Η ρωσική οικονομία τα πάει καλύτερα από ό,τι νομίζετε
- 30/04/2015, 18:30
- SHARE
Ρώσοι αναλυτές κι επενδυτές του φετινού συνεδρίου του Ινστιτούτου Μίλκεν υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις της Δύσης δεν επηρέασαν τόσο έντονα τη ρωσική οικονομία.
Του Κρις Κάθιους
Όταν ο Πρόεδρος Ομπάμα απευθύνθηκε φέτος στο αμερικανικό Κογκρέσο μίλησε για τις θετικές επιρροές των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία των κρατών της ανατολής Ευρώπης βρισκόταν «στα Τάρταρα».
Φυσικά, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε συγκεκριμένα κίνητρα για να ενισχύσει αυτή τη σειρά κυρώσεων. Αλλά στο πάνελ της συζήτησης για το μέλλον της ρωσικής οικονομίας στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Μίλκεν, Ρώσοι αναλυτές κι επενδυτές διαφώνησαν με την ανάλυση του Αμερικανού Προέδρου.
Όπως δήλωσαν, η ύφεση της ρωσικής οικονομίας προήλθε περισσότερο από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και λιγότερο έως καθόλου από τις κυρώσεις της Δύσης. Την ίδια στιγμή, το ρούβλι σταθεροποιείται μετά την ραγδαία πτώση του το περασμένο έτος και το ρωσικό χρηματιστήριο έχει ανακτήσει μέσα στο 2015 το 20% της χαμένης του αξίας.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ντέιβιντ Μπόντερμαν υποστήριξε ότι οι κυρώσεις της Δύσης, ακόμη κι αν αυτές ήταν πολύ πιο ήπιες σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις όπως το Ιράν, στην ουσία δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες στη Ρωσία.
Έμποροι λιανικής, όπως τα ρωσικά σούπερ μάρκετ Λέντα στα οποία ο Μπόντερμαν έχει μερίδιο μετοχών, αύξησαν τα περιθώρια κέρδους τους ελλείψει του ανταγωνισμού από τη Δύση, με τη ζήτηση για διατροφικά προϊόντα να παραμένει υψηλή.
Ο Ρώσος τραπεζίτης Ρούμπεν Βαρντανιάν κατέδειξε ότι η κατάρρευση του ρουβλιού άφησε το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας ανέπαφο, με το 90% του πληθυσμού να μην φέρεται διατεθειμένο να αγοράσει εισαγόμενα αγαθά· κι ότι ο πληθυσμός, λέει ο Βαρντανιάν, ενίσχυσε τη στήριξή του προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν τους μήνες που ακολούθησαν τις πρώτες κυρώσεις.
Φυσικά, το πάνελ καταδίκασε ανεπίσημα την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία ως αναποτελεσματική και κοντόφθαλμη. Η Σούζαν Αϊζενχάουερ, πρόεδρος και CEO του συμβουλευτικού ομίλου The Eisenhower Group, υποστήριξε ότι η απομόνωση της Ρωσίας, ακόμη κι ως τιμωρία για την παραβίαση των διεθνών κανόνων, «δεν συμφέρει άμεσα τις ΗΠΑ». Στάθηκε, μάλιστα, στο αυξημένο ρίσκο της ενίσχυσης των πυρηνικών εξοπλισμών σε έναν κόσμο όπου ΗΠΑ και Ρωσία δεν επικοινωνούν.
Η Αϊζενχάουερ υποστήριξε ότι χρειάζεται μια ολική επανέναρξη της αμερικανικής πολιτικής για τη Ρωσία, ξεκινώντας με τη σύσταση μιας ειδικής αποστολής στη Ρωσία που θα επανεκκινήσει τον διάλογο και θα βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος της Κριμαίας.
Ο Μπόντερμαν είπε ότι η αμερικανική πολιτική απέναντι στη Ρωσία ωθεί τη χώρα στην αγκαλιά της Κίνας, μια σχέση η οποία, όπως δήλωσε, δεν χαίρει της στήριξης του ρωσικού λαού αλλά και των ΗΠΑ. «Ο ρωσικός λαός θέλει να ανήκει στη Δύση. Η εξώθηση του προς την Ανατολή είναι αφύσικη», είπε.
Οι επενδυτές της Ρωσίας, όπως κι όλοι όσοι παρευρέθησαν στο Συνέδριο Μίλκεν, θα επωφελούνταν από μια άρση των κυρώσεων. Αλλά η τάση των ρωσικών αγορών και της αυξημένης δημοτικότητας του Πούτιν, δείχνει ότι η ρωσική οικονομία δεν είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση όσο νομίζαμε.