Η R.V.U. στοχεύει στη Ρουμανία και βάζει ένα τολμηρό στοίχημα

Η R.V.U. στοχεύει στη Ρουμανία και βάζει ένα τολμηρό στοίχημα
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Αν και η R.V.U. Distribution εμφανίζει σημάδια ανάπτυξης, ειδικά με την επέκταση σε νέα brands και την αύξηση των σημείων πώλησης, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της παραμένουν αβέβαιες.

Σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται πάλι σε μια ταραχώδη κατάσταση, η R.V.U. Distribution προχωρά σε μια τολμηρή κίνηση: την επέκτασή της στη Ρουμανία μέσω της θυγατρικής CM Delta Apparel Romania SA. Η ελληνική εταιρεία, με έδρα το Μαρούσι, έχει δείξει τα τελευταία χρόνια έντονη δραστηριότητα στο χώρο της ένδυσης και των αξεσουάρ, -σ.σ. έχει την αποκλειστικότητα εισαγωγής, διανομής και προώθησης, στην Ελλάδα, των SCOTCH & SODA, SCOTCH & SODA FOOTWEAR, HAPPY SOCKS, BARBOUR, BABROUR INTERNATIONAL, BLUEMINT, MARC O’POLO, JOTT, RAINKISS και τα είδη ταξιδίου: SAMSONITE– επιδιώκοντας να διαφοροποιήσει τα έσοδά της και να θωρακιστεί απέναντι στις προκλήσεις της εγχώριας αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό απέκτησε το 79,6% της Ρουμανικής CM DELTA APPAREL ROMANIA SA.

Η οικονομική πραγματικότητα της R.V.U. Distribution

Με τη χρήση του 2023 να κλείνει με πωλήσεις 21,9 εκατ. ευρώ από 16,97 εκατ. ευρώ το 2022, κέρδη προ φόρων ύψους 721.348 ευρώ έναντι 1,057 εκατ. ευρώ τα οικονομικά στοιχεία της Retail Vision United καταδεικνύουν σταθερότητα, παρά την επιβράδυνση σε σύγκριση με το 2022. Παρά την αύξηση του μικτού κέρδους στα 9,44 εκατ. ευρώ από 6,84 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου μειώθηκαν κατά περίπου 32% σε σχέση με το 2022, ενώ αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 540.069 ευρώ από 811.027 ευρώ το 2022.

Επιπλέον, πέρυσι αυξήθηκε ο συνολικός δανεισμός από 3,2 εκατ. ευρώ το 2022 σε 5 εκατ. ευρώ. Παρότι η διοίκηση δηλώνει ότι έχει υιοθετήσει μια «δυναμική πολιτική διαχείρισης της ρευστότητας», με έμφαση στη μείωση των υποχρεώσεων και τον έλεγχο των αποθεμάτων, τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου έχουν μειωθεί από 210.214 ευρώ το 2022 σε 140.371 ευρώ στο τέλος του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στρατηγική της Ρουμανίας: Ευκαιρία ή ρίσκο;

Η απόφαση της R.V.U. Distribution να επεκταθεί στη Ρουμανία μπορεί να φαίνεται στρατηγικά σωστή σε μια πρώτη ματιά. Η ρουμανική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά, με τον τομέα της κατανάλωσης να αυξάνεται, παρά τις διεθνείς αναταράξεις. Η αύξηση του βιοτικού επιπέδου και η ανάπτυξη της μεσαίας τάξης δημιουργούν ευκαιρίες για προϊόντα υψηλής ποιότητας και lifestyle, όπως αυτά που διανέμει η R.V.U. Distribution. Η ρουμανική αγορά μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες, αλλά δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Το εμπόριο μόδας και αξεσουάρ στη χώρα είναι έντονα ανταγωνιστικό, και η R.V.U. Distribution θα πρέπει να αντιμετωπίσει ισχυρούς αντιπάλους, τόσο τοπικούς όσο και διεθνείς.

Πέρα από αυτό, η γενική οικονομική αβεβαιότητα στην Ανατολική Ευρώπη, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και των λειτουργικών εξόδων, θέτει σε κίνδυνο την αποδοτικότητα της επένδυσης. Η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να καταστήσει κερδοφόρα τη δραστηριότητά της στη Ρουμανία.

Η μελλοντική πορεία

Αν και η R.V.U. Distribution εμφανίζει σημάδια ανάπτυξης, ειδικά με την επέκταση σε νέα brands και την αύξηση των σημείων πώλησης, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της παραμένουν αβέβαιες. Η αύξηση του μικτού περιθωρίου καθαρού κέρδους στο 43,01% για το 2023 (έναντι 40,31% το 2022) δείχνει ότι η εταιρεία καταφέρνει να διατηρεί υψηλά επίπεδα κερδοφορίας σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Ωστόσο, τα αυξανόμενα λειτουργικά έξοδα, που ανήλθαν στα 5,44 εκατ. ευρώ για τον όμιλο το 2023 (αύξηση κατά περίπου 40% σε σχέση με το 2022), δείχνουν ότι η διατήρηση αυτών των περιθωρίων μπορεί να είναι δύσκολη. Πάντως στα ισχυρά χαρτιά της εταιρείας είναι το δίκτυο διανομής που στο τέλος του 2023 αριθμούσε 350 σημεία πώλησης εκ των οποίων τα 34 ήταν εταιρικά καταστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: