Η Ρωσία προβλέπει μείωση 10% στην εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου το 2022
- 14/10/2022, 19:08
- SHARE
Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε σήμερα ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στην Ρωσία ενδέχεται να είναι μειωμένη κατά 10% το 2022, ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου να σημειώσουν αύξηση 8%.
Αναφερόμενος στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στην Βαλτική, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης είπε ότι η Ρωσία χρειάζεται άδεια για τα πλοία της για να πραγματοποιήσει έρευνες για τις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στους εν λόγω αγωγούς.
Ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποιος θα πρέπει να εκδώσει την άδεια, αλλά η εταιρεία Nord Stream AG, η διαχειρίστρια εταιρεία του παλιότερου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ιδιοκτήτης ενός ερευνητικού σκάφους που είχε ναυλώσει δεν έχει πάρει το πράσινο φως από το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας για να αναχωρήσει και να αρχίσει να αξιολογεί τα ρήγματα στους αγωγούς.
«Το όλο ζήτημα βρίσκεται στο να έχουν πρόσβαση τα πλοία μας, τα οποία πρέπει να έχουν το δικαίωμα της διόδου (στην περιοχή των συμβάντων)», δήλωσε ο Νόβακ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις προσπάθειες της Μόσχας να ερευνήσει τις ζημιές που έχουν προκληθεί στους αγωγούς.
Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι κάλεσε τους διπλωμάτες από την Γερμανία, την Δανία και την Σουηδία στους οποίους εξέφρασε την διαμαρτυρία της για το ότι δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στις έρευνες για τις διαρροές που σημειώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου που ξεκινούν από την Ρωσία και καταλήγουν στην Ευρώπη.
Η Σουηδία προηγουμένως απέρριψε το αίτημα των ρωσικών αρχών να συμμετάσχουν στις έρευνες ή να μοιραστεί οποιαδήποτε ευρήματα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας ανακοίνωσε χθες ότι «η ρωσική επιθυμία για συμμετοχή στις έρευνες των διαρροών στους αγωγούς Nord Stream έχει διαβιβασθεί μέσω διπλωματικών διαύλων στην Μόσχα και την Κοπεγχάγη»
Τα αίτια των ζημιών στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream παραμένουν αδιευκρίνιστα, αλλά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποψίες ότι πρόκειται για σαμποτάζ, ενώ η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει τα συμβάντα ως «μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» επιρρίπτοντας ευθύνες στη Δύση.