Η Σαουδική Αραβία αναμένει 11,2 δισ. δολάρια από την πώληση μετοχών της Aramco

Η Σαουδική Αραβία αναμένει 11,2 δισ. δολάρια από την πώληση μετοχών της Aramco
Photo: AFP
Η Σαουδική Αραβία προβλέπει εισροή άνω των 11,2 δισ. δολαρίων από τη δευτερογενή προσφορά των μετοχών της Aramco, με την τιμή των μετοχών να ορίζεται στα 27,25 ριάλ, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Η Σαουδική Αραβία αναμένει να συγκεντρώσει πάνω από 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τη δευτερογενή προσφορά των μετοχών της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco, αφού τις τιμολόγησε στην κατώτερη τιμή των 27,25 ριάλ (7,27 δολάρια) ανά μετοχή, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters την Παρασκευή.

Το βιβλίο προσφορών της Aramco καλύφθηκε τέσσερις έως πέντε φορές στην κατώτατη τιμή του εύρους 26,7 έως 29 ριάλ, σύμφωνα με τις πηγές.

Η Aramco και το γραφείο Τύπου της σαουδαραβικής κυβέρνησης δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα σχολιασμού.

Οι ξένες επενδύσεις είναι κρίσιμος πυλώνας του σχεδίου του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τη διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας από το πετρέλαιο.

Αυτή η προσφορά αποτελεί ένα νέο τεστ για την ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, αν και δεν ήταν αμέσως σαφές σε ποιο βαθμό η πώληση μετοχών προσέλκυσε το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.

Το σχέδιο “Όραμα 2030” του πρίγκιπα Μοχάμεντ έχει επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι φουτουριστικές πόλεις στην έρημο, κυρίως μέσω του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων (PIF).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγές και αναλυτές ανέφεραν ότι το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων είναι πιθανόν να είναι ο κύριος δικαιούχος των εσόδων από την πώληση των μετοχών, αν και κάποιοι πιστεύουν ότι τα κεφάλαια θα μπορούσαν επίσης να καλύψουν εν μέρει το πιθανό έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας φέτος.

Η τιμολόγηση αντιπροσωπεύει σχεδόν 4% έκπτωση σε σχέση με την τιμή κλεισίματος των μετοχών της Aramco την Πέμπτη, δίνοντας στην εταιρεία αποτίμηση περίπου 1,76 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κεφαλαιοποίηση της Aramco την Πέμπτη ήταν περίπου 1,83 τρισ. δολάρια.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας πουλάει περίπου 0,64% της Aramco, και η προσφορά μπορεί να αυξηθεί σε 0,7% με την επιλογή greenshoe, η οποία επιτρέπει στους τραπεζίτες να χρησιμοποιήσουν μετοχές για να σταθεροποιήσουν την τιμή της προσφοράς.

Εάν εφαρμοστεί αυτή η επιλογή, η Aramco θα αντλήσει περίπου 12,36 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι μετοχές αναμένεται να αρχίσουν να διαπραγματεύονται την επόμενη Κυριακή στο χρηματιστήριο του Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Η προσφορά, γνωστή ως Project Bond, προετοιμαζόταν για μήνες ως ένα κρίσιμο βήμα για την προσέλκυση ενός ευρύτερου φάσματος επενδυτών μετά την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της Aramco που έσπασε ρεκόρ, όπως δήλωσαν πηγές.

Η συμφωνία θα δοκιμάσει το ενδιαφέρον για τις σαουδαραβικές αγορές μετά τη “χλιαρή” ζήτηση από διεθνείς επενδυτές, που προβληματίζονται για την υψηλή αποτίμηση, τον έλεγχο της σαουδαραβικής κυβέρνησης και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια μακριά από τους υδρογονάνθρακες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: