάρκειας. Ενώ στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ο αριθμός προσωπικού της Premier Capital Ελλάς ανερχόταν σε 1.704 άτομα έναντι 1.490 ατόμων στα τέλη Δεκεμβρίου 2022. Η εταιρεία συνέχισε την ανακαίνιση των εστιατορίων της ενώ φέτος άνοιξε κατάστημα στη Ρόδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: