Η Ρωσία «λύγισε» στον πόλεμο του πετρελαίου
- 02/09/2015, 15:30
- SHARE
Εντείνονται οι πιέσεις στους Ρώσους παραγωγούς πετρελαίου.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Arkady Dvorkovich, δήλωσε πως οι χαμηλές τιμές πετρελαίου έχουν προκαλέσει μείωση των επενδύσεων και αυτό θα μπορούσε σύντομα να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής. «Είναι πολύ πιθανό, εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, να μειωθεί η παραγωγή, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν», σημείωσε ο Dvorkovich δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας.
Η Ρωσία έχει πληγεί σκληρά από την αναταραχή στις αγορές πετρελαίου, αλλά και τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για το ρόλο της στην κρίση της Ουκρανίας. Πλέον, η Ρωσία βιώνει τη χειρότερη οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών- μάλιστα, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,4% φέτος. Την ίδια ώρα, περίπου το 50%των ρωσικών κρατικών εσόδων προέρχεται από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η αναταραχή στις τιμές του πετρελαίου έχει αναγκάσει τη Ρωσία να στραφεί στην τακτική των ετήσιων προϋπολογισμών, όταν μέχρι πρότινος ακολουθούσαν την στρατηγική του τριετούς δημοσιονομικού προγραμματισμού. Η κυβέρνηση πιέζει τώρα για περισσότερη υποστήριξη από το εξωτερικό. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, αργότερα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τα βήματα των δύο χωρών στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης των τιμών του πετρελαίου.
Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ δέχεται πιέσεις για να μειώσει την παραγωγή προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία επιμένει να υπερασπίζεται το μερίδιο αγοράς που κατέχει. Έχει αντλήσει ποσά- ρεκόρ πετρελαίου, ελπίζοντας να «λυγίσει» τους άλλους παραγωγούς, που δεν μπορούν να συμβαδίσουν με αυτόν τον ρυθμό αυτό σε αυτές τις χαμηλές τιμές.
Ο Dvorkovich δήλωσε πως η Ρωσία δεν θα μειώσει εσκεμμένως την παραγωγή ακριβώς για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου. Υποστήριξε πως σε αντίθεση με τις χώρες του ΟΠΕΚ, η Ρωσία δεν έχει την τεχνολογία που θα της επιτρέψει να διακόψει και να ξαναρχίσει την παραγωγή εύκολα.