Η Renault κατά της ΕΕ για τους στόχους της ηλεκτροκίνησης – «Πρέπει να μειώσουμε το κόστος»

Η Renault κατά της ΕΕ για τους στόχους της ηλεκτροκίνησης – «Πρέπει να μειώσουμε το κόστος»
epa08136043 (FILE) - Renault signage on display at the 62nd IAA Commercial Vehicles car show in Hanover, Germany, 24 September 2008 (reissued 17 January 2020). Renault on 17 January 2020 reported their sales worldwide dropped 3.4 per cent, with European sales growing 1.3 per cent but sales in China declining 17.2 per cent. EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Δεν βρισκόμαστε ακόμη στη σωστή τροχιά για την επίτευξη 100% ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2035» είπε ο Λούκα Ντε Μέο.

Ο CEO της Renault, Λούκα Ντε Μέο, εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας ότι η αυτοκινητοβιομηχανία πρέπει να μειώσει το κόστος αν θέλει να επιτύχει τους στόχους της.

«Χρειαζόμαστε λίγη περισσότερη ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, θα ήταν σοβαρό στρατηγικό λάθος να εγκαταλείψουμε απλώς και μόνο τον στόχο λόγω της τρέχουσας επιβράδυνσης της αγοράς» ανέφερε ο επικεφαλής της Renault μιλώντας στην εφημερίδα Les Eschos.

Ερωτηθείς σχετικά με τις φιλοδοξίες της Renault να στρέψει το 100% της ευρωπαϊκής παραγωγής αυτοκινήτων της σε ηλεκτρικά οχήματα στο πλαίσιο μιας αδύναμης εγχώριας αγοράς, ο ίδιος δήλωσε:

«Η αλήθεια είναι ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη στη σωστή τροχιά για την επίτευξη 100% ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2035. Αυτή είναι η αλήθεια. Αν οι πελάτες δεν μας ακολουθήσουν, είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Πρέπει να μειώσουμε το κόστος» συμπλήρωσε ο Ντε Μέο.

Το πλαίσιο

Το Reuters υπενθυμίζει πως η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ο ρυθμός με τον οποίο θα γίνει αυτή η στροφή θα αναδιαμορφώσει την αυτοκινητοβιομηχανία και το περιβάλλον.

Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, που έγιναν σε μια περίοδο αδύναμης ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων, ακούστηκαν όλο και περισσότερες εκκλήσεις για την κατάργηση της απαγόρευσης των πωλήσεων πετρελαιοκίνητων και βενζινοκίνητων αυτοκινήτων στην ΕΕ το 2035, η οποία πρόκειται να επανεξεταστεί το 2026.

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιμετώπισε διάφορες προκλήσεις, όπως η ρυθμιστική αβεβαιότητα και ο ανταγωνισμός από την Κίνα που προστίθενται σε μια κρίση κόστους ζωής στις εγχώριες αγορές, επηρεάζοντας τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 35% το 2023, αλλά μειώθηκαν το 2024. Τον Ιούνιο, ωστόσο, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 4,3% τον Ιούνιο και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2019, ενώ οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία μειώθηκαν οριακά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: