Η Ρωσία στρέφεται στα κρυπτονομίσματα – Πώς παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις
- 26/12/2024, 15:20
- SHARE
Οι ρωσικές εταιρείες βρήκαν έναν νέο τρόπο να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις στις εμπορικές πληρωμές: τα κρυπτονομίσματα.
Ορισμένες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin, για διεθνείς πληρωμές, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Άντον Σιλουάνοφ, στο τηλεοπτικό κανάλι Russia 24 την Τετάρτη.
«Στο πλαίσιο του πειραματικού καθεστώτος, είναι δυνατό να χρησιμοποιούμε bitcoins, τα οποία εξορύξαμε εδώ στη Ρωσία», ανέφερε ο Σιλουάνοφ, σύμφωνα με μετάφραση του Reuters.
«Τέτοιες συναλλαγές ήδη πραγματοποιούνται. Πιστεύουμε ότι πρέπει να επεκταθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί τον επόμενο χρόνο», πρόσθεσε.
Αυτή η εξέλιξη ακολουθεί τις νομοθετικές αλλαγές που έγιναν φέτος και επιτρέπουν τη χρήση κρυπτονομισμάτων σε διεθνείς πληρωμές. Η χώρα έχει επίσης νομιμοποιήσει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.
Το bitcoin και οι διεθνείς εξελίξεις
Το bitcoin διανύει μια εξαιρετική χρονιά μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ο εκλεγμένος πρόεδρος στήριξε τα κρυπτονομίσματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του και πρότεινε τον φιλικό προς τα κρυπτονομίσματα Πολ Άτκινς ως πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).
Το bitcoin ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 100.000 δολαρίων στις αρχές του μήνα και τώρα διαπραγματεύεται κοντά στα 98.000 δολάρια.
Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητά του, το bitcoin εξακολουθεί να θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ένα ασταθές και ριψοκίνδυνο περιουσιακό στοιχείο. Τουλάχιστον δύο χώρες — το Ελ Σαλβαδόρ και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία — έχουν υιοθετήσει το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα.
Από αντίσταση στη χρήση, στην υιοθέτηση
Η στάση της Ρωσίας απέναντι στα κρυπτονομίσματα σηματοδοτεί μια αλλαγή για την κυβέρνηση του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στις αρχές του 2022 — πριν από την εισβολή στην Ουκρανία — η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας πρότεινε την απαγόρευση της χρήσης και της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στη χώρα, επικαλούμενη κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη νομισματική πολιτική.
Ωστόσο, η χώρα, που βρίσκεται υπό βαριές κυρώσεις, αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα στις διεθνείς πληρωμές που άλλαξε τη στάση της, βιάζοντας να δημιουργήσει εναλλακτικά συστήματα πληρωμών, όπως τα κρυπτονομίσματα, για τη διευκόλυνση του εμπορίου.
Διεθνείς πιέσεις και το bitcoin ως εναλλακτική
Αυτή η εξέλιξη λαμβάνει χώρα καθώς το διεθνές εμπόριο της Ρωσίας γίνεται όλο και πιο δύσκολο, με παγκόσμιες τράπεζες από την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και την Αυστρία να μειώνουν τις συναλλαγές — ακόμη και σε νομίσματα εκτός δολαρίου.
Τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά ξένου συναλλάγματος της Ρωσίας παραμένουν παγωμένα. Οι χώρες της G7 συζητούν πώς να τα χρησιμοποιήσουν για να στηρίξουν την Ουκρανία. Τον Οκτώβριο, το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησε κέρδη από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία για να προσφέρει δάνειο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.
Ο ίδιος ο Πούτιν έχει τοποθετηθεί υπέρ των κρυπτονομισμάτων, λέγοντας ότι το bitcoin αποτελεί καλή εναλλακτική για τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματος.
«Ένα εύλογο ερώτημα: γιατί να συσσωρεύουμε αποθεματικά, αν μπορούν να χαθούν τόσο εύκολα;» δήλωσε ο Πούτιν σε επενδυτικό συνέδριο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Αντίθετα, το bitcoin θα μπορούσε να είναι μια ελκυστική εναλλακτική.
«Ποιος μπορεί να το απαγορεύσει; Κανείς», τόνισε.