Οι Ροζ Πάνθηρες σε sequel
- 14/08/2013, 19:49
- SHARE
Η παραοικονομία πίσω από τη διάσημη σπείρα κλεφτών.
Η τακτική τους μοιάζει να έχει βγει από σενάριο χολιγουντιανής ταινίας. Και η αλήθεια είναι ότι πολλές από τις ληστείες τους φαντάζουν να είναι «clopypaste» σκηνές από την θρυλική κωμωδία Ροζ Πάνθηρας του Μπλέικ Έντουαρντς. Εξ’ ου και οι διωκτικές αρχές τους έβγαλαν το ομώνυμο παρατσούκλι -αν και πολλοί εγκληματολόγοι προτιμούν να τους χαρακτηρίζουν «καλλιτέχνες»!
Οι επιθέσεις τους ακολουθούν σχεδόν έχουν το ίδιο μοτίβο, είτε «χτυπούν» στην Ελβετία, την Γαλλία και τη Γερμανία, είτε στην Ιαπωνία και το επίσης μακρινό Ντουμπάι. Υποδυόμενοι τους πλούσιους πελάτες, καλοντυμένοι κύριοι μπαίνουν σε ένα κοσμηματοπωλείο, συνήθως σε ομάδες των 2 έως 5 ατόμων. Ένας ή δύο απειλούν τους υπαλλήλους. Οι υπόλοιποι αρπάζουν όσα περισσότερα τιμαλφή μπορούν από τις προθήκες.
Συνήθως, οι Ροζ Πάνθηρες έχουν καταγράψει τα πάντα γύρω από την λειτουργία του μαγαζιού τις προηγούμενες ημέρες. Ξεγελούν τις κάμερες ασφαλείας με πετυχημένες μεταμφιέσεις. Έχουν υπολογίσει επακριβώς την απόσταση από το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Συχνά φεύγουν πεζοί από τον τόπο της ληστείας ακολουθώντας μονόδρομους, που τους περπατούν προς την αντίθετη φορά.
Διαβάστε ακόμη: Από επιχειρηματίας…κατάδικος σε «γκουλάγκ»
Τα κλοπιμαία μεταφέρονται λαθραία στο εξωτερικό με τους πιο ευφάνταστους τρόπους -ορισμένα βρέθηκαν κρυμμένα μέσα σε σάντουιτς ή σε βαζάκια με καλλυντικές κρέμες. Τα περισσότερα πωλούνται κοψοχρονιά στην μαύρη αγορά, στο 25% της εμπορικής αξίας. Συνολικά, η λεία της σπείρας εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 330 εκατομμύρια ευρώ.
Την δράση τους περιβάλει πια ένας μύθος, που εντυπωσιάζει ακόμη και την Ιντερπόλ, η οποία τους καταδιώκει εδώ και χρόνια, πολλές φορές όμως σε ρόλο επιθεωρητή Κλουζό. Όχι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις μελών των Ροζ Πανθήρων.
Η τελευταία έγινε στις 18 Ιουνίου, λίγο έξω από το Παρίσι. Ήδη, αρκετά μέλη της σπείρας βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα, σε διάφορες φυλακές ανά τον κόσμο. Πρόκειται, ωστόσο, για «μικροκλεφτρόνια», κυρίως άνεργους νέους, γράφει στην Süddeutsche Zeitung ο Τιλ Κράουζε.
Συνήθως αμείβονται ελάχιστα, συγκριτικά με την αξία των κλοπιμαίων. Και δεν είναι παρά τα πιόνια που κινούν εξ αποστάσεως οι «εγκέφαλοι» των Ροζ Πανθήρων, για τους οποίους ελάχιστα είναι σήμερα γνωστά. «Κάποιος ή κάποιοι κάνουν περιουσίες από αυτές τις ληστείες», γράφει ο Τιλ. «Όμως, ποιοι είναι αυτοί;»
Η Ιντερπόλ δεν έχει ακόμη καταφέρει να απαντήσει στο ερώτημα. Οι έρευνες ωστόσο ολοένα και πυκνώνουν γύρω από το Τσετίνιε, κοντά στην Αδριατική. Πρόκειται για την πολιτιστική πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, έδρα του εγχώριου προέδρου και τόπος καταγωγής αρκετών συλληφθέντων «Ροζ κλεφτρονιών».
Διαβάστε ακόμη: «Αντικλεπτικά» για smartphones;
Η πόλη μοιάζει να έχει βγει από τουριστική διαφήμιση και αποτελεί γνωστό θέρετρο του διεθνούς τζετ-σετ. Σε αυτόν τον θύλακα των 14.000 κατοίκων, όπου το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ το μήνα, εκτιμάται ότι οι Ροζ Πάνθηρες στρατολογούν τα περισσότερα μέλη. Όσοι γλυτώνουν από την τσιμπίδα του νόμου, γράφει ο Κλάουζε, συνήθως επιστρέφουν στην πατρίδα τους και γίνονται μικροεπιχειρηματίες.
Σε αυτήν την κατηγορία, πάντως, δεν ανήκει ο γηγενής Ιβάν. Σήμερα ζει σε πλούσια Ευρωπαϊκή χώρα, που δεν αποκαλύπτει. Στο Τσετίνιε βρέθηκε για μία οικογενειακή υποχρέωση. Κι εκεί, είχε μία ολιγόλεπτη και αποκαλυπτική συνάντηση με τον Κλάους.
«Είναι ψηλά στην ιεραρχία των Ροζ Πανθήρων», γράφει ο Γερμανός δημοσιογράφος. «Ο ίδιος δεν μετέχει σε ληστείες. Ασχολείται μόνον με την πώληση των κλοπιμαίων. Είναι πενηντάρης, μυρίζει aftershave και είναι ηλιοκαμένος. Θεωρεί τον εαυτό του επιχειρηματία. Έχει τρία διαβατήρια -τα δύο είναι πλαστά. «Τι θες να μάθεις;», με ρωτάει. «Τι γίνεται με τα κλοπιμαία», τον ρωτώ.
«Υπάρχουν ελάχιστοι πελάτες που έχουν την οικονομική άνεση να τα αγοράσουν», λέει, «Ίσως καμιά δωδεκαριά. Οι περισσότεροι είναι από το Βέλγιο, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και αραβικές χώρες. Επικοινωνούμε συνήθως μέσω Skype, χρησιμοποιώντας κωδικές ονομασίες. Για τους Άραβες, για παράδειγμα, ο κωδικός είναι «ξανθιές».
Ο Ιβάν ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει πολλά για τα μέλη των Ροζ Πανθήρων, που κάνουν τις ληστείες. «Δεν με ενδιαφέρει. Αρκεί που κάνουν την δουλειά τους», λέει κι εξαφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά.