Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ για χρήση πυραύλων ATACAMS από την Ουκρανία

Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ για χρήση πυραύλων ATACAMS από την Ουκρανία
Photo: AFP
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει βαθιά μέσα στη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα αναπτύξει αυτό που αποκάλεσε «κατάλληλη απάντηση» εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει βαθιά μέσα στη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, μια απόφαση που η Μόσχα υποψιάζεται ότι έχει ήδη ληφθεί.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα παροτρύνει τη Δύση να επιτρέψει στις δυνάμεις του να χρησιμοποιήσουν τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξουν τη Ρωσία και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του «επεξεργάζεται αυτό το θέμα τώρα», όταν ρωτήθηκε αν θα άρει τους περιορισμούς στη χρήση πυραύλων όπως οι ATACMs από το Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους σε καθημερινή ενημέρωση ότι φαίνεται πως η Ουάσινγκτον έχει ήδη αποφασίσει να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα για πλήγματα μεγάλης εμβέλειας στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Η Μόσχα θα είχε μια «κατάλληλη» απάντηση αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, είπε, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε παντού κάποιου είδους απάντηση».

«Σε όλες αυτές τις ενέργειες, η SMO (ειδική στρατιωτική επιχείρηση) είναι η απάντηση», δήλωσε ο Πεσκόφ, χρησιμοποιώντας τον όρο που προτιμά το Κρεμλίνο για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Κάθε μία από αυτές τις αποφάσεις, που λαμβάνονται από τη συλλογική Δύση και στη συνέχεια αποδίδονται στην Ουκρανία, είναι μια πρόσθετη επιβεβαίωση της αιτιολόγησης, της αναγκαιότητας και του αναπόφευκτου της SMO».

Η Ουάσινγκτον ήταν προηγουμένως απρόθυμη να προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας, λόγω φόβων ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση που διαρκεί 2-1/2 χρόνια.

Όμως πηγές δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ ήταν κοντά σε συμφωνία για να δώσουν στην Ουκρανία τέτοια όπλα, αλλά ότι το Κίεβο θα πρέπει να περιμένει αρκετούς μήνες καθώς οι ΗΠΑ επεξεργάζονται τεχνικά ζητήματα πριν από οποιαδήποτε αποστολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com