Η Respi βοηθάει τους ασθενείς να κερδίσουν τον έλεγχο της ζωής τους
- 30/09/2015, 15:01
- SHARE
Ο Αντώνης Κουρής μιλάει στο FortuneGreece.com για την εταιρεία και τους στόχους του, αλλά και την εμπειρία του στο DLD Festival στο Ισραήλ.
Ο τρόπος που πλέον αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα που αφορούν στην υγεία μας έχει αλλάξει. Και αυτό γιατί η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε εφαρμογές που μπορούν να δώσουν λύσεις ακόμα στις πιο δύσκολες περιπτώσεις, πάντα με την απαραίτητη συμβολή του γιατρού.
Μια από τις συσκευές που φέρει ελληνική σφραγίδα και βοηθάει άτομα με άσθμα ή ΧΑΠ να ζήσουν μία υγιέστερη ζωή, μέσω ενός συστήματος διαχείρισης στο smartphone, είναι αυτή της «Respi».
Αποτελείται από ένα φορητό σπιρόμετρο, ένα φορητό αισθητήρα ποιότητας του αέρα και μία συνδεδεμένη εφαρμογή, η οποία προσφέρει εξατομικευμένη παρακολούθηση της ασθένειας και καθοδήγηση. Για την κατασκευή του προϊόντος χρησιμοποιείται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Η συσκευή έχει αισθητήρες λέιζερ, πραγματοποιεί αρκετές χιλιάδες μετρήσεις ανά δευτερόλεπτο, συνδέεται με το κινητό τηλέφωνο και το αποτέλεσμα μπορεί να αποτυπωθεί ως μια τρισδιάστατη εκτύπωση.
Ο ιδρυτής της Αντώνης Κουρής τονίζει ότι στόχος της εταιρείας είναι να βοηθήσει άτομα με άσθμα ή ΧΑΠ να κερδίσουν τον έλεγχο της ζωή τους. «Βοηθάμε τον γιατρό να εξατομικεύσει την θεραπεία για τον ασθενή» μας αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Με τη βοήθεια της εφαρμογής στο κινητό του τηλέφωνο, ο ασθενής θα μπορεί να έχει μία κατανοητή επισκόπηση της υγείας του, βασισμένη σε αναλύσεις των μετρήσεών του, ώστε να έχει εξατομικευμένη βοήθεια στη διαδικασία της καθημερινής λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση της ασθένειάς του, όπως να συμπληρώσει τις δόσεις του φαρμάκου του ή να επικοινωνήσει με το γιατρό του. Παράλληλα, ο επιβλέπων γιατρός θα έχει πρόσβαση στις πληροφορίες του ασθενή, ώστε να μπορεί να βελτιστοποιήσει τη θεραπεία που προτείνει».
Τον συναντήσαμε τον Σεπτέμβριο στο μεγάλο φεστιβάλ καινοτομίας του Ισραήλ, στο DLD Tel Aviv Innovation Festival, στο οποίο και εκπροσώπησε την Ελλάδα ανάμεσα σε 21 νικητές από όλο τον κόσμο. «Διαβατήριο» για την παρουσία του εκεί η αρχική συμμετοχή της εταιρείας του και η νίκη στον διαγωνισμό «Start Tel Aviv 2015», που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων – INNOVATHENS με την συμμετοχή ομάδας διακεκριμένων Ελλήνων και Ισραηλινών κριτών, της Πρέσβεως του Ισραήλ, κυρίας Ιρίτ Μπέν Άμπα, του συνιδρυτή των Industry Disruptors Game Changers (ID-GC) κ. Μιχάλη Στάγκου, και εκπροσώπων της ελληνικής startup σκηνής.
Για την εταιρεία είχε σχεδιαστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα που περιλάμβανε παρακολούθηση εργαστηρίων (workshops) και ομιλιών καθώς και μια σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους του ισραηλινού οικοσυστήματος. Παράλληλά ο ίδιος ο Αντώνης πραγματοποίησε πολλές επαφές με venture capitals και επιχειρηματίες που έδειξαν ενδιαφέρον για το project του.
«Το ισραηλινό οικοσύστημα είναι πολύ οργανωμένο και σε βοηθάει να κάνει πολλές και χρήσιμες επαφές. Υπάρχει ενδιαφέρον για καινοτόμες ιδέες και η ανταπόκριση είναι άμεση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μια μικρή χώρα πληθυσμιακά σε μια τέτοια γεωγραφική τοποθεσία καταφέρνει να πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο στους τομείς του επιχειρείν και της τεχνολογίας».
Ο Αντώνης «ασπάζεται» για τις προσπάθειες του τη φιλοσοφία της εξωστρέφειας που πρέπει να διέπει κάθε νέο επιχειρηματία που θέλει να πετύχει. «Εδώ θεωρούν ότι “σπίτι” τους είναι ο κόσμος και σε αυτόν κινούνται. Από την πρώτη στιγμή που ιδρύουν τη δική τους εταιρεία, σκάφτονται το επόμενο βήμα που αφορά στις αγορές του εξωτερικού».
Τα σχέδια για τη Respi
Έχοντας ήδη σχεδιάσει μια σειρά πρωτοτύπων συσκευών και εφαρμογών για smartphones η Respi στοχεύει πλέον στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος με την χρήση του από την πρώτη μεγάλη ομάδα χρηστών, ώστε να υπάρξουν τα πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα και επέκταση της χρηματοδότησης της ομάδας.
Στο πλάνο της εταιρείας είναι από Οκτώβριο να αρχίσουν οι πρώτες πωλήσεις. Όπως επισημαίνει ο Αντώνης Κουρής η Ελλάδα είναι μια δοκιμαστική αγορά για την Respi, ενώ στο σχεδιασμό της εταιρείας περιλαμβάνονται αγορές όπως αυτές της Ολλανδίας και των ΗΠΑ.
«Στόχος μας είναι να φτιάχνουμε πράγματα που αφορούν τον κόσμο. Η πίστη στις δυνάμεις μας, η εξωστρέφεια στις πωλήσεις και το εξωτερικό σύστημα αναφοράς μπορούν να δουλέψουν και στις πιο δύσκολες συνθήκες» μας αναφέρει ο Αντώνης.
Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Respi είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το όλο εγχείρημα. Μια μικρή ομάδα από εξειδικευμένους συνεργάτες με ισχυρή υποστήριξη από τους μέντορες τους. Η εταιρεία ξεκίνησε με ένα συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων αλλά και χρηματοδότησης από funds , ενώ στους βασικούς της συνεργάτες βρίσκονται ονόματα όπως το πανεπιστήμιο Johns Hopkins και η Phillips. H προμήθεια των φορητών σπιρόμετρων γίνεται από τρίτους συνεργάτες, ενώ στο σχεδιασμό της εταιρείας είναι να προχωρήσει και η ίδια σε παραγωγή ενός μέρος των συσκευών.
Ο Αντώνης Κουρής μόλις στα 30 του χρόνια σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της Respi μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως το ελληνικό. Έχοντας σπουδάσει σε σημαντικά ελληνικά πανεπιστήμια, όπως στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (International MBA) έχει εικόνα για τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ένας νέος επιχειρηματίας στη χώρα μας.
«Η Ελλάδα έχει σημαντικές δομικές αδυναμίες όσον αφορά το οικονομικό μοντέλο στην παραγωγή, αλλά και στο ζήτημα της εκπαίδευσης. Δική μου πρόταση όσον αφορά τους νέους επιχειρηματίες είναι να “εξαφανιστούν” τα κόστη που σχετίζονται με τα πρώτα βήματα μιας νέας εταιρείας και παράλληλα να δοθούν επιπλέον φορολογικά κίνητρα».
Ποιοι αποτελούν την ομάδα της Respi
Αντώνιος Κουρής (CEO & co-founder), Χρήστος Μπεργελές (CTO & co-founder), Χάρης Νταντάνης (CFO), Ιωάννης Σμανής (Senior Hardware Engineer), Κώστας Σταμάτης (Software Engineer), Νικόλας Μαργαρίτης (Clinical Researcher).
Η Respi βρίσκεται ήδη στον 2ο χρόνο ζωής της και έχει συμμετάσχει σε δύο αξιόλογα προγράμματα επιχειρηματικής επιτάχυνσης: το Dreamit Health σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη και το Startupbootcamp Hightech XL σε συνεργασία με τη Philips στην Ολλανδία.
Διαβάστε ακόμη:
Δέκα πράγματα που μάθαμε στο μεγαλύτερο φεστιβάλ καινοτομίας