Η Σαουδική Αραβία δεν έχει κερδίσει ποτέ χρυσό Ολυμπιακό, αλλά «έριξε» πολύ χρήμα στον αθλητή που πλησίασε αυτό το κατόρθωμα

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει κερδίσει ποτέ χρυσό Ολυμπιακό, αλλά «έριξε» πολύ χρήμα στον αθλητή που πλησίασε αυτό το κατόρθωμα
ANKARA, JAPAN - AUGUST 03: Close-up of the gold medal in Tokyo 2020 Olympic Games on August 03, 2021 in Ankara, Turkey. Ali Balikci / Anadolu Agency (Photo by Ali Balikci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Οι χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν εξασφαλίσει πολύ λιγότερα μετάλλια σε όλα τα σπορ από άλλα κράτη.

Της Jane Their

Πολλοί άνθρωποι μένουν έκπληκτοι όταν ανακαλύπτουν ότι οι περισσότεροι Ολυμπιονίκες τελικά καταλήγουν να κρατάνε τις καθημερινές τους δουλειές. Φυσικά, υπάρχει μια άλλη, πολύ διαφορετική όψη στην ιστορία των χρηματικών βραβείων: Σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία που δεν έχουν κερδίσει ποτέ χρυσό μετάλλιο, τα βραβεία είναι αρκετά γενναιόδωρα ώστε να εξασφαλίσουν μια άνετη διαβίωση στους αθλητές εφ’ όρου ζωής – ή σίγουρα μέχρι τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στους Αγώνες του Τόκιο το 2021, ο δάσκαλος του καράτε Tareg Hamedi κέρδισε το δεύτερο ασημένιο μετάλλιο για τη Σαουδική Αραβία, κάτι που τον έκανε εθνικό ήρωα και εκατομμυριούχο. Παραλίγο, μάλιστα, να κέρδιζε το χρυσό, αλλά αποκλείστηκε για μια παράνομη και επικίνδυνη κίνηση με την οποία κλώτσησε τον Ιρανό αντίπαλό του στο κεφάλι, με αποτέλεσμα αυτός να χάσει τις αισθήσεις του. Τελικά, ο αντίπαλος κέρδισε το χρυσό και ο Hamedi πήρε το ασημένιο, γεγονός που προκάλεσε σάλο στην κοινότητα του καράτε αλλά ο ίδιος ο Hamedi το αποδέχθηκε με σεβασμό και χωρίς αντιδράσεις.

Ο Mohammed bin Salman, ο πρίγκιπας διάδοχος και πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας, είπε στον Hamedi ότι «ήταν ένας χρυσός Ολυμπιονίκης στα μάτια της χώρας του», όπως μετέδωσε το Reuters, και του έδωσε το χρηματικό έπαθλο για το χρυσό μετάλλιο, αξίας 1,33 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν εξασφαλίσει πολύ λιγότερα μετάλλια σε όλα τα σπορ από άλλα κράτη, γεγονός που κάνει κάθε χάλκινο, ασημένιο ή χρυσό να είναι αιτία τεράστιου ενθουσιασμού – και ακόμη μεγαλύτερων αμοιβών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ίδιο ισχύει και για άλλες χώρες όπου τα μετάλλια είναι σπάνια. Ο Carlos Yulo, ένας αθλητής της γυμναστικής από τις Φιλιππίνες, κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στο Παρίσι. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ferdinand Marcos τον επιβράβευσε με 10 εκατομμύρια πέσος – σχεδόν 180.000 δολάρια – συν επιπλέον 20 εκατομμύρια πέσος λόγω των δύο χρυσών. Ο Yulo έλαβε επίσης ένα σπίτι δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση σε ιατρικές εξετάσεις εφ’ όρου ζωής, μετέδωσε το Fortune.

Το Χονγκ Κονγκ δεν υπολείπεται πολύ της Σαουδικής Αραβίας αναφορικά με τα χρηματικά έπαθλα. Συγκεκριμένα, κατέβαλλε σε δύο από τους αθλητές του που κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο περίπου 770.000 δολάρια και δωρεάν πάσο απεριόριστων διαδρομών με τον οργανισμό σιδηροδρόμων της χώρας. Το Χονγκ Κονγκ πληρώνει 380.000 δολάρια για κάθε ασημένιο μετάλλιο και 192.000 δολάρια για κάθε χάλκινο.

Όσο για τις ΗΠΑ, εξασφάλισαν τα περισσότερα μετάλλια από οποιαδήποτε άλλη χώρα που διαγωνίστηκε, με 126. (Η Κίνα, που ήρθε στη δεύτερη θέση, είχε 91). Όπως φαντάζεστε, τα λεφτά είναι λιγότερα στην περίπτωση αυτή εφόσον το μετάλλιο δεν είναι κάτι σπάνιο για τους Αμερικανούς αθλητές και αθλήτριες. Η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ πληρώνει στους χρυσούς Ολυμπιονίκες σε οποιοδήποτε άθλημα 37.500 δολάρια, στους ασημένιους 22.500 δολάρια και στους χάλκινους 15.000 δολάρια.

Τέλος, υπάρχει το Πακιστάν, του οποίου ο πρώτος νικητής μεταλλίου μετά από 30 χρόνια έλαβε σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια, ένα Honda Civic και ένα βουβάλι από τον πεθερό του. Σε μια εμφάνισή του στην πακιστανική τηλεόραση μετά τη νίκη του, ο αθλητής, ακοντιστής Arshad Nadeem αστειεύτηκε ότι θα ήθελε να είχε μερικά στρέμματα γης αντί για ένα νέο ζώο που θα πρέπει να φροντίζει. «Αλλά μετά είπα ‘Εντάξει, εντάξει, μου έδωσε ένα βουβάλι, κι αυτό ωραίο είναι’», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com