Η Σαουδική Αραβία “έριξε” 2,3 δισ. δολάρια για το ποδόσφαιρο μέσα στο 2022

Η Σαουδική Αραβία “έριξε” 2,3 δισ. δολάρια για το ποδόσφαιρο μέσα στο 2022
epa07234199 A handout computer generated image made available on 15 December 2018 by Qatar World Cup 2022 Supreme Committee for Delivery & Legacy (SC) shows opening and final games of the 2022 FIFA World Cup Qatar 80,000-seater Al-Lusail Stadium after the committee revealed the design. EPA/- handout image HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι δαπάνες για το ποδόσφαιρο έχουν αυξηθεί από τότε που ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αγόρασε τη Νιούκαστλ.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας (PIF) έχει διαθέσει 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια (2,34 δισεκατομμύρια ευρώ) σε νέες μακροπρόθεσμες συμφωνίες χορηγίας ποδοσφαίρου φέτος, επιβεβαιώνοντας τις αυξημένες φιλοδοξίες της χώρας για το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση, έκανε γνωστό ότι έχει συνάψει συμφωνίες χορηγίας «με πολλούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους ύψους 8,75 δισεκατομμυρίων ριάλ (2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων)»  τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, με τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα να προορίζονται για το εγχώριο ποδόσφαιρο, όπως αναφέρουν οι Financial Times (FT).

«H PIF, η οποία έχει περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χρησιμοποιείται από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τη διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας» σημειώνεται. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των δαπανών προέρχεται από μια σειρά 20ετών εμπορικών συνεργασιών με εγχώριους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, αλλά και μια πενταετή συμφωνία για τη χορηγία του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Σαουδικής Αραβίας από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Roshn.

 Το Μουντιάλ των «τριών ηπείρων» του 2030, με Αίγυπτο και Ελλάδα

«Η απότομη αύξηση των δαπανών για το ποδόσφαιρο έρχεται ένα χρόνο αφότου η PIF αγόρασε τη Νιούκαστλ για κάτι περισσότερο από 300 εκατομμύρια λίρες. Μετά την εξαγορά, οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν ξοδέψει περισσότερα από 200 εκατομμύρια λίρες σε παίκτες και έχουν προσλάβει νέο προπονητή και διευθύνοντα σύμβουλο» προθέτουν οι FT, υπογραμμίζοντας ότι «οι φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας στο ποδόσφαιρο πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω, όπως και οι εικασίες ότι η Σαουδική Αραβία θα υποβάλει υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, με την Αίγυπτο και την Ελλάδα να φέρονται ως πιθανοί εταίροι σε μια υποψηφιότητα τριών ηπείρων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία έχει διαθέσει επίσης τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια για το LIV Golf, την αντίπαλη «πρόκληση» του PGA Tour, ενώ η Τζέντα φιλοξένησε πέρυσι το πρώτο γκραν πρι Φόρμουλα Ένα στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας 15 ετών.

 Η καταγγελία από την Human Rights Watch

Πάντως, η “Human Rights Watch” (Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων), διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ότι χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο, τους αγώνες αυτοκινήτων και το γκολφ για «αθλητικό πλυντήριο», το οποίο ορίζει ως «προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναλαμβάνοντας εκδηλώσεις που γιορτάζουν ανθρώπινα επιτεύγματα».