Οι Ρώσοι ολιγάρχες παρακάμπτουν τις κυρώσεις μέσω Τουρκίας – Παίζει με τη φωτιά η Άγκυρα
- 30/03/2022, 10:25
- SHARE
Σε αναζήτηση στέγης φαίνεται πως είναι τα αμύθητα πλούτη των Ρώσων ολιγαρχών μετά την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, με την Τουρκία να ανοίγει τις αγκάλες της, από ό,τι φαίνεται, ως φιλόξενος οικοδεσπότης, αναφωνώντας «Hosgeldin, ρούβλι».
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι Ρώσοι υπερπλούσιοι είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα του εφόσον οι πράξεις και οι ενέργειές τους συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται μία μέρα αφότου ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι ορισμένοι όμιλοι θα μπορούσαν να σταθμεύσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα – κάτι που θεωρήθηκε ως άμεση αναφορά στην πρόσφατη άφιξη αρκετών ρωσικών περιουσιακών στοιχείων πολυτελείας στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων δύο πολυτελών γιοτ και ένα ιδιωτικό τζετ που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Τα παραπάνω έχουν πυροδοτήσει εικασίες ότι η Τουρκία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά εταίρος του ΝΑΤΟ, θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις από δισεκατομμυριούχους που περιλαμβάνονται σε διεθνείς μαύρες λίστες, καθώς προσπαθεί να στηρίξει την ταλαιπωρημένη οικονομία της. Ωστόσο, τα κέρδη μάλλον θα είναι βραχυπρόθεσμα, καθώς οι ισορροπίες Δύσης και Ρωσίας είναι δύσκολες.
«Η προσέλκυση ρωσικών κεφαλαίων θα μπορούσε να βλάψει την Τουρκία μακροπρόθεσμα», δήλωσε στο CNBC η Ντεφνέ Αρσλάν, ανώτερη διευθύντρια στο Atlantic Council στην Τουρκία και πρώην οικονομολόγος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα.
Λεπτή ισορροπία
Η Τουρκία επιδιώκει να ισορροπήσει πάνω σε μια λεπτή γραμμή: Ενώ επικρίνει έντονα την απρόκλητη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, δεν εφαρμόζει κυρώσεις όπως αυτές που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους, λέγοντας ότι αντιτίθεται επί της αρχής. Αντίθετα, έχει υιοθετήσει ρόλο ουδέτερου διαμεσολαβητή, διευκολύνοντας τις ειρηνευτικές διαδικασίες μεταξύς Ρωσίας και Ουκρανίας.
Η στάση της Τουρκίας περί ουδετερότητας γίνεται σε μεγάλο βαθμό κατανοητή, δεδομένων των στενών οικονομικών και διπλωματικών δεσμών της με τη Ρωσία, όσον αφορά την ενέργεια, την άμυνα, το εμπόριο και τον τουρισμό. Ως εκ τούτου, οι δυτικοί σύμμαχοι δεν έχουν πιέσει την Τουρκία να υποβάλει κυρώσεις, ούτε είναι πιθανό να την τιμωρήσουν επειδή δεν το έκανε.
Σε αυτό το πλαίσιο, πράγματι, μια εισροή ρωσικών επενδύσεων και περιουσιακών στοιχείων πολυτελείας θα μπορούσε να προσφέρει οφέλη για την πολιορκημένη τουρκική οικονομία, η οποία έχει περιέλθει σε κατάσταση κρίσης από τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγω των ανορθόδοξων μειώσεων επιτοκίων, που ώθησαν τον ήδη σπειροειδή πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα.
Ωστόσο, η δυτική ανοχή είναι πιθανό να υποχωρήσει εάν η Τουρκία αρχίσει να επιδιώκει να φιλοξενήσει πιο ενεργά τον ρωσικό πλούτο, σύμφωνα με τον Εμρέ Πέκερ, διευθυντή και ειδικό στην Τουρκία στην εταιρεία συμβούλων πολιτικών κινδύνων Eurasia Group.
«Αν απλώς παρκάρουν το γιοτ τους, δεν πειράζει», είπε ο Πέκερ. «Αλλά η Άγκυρα σκοπεύει η Τουρκία να αποτελέσει έδαφος γενικότερης φιλοξενίας, οπότε θα πρέπει να είναι προσεκτική για να αποφύγει τις κυρώσεις». Σημειώνεται πως η Τουρκία μετά βίας μπορεί να αντέξει οικονομικά να χτυπηθεί με δευτερεύουσες κυρώσεις δεδομένης της πίεσης που έχουν ήδη ασκήσει στην οικονομία της ο πόλεμος και οι συνακόλουθες ρωσικές κυρώσεις.